Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Oca 06, 2011

Kanser Tedavisinde Çığır Açan Mikroçip Mehmet Toner ve Ekibi Tarafından Geliştirildi

Günümüzde kanser tedavisinin önündeki en büyük engellerden biri kandaki “serseri” kanser hücrelerinin tespiti. Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi ve Massachusetts General Hospital BiyoMikroElektroMekanik Sistemleri Kaynak Merkezi Direktörü Profesör Mehmet Toner ve ekibi bu kanser hücrelerinin bulunmasına yönelik şimdiye kadar yapılmış en hassas testi geliştirdi.

Mikroçiple Kanser Teşhisi

Toner ve ekibi tarafından geliştirilen test sayesinde milyarlarca sağlıklı hücre arasında tek bir kanserli hücre tespit edilebiliyor. Kanser teşhisinde yaygın olarak kullanılan ve hastalara rahatsızlık veren doku numunesi alma işlemi içeren iğneli biyopsinin aksine bir çeşit likit biyopsi olarak da düşünülebilecek bu testte bir mikroçip kullanılıyor. Mikroçipte bulunan ve bir saç fırçasının kıllarını andıran 78 bin küçük nokta tümör hücrelerine bağlanan antikorlarla kaplanıyor. Kan çipte sıkıştırıldığında ise kanserli hücreler alıkonuluyor. Test sayesinde hem kanserli kan hücreleri hem de sayıları tespit edilebiliyor.

“Kanda dolaşan az sayıdaki tümör hücrelerini ayırmak zor bir hedef ve bu hedefi gerçekleştirmek için, bu değerli hücrelerin klinik onkolojideki faydalarını tam olarak incelememize yardımcı olacak sürekli olarak gelişen teknolojik, biyolojik ve klinik yeniliklere ihtiyaç var” diyen Mehmet Toner sözlerini şöyle sürdürüyor : “Kanser ve kanser tedavisi hakkında bildiklerimizi daha ileriye götüren geniş kapsamlı teknolojiler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz.”

Yaygın olarak kullanılan iğneli biyopsi tümörün büyümesini hangi genlerin ya da yayılma rotasının kontrol ettiğini saptamaya yetecek numune sağlayamıyor. Ya da numune, hastada hangi tedavinin uygulanacağına karar verilene kadar kullanım dışı kalıyor. Hatta hastaların bazılarının iki tedavi şeklini uygulamaya ömrü yetmiyor. Şu anda piyasa bulunan tek kan testi ise sadece hücre sayımında kullanılıyor ancak doktorların uygun tedavi şeklini seçmek için analiz edeceği kadar hücre saptayamıyor. Her hasta için kullanılabilecek mikroçipli kan testi hastanın ömrünü azaltan bu gecikmeleri önlüyor.
 

10 Yıl İçinde Doktor Muayenehanelerinde Kullanılabilecek
 

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin araştırma ve eğitim hastanesi olan Massachusetts General Hospital’ın dünyanın en büyük ilaç firmalarından biri ile imzaladığı işbirliği anlaşması ile bu teknoloji birkaç sene içerisinde yaygın bir şekilde kullanılabilir hale gelecek.

Kanda Dolaşan Tümör Hücreleri

Kanda dolaşan tümör hücreleri, tümörden ayrılıp kan dolaşımı içerisinde son derece az seviyelerde bulunan kanser hücreleridir. Hastalığın seyrinin takibinde ve belki de ileride kişiye özel kanser tedavilerinin geliştirilmesinde tümör belirteçlerinden (marker) nasıl yararlanılabileceği hakkında daha fazla araştırma verisi toplandıkça, kanda dolaşan tümör hücrelerini tespit edip sayımını gerçekleştirmenin de önemi o oranda artmaktadır.
 

Prof. Dr. Mehmet Toner Hakkında

Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner Massachusetts General Hospital BiyoMikroElektroMekanik Sistemleri Merkezi Direktörü, Harvard Tıp Fakültesi Hastaneleri Biomedikal Mühendisliği Doktorlara Yönelik Araştırma ve Eğitim Programlarının Direktörü’dür.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden lisans, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) Makine Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi alan Toner 1989 yılında Harvard-MIT Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Bölümünde Tıp Mühendisliği alanında Doktora derecesini tamamladı. Halen Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve Massachusetts General Hastanesinde Cerrahi Anabilim Dalı Profesörü ve Harvard-Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Profesörüdür. Ayrıca kurucusu olduğu çeşitli bioteknoloji şirketlerinin yönetiminde de görev almaktadır.



Yararlanılan kaynaklar
:
http://www.mgh.harvard.edu/about/pressrelease.aspx?id=1324
http://news.yahoo.com/s/ap/20110104/ap_on_he_me/us_med_cancer_blood_test
http://www.amerikaliturk.com/manset/6524-duenya-basn-harvardl-tuerk-dahiyi-konuuyor.html
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9623937.asp?m=1
http://www.jnj.com/connect/news/all/veridex-llc-announces-collaboration-to-develop-next-generation-circulating-tumor-cell-technology-with-massachusetts-general-hospital