Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ağu 29, 2016

TÜRKİYE’NİN İLK OPTİK KABLOSUZ HABERLEŞME AR-GE MERKEZİ ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ’NDE AÇILDI





Üniversitemiz önderliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle kurulan, Türkiye’de optik kablosuz haberleşme alanında faaliyet gösteren ilk AR-GE Merkezi olan Optik Kablosuz Haberleşme Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi (OKATEM), Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsünde açıldı. OKATEM, ülkemizi optik kablosuz haberleşme teknolojileri alanında liderliğe taşımak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
 
“TÜRKİYE’DE BİR İLK”
Ülkemizi optik kablosuz haberleşme teknolojileri alanında lider olarak konumlandırma hedefiyle yola çıkan OKATEM’in açılışı, Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
 
“DÜNYA İLE YARIŞABİLECEK ALTYAPI”
 
Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve OKATEM Direktörü Prof. Dr. Murat Uysal, merkezin altyapısının, gelişmekte olan optik kablosuz haberleşme teknolojileri alanında Türkiye’yi lider olarak konumlandırmak için büyük fırsat sunduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
 “Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizin bu yeni gelişen teknoloji alanında söz sahibi olabilmesi ve yüksek katma değerli optik kablosuz haberleşme tabanlı ürünler, hizmetler ve uygulamalar geliştirebilmesi için uygun AR-GE altyapısına büyük bir ihtiyaç vardı. OKATEM, Türkiye’deki bu boşluğu dolduracak ve dünyadaki benzerleri ile yarışacak kapasitede bir AR-GE altyapısı sağlayacak.
 
“ARAŞTIRMACILARA KAPILAR AÇIK”
 
OKATEM kapsamında Özyeğin Üniversitesi öncülüğünde proje ortağı ve iştirakçisi 5 üniversite ve 7 şirketin bir araya geldiğine dikkat çeken Pof. Dr. Uysal, “OKATEM’de üniversite-özel sektör işbirliği ile ticarileşmeye zemin hazırlayacak AR-GE faaliyetleri yapılacak, farklı uygulamalara yönelik optik kablosuz haberleşme teknolojileri geliştirilecek“ diye konuştu.
 
“Merkezin çalışmalarına katılmak isteyen tüm akademisyen ve araştırmacılara merkezin kapıları açıktır” diyen Prof. Dr. Uysal, sözlerine şöyle devam etti: “OKATEM olarak bir yılda 40 kurum/kuruluş ile ortak çalışmaların temellerini attık, 282 kişiye doğrudan ulaştık ve 830 kişiyle sosyal medya aracılığıyla temas kurduk. OKATEM’in öncülüğünde proje ortağımız ve iştirakçilerimizin bünyesinde çalışmalarını yürüten 14 öğretim üyesi, 30 araştırmacı ve 2 proje mühendisimizle birlikte araştırmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.”


 
 
OKATEM NEDİR?
Optik Kablosuz Haberleşme Mükemmeliyet Merkezi (OKATEM); Türkiye’de optik kablosuz haberleşme alanında faaliyet gösteren ilk AR-GE laboratuvarı. İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan merkezin amacı; üniversite ve özel sektör işbirliği ile telekomünikasyon sektöründe çığır açma potansiyeline sahip optik kablosuz haberleşme alanında bilgi ve teknoloji üretimini ve transferini sağlayacak ortak kullanım alanı oluşturmak. Ayrıca ortaklaşa yürütülecek AR-GE faaliyetleri ile yenilikçi optik kablosuz haberleşme çözümlerinin yerel imkanlar ile üretilmesine imkan sağlamak ve telekomünikasyon sektöründe ülkemizin lokomotifi durumunda olan İstanbul Bölgesi’nin küresel rekabet gücünü artırmak.