Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

05.12.2020 - 11.12.2020

Lockdown/Karantina

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

ÖzÜ-FBE Kent ve Mimarlık Yüksek Lisans Programı 2020 İstanbul Mimarlık Festivaline LOCKdown | Karantina Başlıklı bir Atölye ile katılıyor.

İstanbul Mimarlık Festivali 2020’nin  açık çağrısı sonucunda 41 etkinlik önerisiyle 100’ün üzerinde kişinin katılımının seçici kurulun değerlendirmesiyle 12 etkinliklikten biri olarak kabul edilen  Lockdown/Karantina Atölyesi 5-11 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşecek olan festivalin programına dahil edilmiştir.

Atölyenin ana katılımcıları, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ‘ÖZÜ-FAD’ bünyesinde kurulan Kent ve Konut Araştırmaları laboratuvarı ‘OZU-UHL’ ve uluslararası IAPS-Culture and Space Network ‘IAPS-CS Network’ işbirliği eğitime başlayan ‘Yeni’ Kent ve ‘Yeni’ Mimarlık üst başlığında  bütünleşik olarak yürütülen tezli ve tezsiz yüksek lisans  programı öğrencileridir. Atölyenin 2.Modülü tüm festival katılımcılarına açık olacaktır.

 Atölye 2 modülden oluşmaktadır.

Modül 1, önceden belirlenmiş olan katılımcılarla (Özyeğin üniversitesi Kent ve Mimarlık Yüksek lisans öğrencileri) ile 28 Kasım-1 Aralık 2020 tarihleri arasında 4 atölye seansı ile tamamlanmıştır.

Modül 2  ise tüm festival katılımcılarına açıktır.

Atölye süreci ve ürünleri festival süresince sergilenecektir.

Atölye: 7 Aralık 2020  Saat: 12:00-16:00
Atölye Sunumu: 10 Aralık 2020 Saat: 17:00-18:00

LOCKdown Atölye Ekibi

Nagehan Açımuz İşbakan I Hülya Turgut I Sena Serdaroğlu

Süreç ve ürünler ile ilgili instagram profillerimizi  ziyaret edebilirsiniz.

@lockdown_workshop  ve @ozu.uhl

Katılım ve Program Detayları için

www.istanbulmimarlikfestivali.com
@mimarlıkfestivali

Karantina //
Salgın ve salgın sonrasında  günlük yaşam pratikleri

LOCKdown//
Daily life practices in pandemic and post pandemic era

Bu atölye ile, gündelik yaşantımızı saran kent  ve yaşam deneyimlerimizi  yeniden düşünerek, heterotopya-ütopya-distopya  tahayyülleri ile  yeni ilişkilerin kurulduğu, pandemi süreçlerindeki aşamalı “lockdown” (hareket kısıtlamaları, karantina) ve kısıtlı serbestlik uygulamalarındaki günlük bireysel rutinlerin haritalanması, kavramlarla ifade edilmesi,  kavramların yeniden tariflenmesi,  geleceğe yönelik olası uygulamalar için “lockdown” un yeniden tanımlanması, tüm bu haritalandırma ve kavramların üretilmesi, türetilmesi ve tartışılması ile ortak bir “lockdown sözlüğü” oluşturmak hedeflenmektedir.

Atolye  aynı zamanda, üretilen, türetilen, tartışılan, yeniden tanımlanan kavramlar ifade edilirken farklı araçlar (metin, diyagramlar,ideogramlar,  grafikler, haritalar,  yazı...) deneyecek olması bağlamında, aynı zamanda farklı seviye ve süreçlerde üretilen projelerin kavramsal altyapılarının ifade edilebilmesine yardımcı olacak bir egzersizdir.

Çok yakın bir geçmişte deneyimlenmiş olan, süregelen durum karşısında şimdilerde bireysel insiyatiflerle yaşanan ve yakın gelecekte şekil değiştirerek yeniden deneyimlenmesi muhtemel olan LOCKdown süreçlerinin tartışılması, LOCKdown, SEMI LOCKdown, RE-LOCKdown gibi (isimler de tartışmaya açık olacak sekilde) durum ve aşamalar üzerinden, yakın geçmiş, bugün ve geleceğin tanımlanması ilk hedeflerdir. Oluşturulacak sözlük, günlük rutinlerden, mekânsal karşılıklardan, mekânsal kavramsallaştırmalardan, tıptan ödünç alınan kavramlardan, gazete, dergi, tv gibi popüler kültürden beslenirken, bir taraftan yeniden tanımlanan / üretilen kavramların bir kısmının mekânsal tasarım egzersizlerine ve / veya gelecek senaryolarındaki günlük yaşam pratiklerinde yer alabilecek mekânsal karşılıklarının hayaline yönelik ufuk açıcı çalışmalar içermesi beklenmektedir.