Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 01, 2015

Uluslararası IEEE Standardına Özyeğin Üniversitesi İmzası


Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Uysal’ın geliştirdiği kanal modelleri, hazırlık çalışmaları devam eden IEEE 802.15.7r standardında “referans kanal modelleri” olarak tescil edildi.

WiFi Alternatifi Yeni bir Teknoloji

Optik kablosuz haberleşme, günümüzde kullanılan geleneksel radyo frekanslı (RF) sistemlere alternatif olarak görünür ışık frekanslarını kullanıyor. LiFi olarak da bilinen bu teknoloji, günümüzde aydınlatma için kullanılan ışık yayan diyotların (LED) insan gözüne ve ışık seviyesine herhangi bir olumsuz etki yapmadan yüksek hızlarda modüle edilme prensibine dayanıyor. LED’lerin hem aydınlatma hem kablosuz haberleşme için çift amaçlı kullanımı enerji verimli ve sürdürülebilir bir teknoloji olup kablosuz haberleşmede çığır açma potansiyeline sahip.

LiFi için Uluslararası Standart

Günümüzde yaygın olarak kullanılan WiFi standardını hazırlayan uluslararası standardizasyon kurumu IEEE, bu yeni teknoloji konusunda da çalışmalara başladı. 2015 başından bu yana faaliyet gösteren IEEE 802.15.7r “Kısa Mesafe Optik Kablosuz Haberleşme” adlı Çalışma Grubu, LiFi teknolojisi ile ilgili standardizasyon çalışmasını yürütüyor.

LiFi Referans Kanal Modelleri

LiFi alanında yaptığı akademik çalışmalarla dünyaca tanınan Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Uysal IEEE standart çalışmalarına da aktif olarak katılım sağlıyor. Eylül ayında Bangkok, Tayland’da yapılan son toplantıda Prof. Dr. Uysal’ın doktora öğrencisi Farshad Miramirkhani ile ev, ofis ve fabrika ortamları için geliştirdiği LiFi kanal modelleri IEEE 802.15.7 Çalışma Grubu tarafından “LiFi Referans Kanal Modelleri” olarak seçildi. Önümüzdeki aylarda standart için teklif sunacak tüm şirketler, üniversiteler ve araştırma kurumlarının performans değerlendirmelerinde ve karşılaştırmalı analizlerinde bu kanal modellerini kullanması zorunlu kılındı. IEEE 802.15.7 Çalışma Grubu’na Teknik Editör olarak da seçilen Prof. Uysal, söz konusu kanal modellerin literatürde bugüne kadar geliştirilmiş en gerçekçi modeller olduğuna ve bunun endüstri tarafından da kabul edilmiş olmasının önemine işaret etmiştir.


factory-modeling-(1).jpg

home.jpg