Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

20.02.2020 - 17.03.2020

Avrupa Konseyi Hukukçular için İnsan Eğitimi Programı (Help) Mülteci ve Göçmen Çocuklar Online Kursu

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

ÖzÜ Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Özel Mülteci ve Göçmen Çocuklar Online Kursu

Avrupa Konseyi Hukukçular İçin İnsan Hakları Eğitimi Programı (European Programme for Human Rights Education for Legal Professionals, HELP) Avrupa Konseyi tarafından hukukçulara yönelik olarak geliştirilmiş olan eğitim platformudur. HELP’in amacı hakimlere, avukatlara ve savcılara Avrupa insan hakları standartlarına dair eğitim sunmaktır.

ÖzÜ Hukuk Fakültesi’nin girişimleri ile Avrupa Konseyi HELP Birimi ile iş birliği mutabakatına varılarak, ilgili kursların fakültemiz öğrencileri için Türkçe olarak açılması sağlanmıştır.

Hukuk fakültesi öğrencilerimiz için açılacak ilk kurs Mülteci ve Göçmen Çocuklar Online Kursu* olacaktır.

Kontenjan 50 kişi ile sınırlıdır. Online kursu başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere yapılacak tören ile Avrupa Konseyi ile paydaş kurumların logolarının yer alacağı bir sertifika verilmektedir.**

* Avrupa’ya savaş ve zulümden dolayı sığınan mültecilerin sayısının kitlelere ulaşması ve aynı zamanda Akdeniz ve Türkiye boyunca bu kişilerin sürekli hareket etmesi, mülteci ve göçmen çocukların savunmasız bir şekilde hak ihlalleri ile karşı karşıya gelmelerine neden olmaktadır. Bu kurs, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku çerçevesinde kritik konuların nasıl ele alındığını açıklar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ilgili içtihadını sunar. Ayrıca, hukuk ve diğer profesyonellerin mülteci ve göçmen çocukların korunması alanındaki mevcut standartlar hakkındaki bilgi ve becerilerini geliştirmelerini ve günlük işlerinde uygulamalarını sağlar. Kursun dili Türkçe’dir.  Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki gibidir.

** Avrupa Konseyi tarafından verilecek sertifika, lisans ders, staj veya başka bir mezuniyet yükümlülüğüne saydırılamaz.

ÖNEMLİ BİLGİLER

  • - Kursa başlamak için 24.02.2020 tarihinde saat 13:30'da Hukuk Fakültesinde yapılacak açılış etkinliğine katılım zorunludur. Program detayları ilan edilecektir.
  • - Kursun 20.04.2020 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.
  • - Kursa katılım 50 kişi ile sınırlıdır.
  • - Katılımcılar belirlenirken Hukuk Klinikleri dersini tamamlayan ve hali hazırda dersi alan öğrencilere öncelik tanınacaktır.
  • - Kursu başarı ile tamamlayan öğrenciler Mülteci Hukuku Kliniği kapsamında, mülteci hukuku ile ilgili gerçek vakıa takibi yapmaya ve ilgili sivil toplum örgütlerinin çalışmalarında yer almaya hak kazanırlar.
  • - Programın Fakültemiz yürütücüleri Prof. Dr. Dr. h. c. Yener Ünver ve Öğr. Gör. Selmin Cansu Demir’dir.

 

(Bu kurs, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku çerçevesinde kritik konuların nasıl ele alındığını açıklar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ilgili içtihadını sunar.Bu kurs ayrıca, hukuk ve diğer profesyonellerin mülteci ve göçmen çocukların korunması alanındaki mevcut standartlar hakkındaki bilgi ve becerilerini geliştirmelerini ve günlük işlerinde uygulamalarını sağlar.)

 

(Bu kurs etkileşimli bir şekilde geliştirilmiştir ve bilgi, beceri ve değerlerin yeterli şekilde kazanılmasını sağlamak için çeşitli pratik alıştırmalar içerir. Avrupa'daki Mülteci ve Göçmen Çocukları Koruma Konusunda AK Eylem Planını uygulayan faaliyetlerin bir parçasıdır (2017-2019).)

(Bu kurs 2018 yılında geliştirilmiştir.)

Hedef Kitle:

  • Hakimler
  • Savcılar
  • Avukatlar
  • Vasiler, koruyucular, veliler,
  • Adli işlemlere müdahil olan Çocuk Hakları uzmanları ve sosyal ve sağlık çalışanları gibi çocuk koruma sistemi içerisinde çalışan profesyoneller
  • Kolluk görevlileri
  • Kamu Denetçiliği Kurumu ofisleri ve STK'larının personeli.)

Kurs İçeriği (Modüller)

(Bu kurs 7 modülden oluşmaktadır: )

  • Yasal çerçeveye giriş (mülteci ve göçmen çocukların özel hakları; refakatsiz çocuklar; aile birleşimi ve kalıcıi çözümler; gözaltına alternatifler; idari işlemler)
  • Çocuk dostu prosedürler (çocuğun üstün menfaatinin değerlendirilmesi; çocukların belirlenmesi; bilgiye erişim; kabul koşulları; vasi tayini; yasal temsil; iltica ve göç prosedürlerine erişim; (zorunlu) çocukların iadesi)
  • Tutuklamaya alternatifler (yasal çerçeve; çocuk göçmenlerin tutuklanmasına alternatifler; güvenlik önlemleri ve standartlar)
  • Aile birleşimi (aile birleşiminin önemi; uluslararası ve Avrupa standartları; mülteci ve göçmen çocuklara ilkelerin uygulanması)
  • Sosyal haklar ve entegrasyon (yeterli yaşam standartları; eğitim; güvenli çalışma; sağlık; entegrasyon ve kalıcı çözüm)
  • Vesayet (yasal çerçeve; bir vasinin zamanlaması ve atanması; izleme ve şikayetler; gönüllü ve profesyonel vasiler; vasiler ve yasal temsilciler; vasiler için prensipler)
  • Yaş değerlendirmesi (yasal çerçeve; şüphenin ilgili lehine yorumlanması; müdahaleci olmayan ve bütüncül yaş değerlendirme prosedürleri; yasal çözümler))

Kurs Temmuz 2018'den itibaren İngilizce olarak erişime açıktır.