Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 21, 2022

Basında ÖzÜ - Sanat, Küresel Sorunların Çözümü için ne yapabilir?

Posta Gazetesi

Aslında sanat dünyasının kendi içinde sık sık sorduğu bir soru bu.

Bu kez de 'Yaklaş 2030/Co-Art Co-Act' isimli bir proje vesilesiyle soruluyor aynı soru.

Özyeğin Üniversitesi'nde başlatılan bir proje bu.

17. İstanbul Bienali paralel etkinlikleri arasında yer alan 'Yaklaş 2030-Co-Art Co-Act' isimli seçki, genç sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluştururken; aynı zamanda da toplumsal, çevresel ve ekonomik sorunları dert eden insanları biraraya getirmeyi, küresel sorunlar için eylem çağrısında bulunmayı amaçlıyor.

Özetle, sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmak hedefleniyor.

Geçtiğimiz günlerde gidip gördüm Özyeğin Üniversitesi'ndeki bu seçkiyi. Üniversite koridorlarında her birimizi fark ettirmeden eğitime tabi tutan sanat eserlerinden oluşturulan oldukça anlamlı, epey bi durup düşündüren eserler vardı.

Bu seçkiyle birlikte konuşmalar, atölyeler de düzenlenerek, 'birlikte hareket edelim' çağrısı yapılıyor.

Yükseköğretim kurumlarının sürdürülebilir bir dünya için taşıdığı gücü ve sorumlulukları bilerek bu projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk; "Yaklaş, köklü bir dönüşüm hedefiyle başlattığımız bir oluşum. 'Co Art Co Act' ile de küresel sorunların çözümü için sıra dışı bir deneyim alanı sunuyoruz" diyerek, herkesi çözümün bir parçası olmaya davet ediyor.

Başta Özyeğin Üniversitesi koleksiyonundan olmak üzere genç sanatçıların eserlerine ağırlık verilen 16 eserlik seçki, Ocak 2023'e kadar üniversitenin Çekmeköy'deki Kampüsü'nde ziyarete açık olacak.

Yolu düşenler kaçırmasın, biraz gerçeklik herkese iyi gelebilir.

'iklim aktivistleri çok doğru mesaj veriyor'

'Yaklaş 2030/Co-Art Co-Act' projesini görmek için Özyeğin Üniversitesi kampüsüne gittiğimde, projeye katkı sağlayan Murat Germen'i de dinleme fırsatı buldum.

Aşırı kentleşme, mülkiyet iklim değişikliği, küresel ısınma gibi konulara odaklanan bir sanatçı olarak; 'Sanat, küresel sorunların çözümü için ne yapabilir?' sorusuna dair öyle etkili ve net açıklamalar yaptı ki, buraya da aktarmayı görev sayıyorum.

Öncelikle sanat algısının değişmesi gerektiğini savunuyor Germen.

"Sanat, bir statü göstergesi olmamalı" diyor.

"Kamusal alanda sanatın daha fazla olması gerekiyor" diye ekliyor.

Bu konuda zayıf olduğumuzun altını çizerek, devam ediyor:

"Sanat sadece galerilerde ve müzelerde! Oralara girmeye çekinenler var oysa. Bir galeriye girerken 'ücretli mi?' diye soranlar var. Sanatın kamusal alanlara taşınması ve daha ulaşılabilir olması çok önemli o yüzden."

Birlikte hareket etmenin öneminden de bahsediyor Germen...

Küresel ısınma ile ilgili bir sergi sonrasında 'Bu işlerle uğraşmamız beyhude bir çaba mı acaba?' diye sorduğunu ancak bilim adamlarının buna itiraz ettiğini anlattı: "Bizim ürettiğimiz bilimsel verileri çoğaltıyor, başkalarına ulaştırmak konusunda yardımcı oluyorsunuz, yapmaya devam edin' diyor bilim insanları. O yüzden 'Co-art Co-act' kelimeleri yani 'birlikte hareket edelim' mesajı çok yerinde."

Tam bu noktada...
iklim aktivistlerinin pahalı sanat eserlerine yaptığı müdahalelere yorumu ne? Germen diyor ki, "Kesinlikle destekliyorum, isterlerse benim eserlerime de yapabilirler, hiçbir itirazım yok! Aksine çok güçlü bir söylem var orada: 'Sanat eserlerine verdiğiniz şu değeri doğaya da verseniz keşke' demeye getiriyorlar, bu kadar basit. Sanatın elit bir eylemmiş gibi algılanması, sanatın kutsallaştırılması yönündeki yanlış algıyı da kırıyorlar böylece."