Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 01, 2016

Dünya Gıda Günü’nde İklim Değişikliklerinin Tarım ve Gıda Üretimine Etkileri Konuşuldu


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Dünya Gıda Günü” olarak ilan edilen 16 Ekim nedeni ile Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrenci Kulübü “ÖzÜ Cuisine” in düzenlediği etkinlik kapsamında, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık, Özyeğin Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerine “Gıda Egemenliği” hakkında bilgi veren bir konuşma yaptı. Ahmet Atalık, Türkiye’de tarım ve tohumculuğun tarihçesini de anlattığı konuşmasında “Gıda Egemenliği” hareketinin nasıl başladığını aktardı. Atalık aynı zamanda dünya çapında tohum üretimi ve dağıtımındaki tekelleşmeye dikkat çekerken, “Gıda Egemenliği” hareketini başlatan “La Via Campesina” adlı grubun Türkiye temsilcisi olan ÇİFTÇİ-SEN’in yaptığı çalışmaları da vurguladı.
 
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Aylin Alsaffar ise konuşmasında, 2016 yılı Dünya Gıda Günü temasının Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından “İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli” olarak belirlendiğini ifade ederek dünyadaki açlık sorununa hâlihazırda kalıcı bir çözüm bulunamadığını, sağlıklı ve güvenli gıdaya erişimin en temel insan haklarından biri olduğunu belirtti. Alsaffar, Dünya üzerinde yaşayan tüm insanlara yetecek kadar yiyecek üretildiğini ancak, yiyecek dağılımının eşit olmamasından kaynaklanan sorunlar olduğunu ve bu sorunların küresel ekonomik krizler, yanlış tarım ve hayvancılık politikaları ve iklim değişiklikleri nedeni ile daha da ciddi bir boyuta ulaşabileceğini sözlerine ekledi.