Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular  (T.C. Vatandaşı olan öğrenciler için geçerlidir)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne başvurmak için bu bölümü tercih listeme yazmak zorunda olacak mıyım, yoksa ayrıca bir başvuru yapmam gerekecek mi?
Bölümümüz YGS-4 puanı ile öğrenci kabul ettiği için, tercih listenize yazmanız yeterli olacaktır.
 
Bölümünüzde kaç kişilik kontenjan bulunmaktadır?
Üniversitemizin Mütevelli Heyeti’nin kontenjanları onaylamasını takiben burslu ve burssuz kontenjan bilgileri üniversitemizin Ana Sayfasındaki ''Aday Öğrenciler İçin'' başlığı altındaki ''Programlar ve Kontenjanlar'' sayfasında yayımlanır.
 
Üniversiteye kesin kayıt yaptırmadan önce hazırlanması gereken belgeler nelerdir?
Hazırlanması gereken iki adet belge şunlardır:
1)   Adayın bedensel ve ruhsal yönden “işletmelerin her türlü gıda üretimi ve mutfak yönetimi süreçlerinde görev almaya elverişli” olduğunu belirten, tahlil sonuçlarını da açık bir şekilde içeren Sağlık Kurulu (Heyet) Raporu (üzerinde ad, soyad ve TC Kimlik No.su bulunan kapalı bir zarf içinde). Bunun için adayın tam teşekküllü bir hastanenin iç hastalıklar, kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları, ortopedi, nöroloji, psikiyatri ve gerekli diğer servislerinde uzman muayenelerinin yapılarak, “Bedensel ve ruhsal yönden, her türlü gıda üretimi ve mutfak yönetimi süreçlerinde görev almaya elverişlidir” ibaresini aynen içeren bir Sağlık Kurulu (Heyet) Raporu alması gerekmektedir.
Heyet raporunda aday, kronik ve bulaşıcı hastalıklar, el becerisi gerektiren bıçak ve benzeri mutfak aletlerinin kullanılması açısından nörolojik ve ortopedik engel, mutfak koşullarında çalışmasına engel olabilecek duyu kaybı (görme, işitme, tat vb.), yoğun eğitim ve çalışma saatlerine uyumu zorlaştırabilecek hastalık veya rahatsızlık, hizmet sektöründe çalışmaya engel olabilecek ruhsal rahatsızlık gibi konularda değerlendirilmeli, alınacak Heyet raporu ilgili test sonuçlarını (Hepatit Testi - Hepatit B, C Markerleri, HSB Ag, Anti HBS, Anti HCV; HIV Testi; Burun, Boğaz Kültür tetkikleri; Portör Testi - GAİTA Mikroskopisi, GAİTA Kültürü) içermelidir.
2) Verem savaş dispanserinden alınacak Akciğer TB, PA Akciğer filmi ve raporu.
Yapılan kaydın kesinleşmesi için yukarıda belirtilen iki raporun üniversite doktoruna kayıt öncesi elden teslim edilmesi ve her iki raporda da sonuçların “negatif” olması gereklidir. İbraz edilen raporlar hangi şartlar altında olursa olsun, iade edilmez.

Temin edilmesi gereken üniforma takımı, bıçak seti ve mutfak araç-gereçleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Her öğrenci üniforma takımını, lisans programında mutfak derslerinin başladığı 1. yıl, 2. dönem başı itibarı ile üniversitemizin kitabevinden temin etmek durumundadır. 2016 yılı için üniforma takımının ücreti KDV dahil 195 TL’dir. Her mutfak dersine temiz ve ütülü üniforma takımı ile gelme zorunluluğu olduğundan öğrencilerin yedek üniforma seti temin etmeleri önerilir.
Her öğrenci bıçak setini, lisans programında mutfak derslerinin başladığı 1. yıl, 2. dönem başı itibarı ile üniversitemizin anlaşmalı olduğu firmadan temin etmek durumundadır. 2016 yılı için bıçak setinin ücreti KDV dahil 626 Euro’dur.
Her öğrenci mutfak dersleri için gereken araç-gereçleri (tartı ve mutfak ayakkabısı), lisans programında mutfak derslerinin başladığı 1. yıl, 2. dönem başı itibarı ile, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün belirlemiş olduğu standartlar çerçevesinde, edinmek durumundadır.

İngilizce Hazırlık okuma zorunluluğu var mıdır?
Derslerimizin tamamı İngilizce olduğu için, üniversitemizin düzenlediği ‘Seviye Belirleme Sınavı’nda geçer puan alamayan öğrencilerimizin İngilizce Hazırlık okuması, lisans programındaki dersleri takip edebilmeleri açısından şarttır.
 
Mezun olunurken Le Cordon Bleu mezunu mu, Özyeğin Üniversitesi mezunu mu, yoksa ikisinin birden mezunu mu olunacaktır?
Mezun olduğunuzda Özyeğin Üniversitesi’nden Lisans Diplomanızı ve Le Cordon Bleu International’ın vereceği sertifikayı alacaksınız.
 
Çekmeköy Kampüsü’ne ulaşım imkanları nelerdir?
Çekmeköy Kampüsümüz ile Altunizade arasında akademik dönemler süresince saat başı shuttle servisimiz bulunmaktadır.
 
Yüksekokul diploması ile Fakülte diploması arasında fark var mıdır?
Fakültelerde olduğu gibi yüksekokullarda da verilen diploma, dört yıllık eğitimin karşılığı olan lisans diplomasıdır, aralarında bir fark yoktur. Bu nedenle yüksekokul mezunları da gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında yüksek lisans çalışması yapabilirler.
 
Bölümünüzden mezun olduktan sonra hangi alanlarda master – lisansüstü çalışması yapabilirim?
Mezunlarımız yaygın olarak işletme (MBA), turizm işletmeciliği, ekonomi alanlarında master – lisansüstü eğitimine devam etmektedirler. Bu alanların dışında kalan alanlarda da eğitiminize devam edebilirsiniz. Bunun için – bütün alanlarda olduğu gibi - ilgili eğitim kurumlarının sınavlarında ve varsa mülakatlarında başarılı olmanız gerekir.
 
Ne tür dersler okuyacağım?
Detaylı ders programı için buraya, ders açıklamaları için buraya tıklayınız.
 
Stajlar hakkında bilgi verir misiniz? Staj yapmak zorunlu mudur?
Stajlarımız teorik bilgilerinizi uygulamaya dönüştürmek, deneyim kazanmak ve sektörle tanışmak amacına yöneliktir. Yeterli krediyi tamamladığınızda, iki (2) yaz dönemi boyunca staj yapılması zorunludur. Stajlarında başarılı olan öğrencilerimiz henüz mezun olmadan iş teklifi almaktadırlar.
 
Ne tür işletmelerde staj yapacağım?
Öncelikle Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz ile İş birliği Anlaşması imzalamış Swissôtel Hotels & Resorts ve The Marmara Collection Group olmak üzere, zincir otellerin Türkiye’de mevcut beş (5) yıldızlı işletmelerinde (Hilton, Sheraton, Raffles, Hyatt, Four Seasons, Ritz-Carlton, Mandarin Oriental, Kempinski ve D.reams Grubu Restoranları gibi) ve kurumsal restoranlarda staj yapmanız sağlanır. 

Staj yapılacak kurumlar kim tarafından ve nasıl belirlenir?
Staj yapılacak kurumlarla iletişim, staj kontenjanlarının alınması ve öğrencilere duyurulması Yüksekokulumuzun Staj Koordinatörlüğü tarafından yapılır. Öğrenciler, mülakatlar sonrasında işletmeler tarafından staja kabul edilirler. Staj sırasında öğrenciler çalışma yerlerinde Bölümümüzün eğitim kadrosu tarafından denetlenirler.
 
Eğitim kadrosunda kimler var?
Eğitim kadrosu için lütfen buraya tıklayınız.
 
Mezuniyet sonrasında hangi alanlarda iş bulabilirim?
Bölümümüzün müfredatı sektörel derslerin yanısıra ekonomi, pazarlama, insan kaynakları, işletme, muhasebe, istatistik, finans gibi derslerle zenginleştirilmiştir. Bu bağlamda mezunlarımız beş yıldızlı bir otelin yiyecek içecek bölümü ile ilgili herhangi bir departmanında çalışmaya başlayıp genel müdürlüğe kadar uzanan bir kariyer planlaması yapabilecekleri gibi, ileride kendi restoranlarını kurabilirler ya da kurumsal restoran zincirlerinde yöneticilik yapabilirler.

Azami eğitim süresi nedir?
YÖK kuralları gereği dört yıllık bir eğitim programına kabul edilen her öğrencinin bu programı başarı ile tamamlaması için azami 7 akademik yıl (14 akademik dönem) süresi vardır. İngilizce hazırlık sınıfı bu süreye dahil değildir. 

Diğer sorularım için kimi arayabilirim?
Bölümle ilgili sorularınız için  iletişime geçmeniz gereken kişi  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Aylin Alsaffar’dır. Akademik kadromuza ulaşmak için lütfen tıklayınız.