Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Nis 15, 2016

ÖzÜ ScOLa Binası Bütünleşik Tasarım Süreci EKODESIGN’da Tartışılıyor


26 Nisan 2016 tarihinde gerçekleşecek EKODESIGN Konferansı’nın bu yılki Yapı Dergisi Seçkisi Paneli’nde Avrupa Birliği NEED4B Projesi (Yeni Binalarda Enerji Verimliliği Uygulamaları) kapsamında Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) yürütücülüğünde gerçekleştirilen ScOLa Binası “Anatomik Bir Vaka Etüdü” olarak ele alınacak.

EÇEM, Türkiye’nin de paydaşı olduğu, beş ülkeden on yedi kurumun ortaklığında ve İspanyol Zaragoza Üniversitesi CIRCE Enerji Merkezi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen NEED4B projesini 2012 yılından beri yürütmekte.  Bu proje kapsamında beş farklı iklim bölgesinde bulunan ve farklı inşaat kültüründen gelen değişik tipolojiler ve büyüklüklerde uygulama binaları yapılmakta. Projenin Türkiye ayağında uygulama binası olarak inşa edilen ÖzÜ Yabancı Diller Okulu (ScOLa), EÇEM koordinasyonunda FİBA Holding ve B-Design ortaklığıyla gerçekleştirilmiş bulunmakta. Yenilikçi ve bütünleşik enerji uygulamalarının kullanıldığı ScOLa Binası, ÖzÜ Çekmeköy yerleşkesi içinde yer alıyor. Bina, diğer LEED sertifikalı binaların bulunduğu yerleşkede birbiriyle ilişkili olarak düşünülen/örülen eğitim işlevli mekansal ağın önemli bir parçası.  



Panelde, EÇEM Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, Y. Mimar Yasemin Somuncu (EÇEM), Mimar Emre Gürsoy (B-Design), Yasemin Keskin Enginöz (Yapı Dergisi), Saadet Özkan (ÖzÜ Teknik Hizmetler), Nergis Akbay (ScOLa) ile ScOLa Binası boydan boya yarılarak “anatomik” müdahaleler yoluyla gözlemlenecek. Böylece, hem enerji verimli bir mimari yapıyı anlamak, hem enerji etkin-düşük maliyetli yapı üretme sürecini incelemek, hem de bu süreci ve mekanı tasarlamak için gereken yaklaşım ve süreci analiz etme imkanı elde edilecek. Böylece yapının tasarım, yapım ve işletim evrelerinde NEED4B Projesi kapsamında hem bütünleşik tasarım süreci  hem de performans ölçüt geliştirme kavramları irdelenecek.

Panelde ayrıca, ScOLa Binası’nın AB Proje hedefinin de altında kalan 45 kWh/m2’lik tüketim miktarının yıllık 200.000 USD’lık Görünmeyen Tasarruf Değeri’ne etkisi de “negawatt” kavramı üzerinden tartışılacak.