Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eyl 22, 2020 - Eyl 30, 2020

ÖzÜ Rover, ERC 2020’de ülkemizi temsil eden iki takımdan biri oldu

Özyeğin Üniversitesi Rover Takımı, 11 - 13 Eylül 2020 tarihleri arasında Polonya’nın ev sahipliğinde çevrimiçi olarak uzaktan düzenlenen European Rover Challenge’da (ERC) ülkemizi temsil etti. 33 takımın katılmaya hak kazandığı ERC 2020 finallerine 28 takım katılım gösterdi. Yarışmayı ÖzÜ Rover takımı 7. sırada tamamladı. 

Farklı ülkelerden birçok üniversitenin katıldığı European Rover Challenge (ERC), gezgin robotların Mars koşullarına benzer özelliklere sahip arazide görevleri yaptığı uluslararası bir yarışma. 2014 yılından beri Avrupa Uzay Ajansı desteğiyle Polonya’da düzenlenen ERC’nin son beş yarışmasında da ÖzÜ Rover Takımı finallerde yarışan Türkiye’den tek takım oldu.

Bu yıl online olarak uzaktan düzenlenen final etabı üç oturumda gerçekleşti. İlk etapta takımımız geçmişini, projelerini ve online yarışmaya yaklaşımlarını özetleyen teknik sunumu gerçekleştirdi. İkinci görevde Polonya’da konumlandırılan bir robotik kolun uzaktan kontrolü ile bir panel üzerinde istenilen görevler yapıldı. Son olarak navigasyon ve bilim görevi kapsamında ise öğrencilerimiz Polonya’daki Mars alanında konumlandırılan bir gezgini otonom kontrol etmeye çalışarak eş zamanlı olarak bölgenin jeolojisi ile ilgili bir rapor sunmak için veri topladı. Final etabı görevleri ve öncesindeki teknik raporlar puanlandırılarak takımlar arasında sıralama yapıldı. Bu yıl ülkemizden finallere katılma başarısı gösteren iki takım olan ÖzÜ Rover ve METU Rover sıralamada ilk 10 takım arasında yer aldılar.

Ülkemizde robotiğe olan farkındalığı artırmak, bu alanda bilimsel çalışmalar yürütmek ve uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil etmek amacıyla 2014 yılında Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Özkan Bebek’in danışmanlığında kurulan ÖzÜ Rover Takımı, mühendislik dallarında öğrenimine devam eden lisans öğrencilerinden oluşuyor. ERC 2020’ye katılan ekipte Bilgisayar Mühendisliği bölümümüzden Ahmet Çağatay Savaşlı, Berkecan Koçyiğit, Deniz Uğur, İsmail Can Yağmur, Salih Metin Arkanöz ve Makina Mühendisliği bölümümüzden Ahmet Emre Toprak, Alp Çamsakız, Ataberk Yapıcı, Burcu Kaya, Mehmet Emil, Ozan Aktürk, Suavi Yıldırım yer alıyor.