Haz 11, 2019 - Haz 18, 2019

Rektörümüz Prof. Dr. Esra Gençtürk “6. Avrupa Kadın Rektörler Konferansı”nda konuştu

European Women Rectors Association (EWORA) tarafından düzenlenen “6. Avrupa Kadın Rektörler Konferansı” 13 – 14 Mayıs tarihlerinde İsveç’te bulunan Malmö University’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “Responding to Evolving Challenges: Best Practices for Women Leadership in Academia” başlığıyla düzenlenen konferansta, akademide cinsiyet eşitliği konusunda küresel düzeyde uygulamaya alınan politika, strateji ve uygulamalar tartışıldı. Tüm dünyadan yükseköğretim liderlerinin yanı sıra araştırma kuruluşları yöneticileri ve cinsiyet eşitliği uzmanlarının katıldığı konferansa davet edilen Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, 1. Genel Oturum’da bir konuşma gerçekleştirdi. Başkanlığını EWORA Başkan Yardımcısı Krista Varantola’nın üstlendiği oturuma Prof. Dr. Esra Gençtürk’ün yanı sıra Maastrich University Rektörü Prof. Rianne Letschert ve University of Leipzig Rektörü Prof. Beate A. Schücking de konuşmalarıyla katıldı.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk konuşmasına, hem üniversitemiz hem de Türkiye’deki akademik camiaya ilişkin rakamsal veriler paylaşarak başladı. Kuruluşundan bu yana Özyeğin Üniversitesi’nde yaşanan kadın – erkek öğrenci sayılarındaki değişime dair katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Gençtürk, akademide cinsiyet eşitliğine ilişkin Özyeğin Üniversitesi’nde yürütülen çalışmaları detaylı bir sunum ile aktardı. Üniversitemiz tarafından benimsenen sürdürülebilirlik politikalarından biri olan “Cinsiyet Eşitliği” başlığı altında yürüttüğümüz PLOTINA Projesi ve Gender Equality Plan (GEP) hakkında katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Esra Gençtürk “Cinsiyet eşitliği, üniversitemizin temel değerlerinden biri. İhtiyaç duyulan tüm birimlerde cinsiyet eşitliği ve dengesi sağlamak ana hedefimiz. Bu hedefe ulaşma konusunda Rektörlük Ofisi olarak Cinsiyet Eşitliği Birimimiz ve insan kaynakları uzmanlarımızla birlikte birebir ve yakinen çalışma yürütüyoruz” dedi. Prof. Dr. Esra Gençtürk sunumunda ayrıca Türkiye’deki akademik ve siyasi yaşama ilişkin kadın – erkek oranlarına dair katılımcıları bilgilendirdi.

“6. Avrupa Kadın Rektörler Konferansı”, konusunda uzman lider ve yöneticilerin katıldığı paneller ve oturumlar aracılığıyla, akademide yönetici pozisyonlarındaki cinsiyet eşitliğinin önündeki ana engelleri tartışma olanağı sunarken, en iyi uygulamaları hayata geçirebilmek için yeni metodolojilerin değerlendirilmesine de imkan sağladı.

EWORA Hakkında

Kadınların akademide liderlik pozisyonlarında rol almasını sağlamak ve yüksek öğrenimde cinsiyet eşitliğini savunmak amacıyla Aralık 2015'te Brüksel'de kurulan EWORA, uluslararası ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Politika ve stratejiler geliştirmenin yanı sıra düzenlediği konferanslarla yükseköğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda karar vericileri yönlendirmek adına uluslararası çalışmalara imza atmaktadır.