Üniversite ve Kampüs Yaşantısına Adaptasyon

Yeni bir ortama girmek ya da yeni insanlarla tanışmak bizi en başında heyecanlandırsa da yeni olana alışmak her zaman kolay olmayabilir. Üniversiteye başladıktan sonra kendinizi ortamda yabancı hissetmeniz hem hayattan keyif almanızı zorlaştırır hem de akademik başarınızı etkileyebilir. Adaptasyon zorluğuyla baş etmekte bilmeniz gereken 2 nokta vardır:

1. Adaptasyon güçlüğü doğaldır. Öğrencilerin adapte olmasındaki en büyük engel adaptasyon güçlüğü yaşadıklarını kabul etmek istememeleridir. Adapte olurken zorluk yaşamayı zayıflık olarak düşünürler. Uyum güçlüğü yaşamak zayıflık değil bir süreçtir.

2. Adaptasyon tek bir durum değil, değişim gösteren bir süreçtir. Adapte olmayı; alışmak ya da alışamamak gibi kategorileştiremeyiz. Adapte olmaya çalışan bir kişi farklı duygu durumlarından geçerek uyum sağlamaya başlar.

Adaptasyon süreci 6 aşamadan oluşur.

1.  Cicim dönemi: Her şey ve herkes bizim için çok iyidir. Kendimizi çok mutlu hissederiz.

2.  Şok dönemi: İlk günlerin heyecanı ve motivasyonu yoktur. Sudan çıkmış balık gibi oluruz.

3.  İnkar dönemi: Olumsuz duygulara rağmen, durumun bizi rahatsız ettiğini kabul etmek istemeyiz.

4.  Depresif dönem: Üniversiteye başlamadan önce zihnimizde belirlediğimiz kriterlere ulaşamadığımızı ve hep böyle kötü gidecekmiş duygusunu yaşarız. İnsanlardan uzaklaşma ve derslere girmekte isteksizlik sık yaşanan durumlardır.

5.  Öfkeli dönem: Yaşanan hayal kırıklığının nedeninin siz değil, üniversitedeki insanların sizin kriterlerinize uyamaması sanırsınız. Bu yüzden insanları ve sistemi eleştirip bunlarla ilgili şakalar yaparız. Öfkeli dönem, bize güven verip, depresif dönemden çıkmamızı sağlar. Ancak bu evrede takılıp kalmak bizi önceki aşamalara götürebilir.

6. Adapte Olunan Dönem: Yaşadığınız olumsuzlukların sizi yıldırmadığını ve hayatınıza sıkıntılara rağmen devam ettiğinizin farkına varırsınız. Bu farkındalığın getirdiği rahatlıkla işlerinizi daha kolay halledip, insanlarla daha rahat ilişki kurmaya başlarsınız.

Yukarıda belirtilen her aşamayı herkes yaşayacak diye bir kural yoktur. Bir öğrenci cicim döneminden çok kısa sürede adapte olunan döneme geçebilir.