Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Oca 29, 2016

Üniversitemiz GreenMetric 2015 Sıralaması’nda Vakıf Üniversiteleri içinde Türkiye Birincisi Oldu

İlk kez 2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından oluşturulmuş ‘GreenMetric Dünya Üniversiteler Sürdürülebilirlik Sıralaması’ öncelikle çevre, ekonomi ve eşitlik kavramlarına odaklanıyor.

Dünyanın en çevreci yükseköğretim kurumlarını Yapı ve Altyapı,  Enerji ve İklim Değişikliği,  Atık, Su,  Ulaşım ve Eğitim başlıklarında değerlendiriyor. Üniversiteler bölgesel konumlarına (kentsel, kenarkent, kırsal) göre ayrıştırılıyor.

GreenMetric dünyadaki bütün yükseköğretim kurumlarının katılımına açık bir platform. Bu yıl 400’ten fazla üniversitenin derecelendirildiği GreenMetric 2015’in genel dünya sıralamasında ilk 10’da olan Üniversiteler arasında İngiltere’den Nottingham, Oxford ve Bradford Üniversiteleri, Amerika’dan California Üniversitesi Davis ve Berkeley Kampüsleri, Connecticut ve Boston Northeastern Üniversiteleri İrlanda’dan Cork Ulusal Üniversitesi, Kanada’dan Sherbrooke Üniversitesi bulunmaktadır.

Özyeğin Üniversitesi olarak bu yıl ilk defa başvurduk. Genel sıralamada 217. olan Bülent Ecevit Üniversitesi Türk üniversiteleri içinde birinci olurken, 260. sırada yer alan Özyeğin ikinci; 276. sırada yer alan Sabancı üçüncü oldu. (Sıralamanın tamamı: http://greenmetric.ui.ac.id/overall-ranking-2015/ )

Özyeğin Üniversitesi, bölgesel konumlanmasına göre Kenarkent kampüsler arasında Enerji ve İklim Değişikliği kategorisinde dünyada 170. sırada ve Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Bu kategori enerji verimli cihazların kullanımı, yenilenebilir enerji kullanım politikaları, birey bazında toplam enerji kullanımı, enerji tasarrufu programı, yeşil binalar, iklim değişikliğine adaptasyon ve etkisini azaltma ve sera gazı salınımını azaltma politikası alanlarındaki yaklaşım ve uygulamalarına göre yapılmakta.

ÖzÜ kurulduğu günden beri çevreci bir Üniversite olma amacını taşımakta. Bu bağlamda kampüste inşa edilen ilk iki bina Amerikan Yeşil Binalar Derneğinin ölçümlerine göre LEED Gold Sertifikası almış bulunuyor. Birinci Akademik Bina (AB1) ve Öğrenci Merkezinden (ÖM) sonra yapılan İkinci Bina da (AB2)  LEED Silver Sertifikası ile değerlendirilmiş durumda. Kampüs’te inşa edilmiş olan üçüncü bina, AB3: ScOLa ise Türkiye’deki en enerji verimli akademik binalardan birisi olma özelliğine sahip. ÖzÜ Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi’nce (EÇEM) kazanılan bir Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı projesi, NEED4B ‘Binalarda Yeni Enerji Verimliliği Uygulamaları’, kapsamında yapılmış olan ScOLa, Türkiyede’ki ortalama bir akademik binanın %20 si kadar enerji harcamakta. NEED4B Projesi, 1.3 milyon Euro bütçesiyle Türkiye’de bir üniversiteye gelen en yüksek enerji projesi. EÇEM’in kazandığı bir başka proje de, Türkiye’de Avrupa Birliği UFUK-2020 programıyla desteklenen ilk proje özelliğini taşıyan TRIBE Projesi. 2015 yılında başlayan TRIBE, 94 proje arasında birinci seçilmiş olup, ÖzÜ AB1 binasının kullanıcı seçeneklerine göre ve nesnelerin interneti kavramıyla daha enerji verimli yapmayı amaçlamakta.

Ayrıca, Üniversite’de Fina Enerji ile birlikte kurumu yapılmış olan 376 kW-e yükünde güneş panelleri ve yedi yeşil çatı bulunmaktadır. İklim ve Çevre başlığında yüksek bir sıralamada olmamıza yardım eden bir dizi başka neden daha vardır. Bunların arasında Üniversite’de kuruluş gününden beri yer alan Enerji Dağıtım Merkezi, detaylı bina otomasyon uygulamaları, organize su ve atık yönetimi çalışmaları sıralanabilir. İşletme ve mühendislik fakültelerinde ve İngilizce Hazırlık okulunda (ScOLa) 30’dan fazla sürdürülebilirlik üzerine verilen ders bulunmaktadır.

Özyeğin Üniversitesi en etkin enerji verimli ve çevreci üniversitelerden birisi olmak üzere sürekli yeni çalışmalar yapmakta. EÇEM’in Amerikan Georgia Teknoloji Enstitüsü ile yürüttüğü Sürdürülebilir Binalar için Finansal Risk araştırma projesi, ABD Illinois Üniversitesi ile organize ettiği Sürdürülebilir Binalar Çalıştayı, IBM ödüllü Sıfır Istanbul çalıştayı ve aynı isimli dersi de sayılabilir. Üniversitenin Mühendislik Fakültesinde de bir dizi araştırma projesi enerji verimli yenilikçi kavramları ayrıca ortaya koymaktadır. Bunların arasında Doçent Dr. Mehmet Arık’ın Enerji Verimli Aydınlatma Projesi (ISTKA), Yardımcı Doçent Dr. Özgür Ertunç’un yerli motor için enjeksiyon sistemi geliştirme projesi (TUBITAK 1003 Programı), Doçent Dr. Fatih Uğurdağ’ın elektrikli araçlar için topografik öngörüye dayalı enerji yönetimi projesi (TUBITAK) sayılabilir.

Sürdürülebilir Kampüs kavramları ÖzÜ Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk tarafından bizzat takip edilmekte, EÇEM Direktörü Prof. Dr. M. Pinar Mengüç ile koordineli bir şekilde yürütülmektedir.