Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eyl 27, 2013

Dünya Turizm Günü - 27 Eylül 2013

“Turizm ve Su - Ortak Geleceğimizi Korumak”

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), geleneksel olarak her yıl 27 Eylül gününü “Dünya Turizm Günü” olarak kutlamaktadır. Birleşmiş Milletler’in bu yılı, aynı zamanda “Uluslararası Su İşbirliği Yılı” olarak ilan etmesi sonucu, Dünya Turizm Örgütü (WTO) bu yılın temasını “Turizm ve Su - Ortak Geleceğimizi Korumak” olarak belirlemiş ve 2013 yılı Dünya Turizm Günü’nü Maldivler’de gerçekleştireceği çalışamalar çerçevesinde kutlama kararı almıştır.

TÜSİAD’ın 2008 yılındaki Türkiye’de Su Yönetimi- Sorunlar ve Öneriler çalışmasında,  Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın, dünyada 1,400 milyon km3 su bulunduğunu belirttiği görülmektedir. Ancak bu mikarın %1’inden daha azı kullanılabilir durumdadır. Yılda kişi başına 1,000 m3 altında su kullanan ülkelerin “su fakiri”, 1,000-3,000 m3 arasında su kullananların “su kısıtı-su stresi” çeken ülkeler, 10,000 m3 su tüketenlerin ise “su zengini” ülkeler olarak kabul gördüğü bir ölçümde Türkiye, 1,500-1735 m3 civarındaki kişi başına düşen su kullanımı ile şimdilik su azlığı yaşayan bir ülke konumundan, 2030 yılında ulaşacağı nüfusu göz önüne alındığında, 1,000 m3 su kullanımın da altına düşeceği öngörülerek, “su fakiri”  ülkeler sıralamasında yerine almakla karşı karşıya kalacaktır.

Turizm sektörü açısından değerlendirildiğinde, 2013 yılında beklenen 33 milyon turist ve 25,4 milyar $ girdinin gerçekleşmesi ve 2013 yılında arz tarafında %16,6, 2014 yılında % 9,8, 2015 yılında % 5,3 artışların yaşanması beklenmektedir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu “Türkiye Turizm Stratejisi 2023” değerlendirmelerine bakıldığında da, 2023 yılında toplam 63 milyon turist, 86 milyar $ dış turizm geliri beklenmektedir. Bu talebi karşılayabilmek için mevcut 1-1,5 milyon yatak kapasitesine en az bir o kadar daha yeni arz eklemek gerekecektir. Bu da zamanımızdan 2023 yılına kadar 1,5 milyon yeni yatak kapasitesi eklemek anlamına gelmektedir. Bu süreçte Turizm’e kazandırılacak olan ve su tüketimi ve kullanımı açısından önemsenmesi gereken golf tesisleri, marinalar, kaplıca otelleri doğru bir şekilde planlanmalı ve mevcut su kaynaklarına zarar vermeksizin işletmelerinin üstesinden gelebilmelidirler.

Turizm’in temel unsuru olan “su” insanlar için vazgeçilmez bir gereksinim ve turizm planlaması açısından çekici bir unsurdur. Dünya genelinde seyahat eden turistlerin çoğu, tercih edecekleri tatil mekanları ile ilgili kararlarını, deniz, kum ve güneş üçlemesi bağlamında yapmaktadırlar. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu, birçok akarsu ve göllere sahip olmamızın yanısıra, geçmişte var olan birçok su havzasının da kuruyarak işlevini tamamladığını biliyoruz. Dünya genelinde süregelen iklim değişikliğinin de bu süreçlerde etkili olduğunu, ancak bizlere hem bireyler olarak, hem de kurumsal düzeyde önemli görevler düştüğünü kabul ediyoruz.

Bu bağlamda Otium Hotels International’ı, misyon ve vizyonunu paylaşırken “dünyamızdaki enerji kaynaklarını korumak ve daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla su gibi doğal kaynakları tasarruflu kullanıyor, çevreye zarar vermemek için atıklarımızı geri dönüşüm ve geri kazanım ilkeleri çerçevesinde doğayı kirletmeyecek şekilde değerlendiriyoruz” demesini, İzmir’in ilk “Yeşil Yıldızlı” oteli Swissotel Büyük Efes’i, yürüttükleri enerji tasarrufu projesi sayesinde 2012 yılında 3,729 m3 su tasarrufu yaptıklarından ötürü ve Bodrum Gümbet’te bulunan İsis Hotel & Spa’yı ise kurulduğundan bu yana tesisin hem kullanım, hem de içme suyunun tümünü “ters ozmoz” yöntemiyle deniz suyundan tedarik etmesinden ve böylece 2012 yılında toplam 72,868 ton su tasarrufu gerçekleştirmiş olmasından dolayı yöneticilerini samimiyetle kutluyor, bu tesislerimizin diğer birçok tesisimize doğru örnek olmasını diliyorum.   

M. Teoman Alemdar
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü
Özyeğin Üniversitesi

Not: Dünya Turizm Günü ile ilgili sohbetleri izlemek ya da katkıda bulunmak veya konuyla ilgili aktivitelerinizi paylaşmak isterseniz Twitter (#WTD2013) üzerinden görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.