Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ağu 25, 2015

ÖzÜ Rover Takımı “European Rover Challenge”da 34 Takım içinde 17. Oldu

Makina Mühendisliği öğrencilerimizden Mehmet Can Yıldırım’ın liderliğinde öğrencilerimiz Barış Balcı, Sercan Aydoğdu, Nisan Kuzuluk , Emir Zincircioğlu, Alp Yıldırım, Altan Boralı, Mert Hayta, Mehmet Polat Küntüz, Emre Kaan Çiçek, Oğuzhan Dalgıç , Berk Karayalım, Awais Ahmad, Saher Jabeen, Canay Demir, Murat Can Çiçek, Cengizhan Özcan, ve Bahunaz Çevik tarafından 2014 yılında Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Özkan Bebek’in desteği ile kurulan ÖzÜ Rover Takımı, 5-6 Eylül 2015 tarihleri arasında Polonya’da gerçekleşen “European Rover Challenge”da 34 takım arasında 17. oldu.
 
Robotik konusunda araştırma yapmak ve konu ile ilgili yarışmalara katılmak üzere oluşturulan ÖzÜ Rover Takımı, Türkiye’den uzay robotiği üzerine üniversite düzeyinde uluslararası bir yarışmaya katılmaya hak kazanan ilk Türk takımı oldu.
 
Daha önceki iki aşamayı geçerek yarışmaya katılmaya hak kazanan ÖzÜ Rover Takımı, Polonya’da tek Türk takımı olarak mücadele etti.
 
Yarışmada takımların 50 kg ağırlığında ve maksimum 15.000 Euro maliyete sahip bir gezgin ile çeşitli görevleri gerçekleştirilmeleri beklendi. Yarışmadaki takımların toplam bütçesi 1.000.000 USD’ye kadar ulaşıyor.
 
Yeni Mars robotlarına ilham kaynağı oluyorlar

ÖzÜ Rover Takımı, her yeni tasarımda robotları bir adım daha geliştirerek Mars gezgini robot olarak bilinen ve Mars’a yollanması planlanan robotlara ilham kaynağı olacak yeni fikirler üretmeyi hedefliyor. Bu amaç için düzenlenen uluslararası yarışmalara katılarak tasarımlarını paylaşıyor. Robotlar yapılırken her öğrenci kendi alanında daha fazla uzmanlaşma imkânı buluyor. Aynı zamanda multidisipliner takım yapısı içerisinde geleceğin mühendisi öğrenciler farklı disiplinlerle çalışmayı öğrenme imkânı buluyor. Çok zorlu koşullara dayanabilme ve otonom hareket edebilme özelliklerine sahip gezginler Mars’ta araştırma yapmaya devam ediyor.
Gezginler (Roverlar) ilk olarak Sovyetler tarafından ay yüzeyini incelemek üzere kullanıldılar. Temel olarak belli bir sürüş sistemi olan ve ihtiyaca göre örnek toplayabilen cihazlar olarak tasarlandılar. Kullanıldıkları ortama göre değişik yapılarda olabiliyorlar.
 
Üniversite düzeyinde Rover (Mars gezgini robot) yarışmalarının ilki 2007 yılında URC (University Rover Challenge) adı altından Mars Society tarafından başlatıldı. Bu yarışmaların ana amacı, uzayda bir görev esnasında astronotlara yardımcı olan bir gezginin çalışma prensiplerinin benzerlerinin geliştirilerek üniversite öğrencileri tarafından denenmesidir. 2014 yılından itibaren de URC’ye paralel olarak Avrupa Uzay Vakfı liderliğinde Avrupa Uzay Ajansı (ESA) gibi kuruluşların da desteğiyle ERC (Europen Rover Challenge) organize edilmeye başlandı.