Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ders İçerikleri

Ders İçerikleri

I. YARIYIL

 
IDE 101 Tasarımın Temelleri                                                                                                                          (2-6) (8  ECTS)
IDE 101 dersi çeşitli stüdyo projeleri aracılığıyla tasarımın temel öğelerini ve ilkelerini tanıtmayı ve fikirlere somut biçim kazandırmak arayışında öğrencilere yol göstermeyi amaçlar. Bu derste öğrenciler tasarımın temel kavramlarını anlayabilecek, görsel düşünme becerilerini geliştirecek, malzemelerin yapısını tanıyacak, ayrıca tasarımın biçimsel ve mekansal öğeleri aracılığıyla kompozisyon becerileri kazanacaklardır. Dersin hedefi, temel tasarım sorunsalları üzerinde çalışarak öğrencilerin zihin ve el becerilerini geliştirmek, ve problem alanlarına, sıradışı yaklaşımlar konusunda öğrencileri yüreklendirmektir.
 
IDE 103 Tasarım Görselleştirme  I                                                                                                                 (2-2) (4 ECTS)
Resimsel açıdan çizimin temelleri (algı, çizgi, oran/orantı, kompozisyon); temel geometrik biçimler, ürün geometrisi, kompozisyon, perspektifte oran, ortografik çizim, yardımcı görünümler, çoklu görüntü eskizleme, izometrik perspektif, gölge ve perspektife giren gölge, karmaşık biçim tanımlama, örüntü ve kesitler, sayfa düzenleme, grafik düzenleme, arka plan üzerine bilgiler verilir; 2 boyutlu ve 3 boyutlu düşünme yetenekleri geliştirecek çalışmalar yaptırılır.
 
COD 101 İletişim Tasarımına Giriş                                                                                                                 (3-0) (6 ECTS)
Bu ders, bölümün uygulama alanlarını ve temel yaklaşımlarını tanıtmayı amaçlar. İletişim tasarımının ilk örnekleri, farklı teknolojik platformların tanıtılması, etkileşimli ortam fikrinin iletimi, yaratıcı problem çözümü stratejileri ve düşünce geliştirme yöntemleri, etkin iletişim sağlamak için sözcükleri, imajları ve düşünceleri bütünleştirmeyi ve uygun formatta biçim elde edilebilmesi için kullanılabilecek yöntemler, mekansal iletişim yöntemleri derste işlenecek konulardır.
 
COD 103 Grafik Tasarım Araçları                                                                                                                    (1-2) (4 ECTS)
Bu dersin amacı temel bilgisayar kullanımı yanında bilgisayar grafiğinde kullanılan temel kavramları tanıtmak, özellikle görüntü işlemeye yönelik yazılımlarda öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmektir. Bu kapsamda bilgisayar grafiği kavramı, vektörel ve piksel tabanlı yazılımların temel özellikleri, ortak alanlarının tanıtılması ve özel kullanım noktaları örnek uygulamalar üzerinden incelenecektir.
 
ENG 101 İngilizce I                                                                                                                                              (1-2) (4 ECTS)
Bu dersin temel amacı, öğrencilere akademik düşünme, okuma, konuşma ve yazma becerileri ile birlikte, bu becerileri kendi dallarinda uygulamaya dönüştürecek bir üslup kazandırmaktır. Bunun yanı sıra, öğrencilerin İngilizce dil bilgisini geliştirmeyi amaçlar.
 
TLL 101 Türk Dili ve Edebiyatı 1                                                                                                                      (2-0) (4 ECTS)
Bu dersin amacı öğrencilerin sözlü olarak tartışma yürütme becerisini geliştirmektir. Derste Türkçenin özellikleri ele alınacak ve Türk Edebiyatı’ndan seçme metinler incelenecektir. Düzyazı, hikaye ve şiir gibi farklı yazınsal türler okunacak, eleştirel bir gözle incelenecek ve tartışılacaktır. Anlatım bozuklukları, noktalama ve yazım yanlışlarından hareketle Türkçenin doğru kullanımı üzerinde durulacak ve metinlerin tarihsel ve kültürel arka planı incelenecektir.
 

II. YARIYIL

COD 102 İletişimUygulamaları                                                                                                                         (2-6) (8 ECTS)
Bu ders, hareketli ya da durağan, yazınsal ya da görsel mesaj ileten, film, roman, reklam, slogan gibi farklı medyaların analiz edilmesi sonucunda seçilen fikir veya temaları temsil etmek üzere  kavram geliştirme ve görsel olarak sunabilme becerisinin verilmesini amaçlar. Hazırlanmış bir projenin daha verimli sunulması için gerekli yöntemler, araçlar ve teknolojileri öğretilmektedir.
 
IDE 104 Tasarım Görselleştirme 2                                                                                                                 (2-2) (4 ECTS)
Elle ve bilgisayarla eskizleme, geleneksel rötuş, diagram oluşturma, senaryo, hikayeleştirme ve çizerek anlatma teknikleri üzerinden deneyimlerin prototipini oluşturmasını amaçlar.
 
COD 104 Fotoğraf                                                                                                                                               (1-2) (4 ECTS)
Bu dersin amacı öğrencileri fotoğraf diliyle ve yöntemleriyle tanıştırmak, ve farklı teknikleri uygulamalı olarak aktarmaktır. Fotoğrafa dair kavramların, temel kamera ve ışık kullanımının, ve bilgisayar ortamında temel manipülasyon tekniklerinin gösterilmesi ile öğrencilere görüntü işleme tekniklerini kullanarak tasarım yapma becerisinin aktarılması amaçlanmaktadır.
 
IDE 108 Sanat ve Tasarım Tarihi                                                                                                                      (3-0) (3 ECTS)
Ders sanat ve tasarımın erken dönem uygarlıklardan modern döneme kadar estetik ve tarihsel gelişimini aktaracaktır. Toplumsal yönüne vurgu yapılarak, sanat ve tasarım üretildiği dönem ve kültürle olan ilişkisi çerçevesinde ele alınacaktır. Derste görsel sanatlar alanında ortaya çıkan ana akım ve hareketlerin üzerinde durulacak ve sanat tarihine dair genel bir giriş niteliği taşımaktadır.
 
COD 106 Tasarım için Kavram Geliştirme                                                                                                     (3-0) (3 ECTS)
Tasarım için kavram geliştirmek, ürün tasarımının ön aşamasını oluşturur. Bu ders kapsamında kavram seçimi, yaratıcı fikir geliştirmek, kullanıcı deneyimi ve tanıtımı gibi başlıklar üzerinde tartışmalar ve uygulamalı çalışmalar yapılır.
 
ENG 104   102 İngilizce II                                                                                                                                    (1-2) (4 ECTS)
İngilizce I dersinin devamı olarak, öğrencilerin düşünsel, yazılı ve sözlü iletişim becerilerine akademik bir yaklaşım getirmeyi hedefler. Buna ek olarak, öğrencilerin bilgiyi sentezleme ve bağımsız bilimsel araştırma yapma kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlar.
 
TLL 102 Türk Dili ve Edebiyatı II                                                                                                                      (2-0) (4 ECTS)
Bu dersin amacı öğrencilerin yazılı olarak tartışma yürütme becerisini geliştirmektir. Derste, “Neden edebiyat okuruz?” sorusuna cevap aramak üzere Türk Edebiyatı’ndan seçme metinler incelenecek ve edebiyata farklı yaklaşımlar ele alınacaktır. Derste farklı yazınsal türlerden seçilen kurmaca yapıtlar okunacak ve bu yapıtlar üzerine eleştirel değerlendirme yazıları yazılacaktır. Ders boyunca anlatım bozuklukları, noktalama ve yazım yanlışlarından hareketle Türkçenin doğru kullanımı üzerinde de durulacaktır.

 
III. YARIYIL

 
COD 201 Tasarım Stüdyosu 1                                                                                                                         (2-8) (10ECTS)
İletişim tasarımının mesleki uygulama tabanını oluşturmak üzere hazırlanan bu ders, stüdyo problemleri aracılığıyla, araştırma, fikir geliştirme, biçim oluşturma, yaratıcılık ve etkili görsel iletişim üzerine odaklanır. Uygulama ve tartışmalar, öğrencileri yaratıcı ve etkili iletişim tasarımına ulaştıracak bir tasarım sürecinde kullanabilecekleri yöntem ve teknikleri kazandırmayı amaçlar. Dersin sonunda öğrencilerin karmaşık fikirleri ve mesajları yorumlamak ve görsel biçimde ifade etmek için kullanılan yöntemleri uygulayarak yeni yollar keşfetmeleri amaçlanmaktadır.
 
COD 203 Video Prodüksiyon                                                                                                                            (1-2) (4ECTS)
Bu ders öğrencilere çeşitli görsel medyada anlamlı çalışmalar yapmaya olanak verecek sinema diline ilişkin temel grameri tanıştırır ve mise-en scene, sinematoğrafi, yapımcılık, ses-imaj ilişkisi, anlatımcı (naratif) biçim ve anlatımcı olmayan form (belgesel ve deneysel) gibi konu alanları üzerinde durur. Bu ders kapsamında dijital video yöntemlerini, yazılımları ve hareketli görüntünün temellerini aktarmak ve video çekim yöntemlerini ve görüntü işleme tekniklerini kullanarak tasarım yapma becerisinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
 
COD 205 Tipografik İletişim                                                                                                                             (1-2) (4 ECTS)
Bu dersin amacı öğrencilere tipografinin temel prensiplerinin tanıtmak ve bir iletişim aracı olarak bu alanın dinamiklerine ve yaratıcı potansiyeline hassas bir bakış geliştirmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda, ana konuları harf anatomisi, harflerin biçimsel tarihi, sınıflandırma sistemleri, komposizyon ve sayfa düzeni, okunaklılık, okunurluk, ve tipografik ifade oluşturmaktadır. Basılı ve sayısal ortamda tipografik tasarım deneyimi ile birlikte, bu ders öğrencilere yaratıcı süreçlerini zenginleştirmek ve iletişim tasarımı problemlerinde yazı unsurlarını kullanabilecekleri yeni yollar keşfetmek için aracı olmayı amaçlar.
 
COD 207 Programlama                                                                                                                                      (0-3) (3ECTS)
Öğrencilerin uygulama yapabilmelerini sağlayacak ve giriş niteliğinde olan bu derste, programlama dili ile ilgili kavramların verilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda bu ders Programlamaya Giriş, Program Yazılım Aşamaları, Veri Yapıları, Operatörler, Karar Yapıları, İnteraktif Karar Yapıları, Fonksiyon ve alt programlar, Diziler, Giriş-çıkış uygulamalarını kapsar.
 
COD 209 İnteraktif Tasarım Araçları                                                                                                              (0-3) (3 ECTS)
Bu ders boyunca öğrencilerin etkileşimli medya tasarım gereçlerini deneyimleyerek etkileşimli medya tasarımının pratik temellerini öğrenmesi beklenmektedir. Dersin içeriğinde bilgisayar grafikleri teorisine giriş, HTML, Dreamweaver ve Adobe Flash ile farklı uygulamalar yoluyla etkileşimli araçların deneyimlenmesi ve yazılım ile benzerlikleri ve farklılıkların gösterilmesi bulunmaktadır.
 
IDE 209 Çağdaş Sanat ve Tasarım                                                                                                                   (3-0) (2ECTS)
Derste öğrencilere modern dönemden itibaren günümüze kadar çağdaş sanat ve tasarım tarihindeki önemli hareketler ve tartışmalar aktarılacaktır. Kültür ve postmodernizmle ortaya çıkan yeni temalar üzerinden ders, sanat ve tasarım alanına dair tarihsel ve yönteme dair tartışmalara odaklanacaktır. Bunlar arasında; alternatif modernlikler, bienalleşme, disiplinlerarasılık, sanatçının özerkleşmesi, kültür kurumlarının değişen rolü, yeni teknolojilerin tasarım ve sanat alanına etkileri gibi konular bulunmaktadır.
 
SEC 201 Sektörlere Giriş I                                                                                                                               (0-2) (2 ECTS)
Öğrencilerin çalışma hayatı ve endüstri profili açısından ele alınan dört sektörde derinlemesine bilgi kazanmasını sağlayacaktır. Bunlar arasında, Finansal, Bilişim ve İletişim Teknolojileri, Sosyal ve son olarak gelişmekte olan sektörler yer almaktadır. Öğrencilere sektörel bilginin yanı sıra, endüstri ile ilgili en güncel bilgilere ulaşabilmeleri için gerekli beceriler de tanıtılacaktır. Kapsamlı sektörel bilgiler, iş dünyasından konuk konuşmacılar, firma ziyaretleri, ilk elden endüstri deneyimi ve vaka çalışmaları ile pekiştirilecektir.
 
COD  200 Yaz Stajı  I                                                                                                                                           (0-2) (2 ECTS)
Yaz stajı öğrencilere reklam ajansı, grafik tasarım stüdyosu, multi-medya stüdyosu, halkla ilişkiler ofisi, gazete, televizyon yapım stüdyosu gibi çalışma yerlerinde organizasyon yapısı ve çalışma koşulları hakkında deneyim kazandırır.

 
IV. YARIYIL

 
COD 202 Tasarım Stüdyosu II                                                                                                                        (2-8) (10 ECTS)
Dersin amacı sayısal öncesi ve sonrası görsel bildirişim ve tasarım uygulamaları, sorunları, bunlara yönelik eleştiriler, diğer uygulamalar üzerinde görüşlerin basılı araçlar ve ekran üzerinde değerlendirilmesidir. Öncelikle imge-metin ve konu ilişkileri üzerine odaklanan bu derse, öğrenciler, amblem ve logo tasarımı, kurumsal kimlik sistemleri, görsel bildirişim sistemleri, kitap, katalog, CD-Rom ve web için grafik tasarım gibi konular üzerinde çalışır.
 
COD 204 Hareketli Görsel Medya                                                                                                                   (1-2) (4 ECTS)
Bu ders bilgisayar ortamında iki boyutlu yapıya sahip animasyon tekniklerinin öğretilmesini hedefler. Bu çerçevede, bilgisayar ile animasyonda kullanılacak temel uygulama programlarının tanıtılması, piksel tabanlı yazılımların animasyonda kullanımı, vektörel tabanlı çizim programlarının animasyonda kullanımı, piksel ve vektör tabanlı programlar arasında dosya transferlerinin yapılma şekilleri, storyboard ile animasyon planlama konuları işlenerek, seçilen bir konu çerçevesinde 2-boyutlu bir animasyon çalışmasının tamamlanması üzerine uygulamalar yapılır.
 
IDE 206 Tasarımda İnsan Faktörü                                                                                                                   (3-0) (3 ECTS)
Tasarımda insan faktörü yöntem ve ilkeleri; kullanıcı, ürün ve verilen hizmet arasındaki ilişkinin gelişiminin fiziksel, biomekanik ve zihinsel unsurlarının incelenmesi; kullanıcı boyutu ve antropometri kavramı; arayüz kavramı ve kullanıcı-akıllı ürün etkileşimi yaratılmasındaki temeller.
 
COD 206 Bilgi Mimarisi                                                                                                                                     (1-2) (4 ECTS)
Bu dersin amacı ağ tasarım planlaması ile ilgili temel bilgi erişimine yardımcı olmaktır. Bilgi tasarımının dinamiklerini ticari iletişimden tasarlanmış nesnelerle etkileşime kadar geniş bir yelpazede tanıtmayı hedeflemektedir. Bilgi tasarımı üzerine teorilerden başlayarak, farklı alanlarda uygulamalı çalışmalara öncülük etmektedir.  ‘İçerik geliştirme, ‘sıralama’, ‘etkileşim’ve yöngüdüm‘, işlenecek konular arasında bulunmaktadır.
 
COD 208 İleri Programlama                                                                                                                             (0-3) (3 ECTS)
Bu ders nesneye dayalı programlama dili kavramlarını vermeyi amaçlar. Dönem süresince Programlama Tekniklerinin İncelenmesi, Yapısal Programlama,  Yapısal Olmayan Programlama, Modular Programlama, Nesneye Dayalı Programlama,  Nesneye Dayalı Analiz, Nesneye Dayalı Tasarım ve Görsel programlamaya giriş üzerinde durulur.
 
COD 210 İletişim Tasarımı Tarihi                                                                                                                    (3-0) (4 ECTS)
Bu derste modern tasarım üzerine geliştirilen kuramlar ve etkileşim tasarımı sürecini kapsayan tasarım kuramları incelenerek öğrencilerin etkileşim tasarımı süreci üzerinde kuramsal bir bilgi birikimine sahip olması hedeflenir.
 
SEC 202 Sektörlere Giriş II                                                                                                                              (0-2) (2 ECTS)
Öğrencilerin çalışma hayatı ve endüstri profile açısından ele alınan dört sektörde derinlemesine bilgi kazanmasını sağlayacaktır. Bunlar arasında, Perakende, Sağlık, Turizm ve Gayrimenkul, Üretim ve son olarak gelişmekte olan sektörler yer almaktadır. Öğrencilere sektörel bilginin yanı sıra, endüstri ile ilgili en güncel bilgilere ulaşabilmeleri için gerekli beceriler de tanıtılacaktır. Kapsamlı sektörel bilgiler, iş dünyasından konuk konuşmacılar, firma ziyaretleri, ilk elden endüstri deneyimi ve vaka çalışmaları ile pekiştirilecektir.
 

 
V. YARIYIL

 
COD 301 Tasarım Stüdyosu III                                                                                                                       (2-8) (10 ECTS)
Bir anlatımın ses, video ve tipografi kullanılarak iletilmesine odaklanır. Bu amaçla interaktif medya için video tasarımı üzerine çalışmalar yapılır. Bu ders kapsamında konuların seçimi, metinsel araştırmalar, problemin ortaya konuşu ve ilk fotografik eskizler ile hazırlık yapılır. Projenin akış şemaları, kullanılacak araçların belirlenmesi, işlenmemiş fotoğraf ve video görüntülerinin tamamlanması, grafik öğelerin hazırlanması sonrasında, fotoğraf tabanlı animasyonlar, etkileşim araçlarının tasarlanması, video ve fotoğraf kurgusu, metin öğelerinin tamamlanması üzerine çalışmalar gerçekleştirilir ve proje internet ortamına hazır hale getirilerek sunuşu yapılır
 
COD 303 İletişim Tasarımında İnovasyon                                                                                                     (1-2) (4 ECTS)
Bu dersin kapsamında iletişim tasarımı alanında teknolojik gelişmelere bağlı inovasyon kavramı ele alınacaktr. Bu kavram üzerine sınıf ortamında yapılacak tartışmalar ve çalışmalar ile, ürün pazarlamada bir strateji olarak insanların nesneleri neden kullandıkları üzerinden tasarım kavramına belirli bakış açıları getirecektir. Dönem sonunda geliştirilecek proje ile inovasyon tasarımların oluşturulabilmesi için geleceğin tasarımcılarının nasıl gelişmesi üzerine tartışmalar yapılacaktır.
 
COD 305 Etkileşim Tasarımı                                                                                                                            (1-2) (4 ECTS)
Bu ders, etkileşim tasarımı disiplinine ve uzmanlık alanına giriş yapar, endüstriyel tasarım, insan-bilgisayar etkileşimi, bilişsel psikoloji ve mimarlık gibi etkileşim tasarımının gelişimine etki eden alanlar ile ilişkili olarak ele alır ve ürünleri nesne olarak anlama yerine olaylar ve deneyimler olarak algılamaya yönelerek bu uzmanlık alanının gelişimine odaklanır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkileşim tasarımı ile olan ilişkisi çerçevesinde etkileşim tasarımı sürecinde kullanılan kavramsal araçlar ve metodlar tanıtılır, arayüz tasarımı, interaktif ve zaman tabanlı medya kavramları üzerinde durulur. Ders kapsamında, etkileşim tasarımı açısından günlük hayatta kullanılan farklı örneklerin tartışılması ve bu pratiği anlamak için yapılacak stüdyo tabanlı egzersizler yoluyla öğrenciler, kavramsal araçları ve metodları etkileşim tasarımı sürecinde yaratıcı bir şekilde kullanmayı öğrenirler.
 
HIST 201 Atatürk İlkeleri ve Ink.Tarihi I                                                                                                         (2-0) (4 ECTS)
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi, modernleşme ve düşünsel hareketler açısından Osmanlı İmparatoluğu’ndan Cumhuriyete kalan mirasın kimliği ve niteliği üzerinde durur. 19. yüzyılın ilk yarısından 1. Dünya Savaşına kadarki dönemde, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa devlet sistemi ve kamu hukukuna uyum çabalarına ve İmparatorluğun dış politikadaki rolüne odaklanır.
 
COD 300  Yaz Stajı II (Büro)                                                                                                                               (0-8) (2 ECTS)
Bu yaz stajında öğrencilerin; televizyon, multimedya, halkla ilişkiler ve reklemcılık gibi görsel-işitsel medya yapımlarının etkin katılımcıları olmaları beklenmektedir. Öğrencilerin planlama, medya entegrasyonu, yapım teknik ve araçları konusunda takım çalışması, takım iç ilişkileri ve yapım-müşteri ilişkilerini anlamak üzere detaylı gözlemler yapmaları istenmektedir.
 

 
VI. YARIYIL

 
COD 302 Tasarım Stüdyosu IV                                                                                                                      (2-8) (10 ECTS)
Bu stüdyo dersinde öğrenci bir multimedia ürünün 10 altın kurala göre fonksiyonelliğini sağlamak için seçilen konuya uygun interaktivite olasılıklarını dener ve kullanıcı reaksiyonlarını test eder. Her dönem öğrenciye farklı tasarım problemi çözmek üzere farklı proje konuları verilmektedir. Dersin amacı temel interaktif medya becerisini kazandırmaktır. Gerçek müşterilerin, organizasyonların veya firmaların desteklediği gerçek projelerin üzerinde çalışılması tercih edilir.
 
COD 304 Meslek Pratiği ve Etiği                                                                                                                      (1-2) (4 ECTS)
Bu ders, iletişim tasarımının profosyonel uygulama alanlarından olan oyun tasarımı, interaktif medya, sayısal dergicilik ve sanat yönetmenliğine ilişkin çeşitli deneyimleri ve beklentileri iletmek amacındadır. Dönem boyunca, girişimci yaklaşımlarını ve proje yönetimi becerilerini ve deneyimlerini paylaşacak çeşitli profesyonellerin vereceği seminerlerle ilerleyecek olan ders, protfolyo tasarımı ve özgeçmiş hazırlamak için rehberlik edecek teknik bilgileri de kapsar.
 
IDE 304 Tasarım, Tüketim ve Kültür                                                                                                               (3-0) (3 ECTS)
Bu ders tasarım ve tüketimin kültür ile olan karmaşık ilişkisini kavramaya odaklanacaktır. Kültürel ve sosyal bir pratik olan tasarımın toplumsal kimlikler ve yaşam tarzlarının üretilmesine aracılık eden tüketim kavramlarıyla ilişkisi tartışılacaktır. Ders tasarım ürünlerinin, yalnızca işlevsel olarak değil, aynı zamanda zevk ve kültür göstergesi olarak tüketim kültürünün bir parçası haline gelmesi üzerinde durulacaktır.
 
HIST 202 Atatürk İlkeleri ve Ink.Tarihi I                                                                                                         (2-0) (4 ECTS)
Türkiye’de modernleşme sürecinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerini analiz eden bu iki dönemlik dersin ikinci bölümünde, iki kutuplu dünyada siyasal rejimin demokrasiye geçiş süreci; 1960-1980 arsında uygulanan ithal ikameci sanayileşme; bu stratejinin sona erdiği 1980lerde uygulamaya geçen “açık ekonomi” politikaları ve bu politikaların toplumsal, siyasal ve kültürel sonuçları; Türkiye Cumhuriyetinin Avrupa Birliği ile olan ilişkileri ve bu sürecin devlet ve toplum arasındaki ilişkiye olan etkilerine değinilecektir.
 

 
VII. YARIYIL

 
COD 401 Tasarım Stüdyosu V                                                                                                                       (2-8) (10 ECTS)
Öğrenciler mekânsal bilgi sistemlerini araştırırlar. Yön bulma, navigasyon, etkileşimli sergileme, oyun gibi deneysel projeler üzerinde çalışılır. Fizisel mekanın getirdiği sınırlamalar göz önünde bulundurularak gerçek mekanlar veya seçilmiş alanlar için verilen konuda etkileşimli proje hazırlarlar. Öğrencilerden, geçmiş stüdyo deneyimlerinde edindikleri etkileşim bilgisi, grafik tasarım deneyimi ve video sunum çalışmaları ile kavramsal arka planı kullanarak kendilerine ait bir tasarım çalışması gerçekleştirmeleri beklenir.
 
COD 405* Tasarım Stüdyosu V: Oyun Tasarımı                                                                                         (2-8) (10 ECTS)
Bu stüdyo Oyun Tasarımı modülü için tasarlanmış ileri düzey tasarım projelerine odaklanır. Araştırma alanını mekânsal bilgi sistemleri, yön bulma, navigasyon, karakter tasarımı, etkileşim ve navigasyon konuları oluşturur. Öğrencilerden, geçmiş stüdyo deneyimlerinde edindikleri etkileşim bilgisi, grafik tasarım deneyimi ve video sunum çalışmaları ile kavramsal arka planı kullanarak kendilerine ait bir tasarım çalışması gerçekleştirmeleri beklenir.
 
COD 407* Tasarım Stüdyosu V: Sayısal Yayıncılık ve Sanat Yönetmenliği                                           (2-8) (10 ECTS)
Bu stüdyo Sayısal Yayıncılık ve Sanat Yönetmenliği modülü için tasarlanmış ileri düzey tasarım projelerine odaklanır. Araştırma alanını bilginin organizasyonu, etkileşim, navigasyon, yayın tasarımı, kurumsal kimlik sistemleri ve sanat yönetmenliği konuları oluşturur. Öğrencilerden, geçmiş stüdyo deneyimlerinde edindikleri etkileşim bilgisi, grafik tasarım deneyimi ve video sunum çalışmaları ile kavramsal arka planı kullanarak kendilerine ait bir tasarım çalışması gerçekleştirmeleri beklenir.
 
COD 409* Tasarım Stüdyosu V: Mobil Etkileşim Tasarımı                                                                       (2-8) (10 ECTS)
Bu stüdyo Mobil Etkileşim Tasarımı modülü için tasarlanmış ileri düzey tasarım projelerine odaklanır. Araştırma alanını konuma özel medyadan arttırılmış gerçekliğe uzanan farklı teknolojiler için yön bulma, bilgi mimarisi, navigasyon ve etkileşim konuları oluşturur. Öğrencilerden, geçmiş stüdyo deneyimlerinde edindikleri etkileşim bilgisi, grafik tasarım deneyimi ve video sunum çalışmaları ile kavramsal arka planı kullanarak kendilerine ait bir tasarım çalışması gerçekleştirmeleri beklenir.
 
ENT 301 Girişimcilik                                                                                                                                          (3-0) (6 ECTS)
Bu ders disiplinler arası bir perspektif ile girişimciliği ele alan temel bir derstir. Girişimciliğin ekonomi yazınında ele alınışı ve kısa bir tarihçesi ile başlayan ders, bir iş fikrinin başarılı bir işe dönüşmesi sürecini baştan sona ele alır. Girişimcinin özelliklerinin incelendiği derste girişimcilik olgusunun farklı yönleri ve boyutları konusunda bir farkındalık yaratmak, girişimciliğin oluşmasına ve gelişmesine yol açan altyapı koşullarını incelemek, iş planlarının nasıl hazırlandığını öğretmek amaçlanır. Bireyin kendi girişimcilik kapasitesinin farkına vararak geliştirmesi gereken alanları tespit etmesini amaçlar.
 
COD 400 Yaz Stajı III (Stüdyo)                                                                                                                           (0-8) (2 ECTS)
Yaz stajı III kapsamında öğrencilerin televizyon, multi-medya, film ve reklam kampanyalarına ilişkin görsel işitsel medya yapımlarının üretim ve üretim sonrası safhalarında aktif olarak katılımları hedeflenmektedir.
 
* Bu dersler COD 401 dersinin muadilidir.
 

VIII. YARIYIL

 
COD 402 Bitirme Projesi                                                                                                                               (0-12) (12 ECTS)
Bu ders öğrencilerin kendi çabalarıyla oluşturacakları araştırma-geliştirme, planlama, programlama ve tasarım, yapım (üretim ve üretim sonrası) aşamalarını içeren; programda edindikleri bilgi ve becerileri yansıtacakları kapsamlı konularda farklı iletişim bileşenleri ile kapsamlı tasarım projelerini gerçekleştirmeyi ve projelerin görsel/işitsel olarak sunulmasını amaçlar.
 
COD 406** Bitirme Projesi: Oyun Tasarımı                                                                                                (0-12) (12 ECTS)
Bu ders, öğrencilerin Oyun Tasarımı uzmanlık modülü kapsamında oluşturacakları araştırma-geliştirme, planlama, programlama ve tasarım, yapım (üretim ve üretim sonrası) aşamalarını içeren; programda edindikleri bilgi ve becerileri yansıtacakları kapsamlı konularda farklı iletişim bileşenleri ile kapsamlı tasarım projelerini gerçekleştirmeyi ve projelerin görsel/işitsel olarak sunulmasını amaçlar.
 
COD 408** Bitirme Projesi: Sayısal Yayıncılık ve Sanat Yönetmenliği                                                  (0-12) (12 ECTS)
Bu ders öğrencilerin Sayısal Yayıncılık ve Sanat Yönetmenliği uzmanlık modülü kapsamında oluşturacakları araştırma-geliştirme, planlama, programlama ve tasarım, yapım (üretim ve üretim sonrası) aşamalarını içeren; programda edindikleri bilgi ve becerileri yansıtacakları kapsamlı konularda farklı iletişim bileşenleri ile kapsamlı tasarım projelerini gerçekleştirmeyi ve projelerin görsel/işitsel olarak sunulmasını amaçlar.
 
COD 410** Bitirme Projesi: Mobil Etkileşim Tasarımı                                                                             (0-12) (12 ECTS)
Bu ders öğrencilerin Mobil Etkileşim Tasarımı uzmanlık modülü kapsamında oluşturacakları araştırma-geliştirme, planlama, programlama ve tasarım, yapım (üretim ve üretim sonrası) aşamalarını içeren; programda edindikleri bilgi ve becerileri yansıtacakları kapsamlı konularda farklı iletişim bileşenleri ile kapsamlı tasarım projelerini gerçekleştirmeyi ve projelerin görsel/işitsel olarak sunulmasını amaçlar.
 
MIS 302 E iş ve E ticaret sistemleri                                                                                                                (3-0) (6 ECTS)
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü planında 3.sınıf zorunlu olarak alınan bu dersin içeriği ilgili bölüm tarafından hazırlanacaktır.
 
** Bu dersler COD 402 dersinin muadilidir.
SEÇMELİ DERSLER LİSTESİ
 
COD 312 İkon Tasarımı                                                                                                                                        (3-0) 3 ECTS
Bu derste ikon tasarımının temel prensiplerinin ve yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanır.  Genel olarak görsel sembollerin tarihi ve iletişim kurma kapasiteleri, ikonların tanımlanması, çeşitleri, kullanım yer ve biçimleri örneklerle tartışılır ve bilgisayar ortamında güncel tasarım problemlerine yönelik projeler üzerinde çalışılır.
 
COD 313 Sayısal Tipografi                                                                                                                                   (3-0) 3 ECTS
Kil tabletlerden baskının bulunuşuna, teknoloji, her zaman yazılı iletişime yön vermiş ve yazının aldığı biçim üzerinde belirleyici olmuştur. Bu ders, geleneksel tipografi bilgisini günümüz dijital dünyasının ihtiyaçlarıyla harmanlayarak, öncelikle ekrandan deneyimlenecek her tür tipografik bilginin düzenlenmesi ve hedeflenen iletişimi sağlamak üzere tasarlanmasını içerir. Öğrenciler, dijital iletişim ortamında kullanılan tipografik yapıları, kural ve kavramları tanırken, özellikle editoryal içeriğin düzenlenmesinde gerekli, okunurluk, bilgi hiyerarşisi, biçim ve içerik, yazı ve resim ilişkisi gibi konular üzerine derinlemesine deneyim kazanırlar.
 
COD 314 Sayısal İllüstrasyon                                                                                                                             (3-0) 3 ECTS
Bu derste öğrenciler etkili bir görsel iletişim aracı olan ilüstrasyonun bilgisayar ortamında farklı yaklaşım ve tekniklerini öğrenecek, bir metni görselleştirmek konusunda deneyimlerini arttırıp, deneysel çalışmalarla kişisel ifadelerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Derste projeler aracılığıyla, yaratıcılık, görsel ifade, yorumlama, form ve komposizyon gibi unsurların üzerinde durulurken, vektör ve piksel tabanlı programların ilüstrasyona yönelik ve özellikle ilüstratörlerin imkanlarını genişleten niteliklerinin tanınması ve verimli şekilde kullanılması sağlanacaktır.
 
COD 315 Etkileşim Tasarımı Ergonomisi                                                                                                         (3-0) 3 ECTS
Tasarım insan doğası ile ilintili pek çok farklı disiplini kapsar. Bu ders kapsamında, insanın kavrayışının ve algılayışının temellerini anlamaları amaçlanmaktadır. Ders kapsamında, insanların bir işi gerçekleştirme yolları ve biçimlerinin ve tasarım sürecinde insan faktörünün anlaşılabilmesi için, kavramsal tasarım işleri ve etkileşim için farklı mekanizmalar da incelenecektir. Öğrencilerden, insanların farklı tasarım bileşenlerine nasıl tepki verdikleri ve bu tepkileri bilinçli olarak tasarım sürecinde nasıl kullanabileceklerini öğrenmeleri beklenmektedir.
 
COD 316 Anlatı Yapıları                                                                                                                                        (3-0) 3 ECTS
Bu derste sinemada, interaktif film uygulamalarında ve yeni medya çalışmalarında kullanılan temel anlatı yapıları anlatılmaktadır. Her bir anlatı yapısına ait olan organizasyon şemaları irdelenerek, örneklerle nasıl somut hale getirildikleri gösterilmektedir. Daha sonra derse katılanlardan bir anlatı yapısı geliştirmeleri ve bunun organizasyon şemasını ayrıntılı olarak oluşturmaları beklenmektedir.
 
COD 317 İnteraktif Programlamaya Giriş                                                                                                         (3-0) 3 ECTS
Bu derste tasarım öğrencilerinin, etkileşim tasarımı ve multimedya öğelerinin yaratım ve kontrolünün programlamayla gerçekleşmesi konusunda belirli bir yetkinliğe kavuşması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda öğrencilere temel multimedya kavramları ve bilgisayarla etkileşim elemanları hakkında teorik bilgi verilmektedir. Bu ders ile programlama kullanarak etkin multimedya tasarımlarını gerçekleştirme becerisi kazandırmak amaçlanmaktadır. Senaryonun  yeri ve imkanlarını konu alan derste metin, ses, sinema klibi, video verilerinin alınması, manipülasyonu ve çeşitli uygulamaları kapsanmaktadır.
 
COD 318 İnteraktif Programlama                                                                                                                      (3-0) 3 ECTS
Öğrencilere kullanıcı ile etkileşimli dinamik uygulamalar tasarlama ve uygulama becerisi, form hazırlama ve işleme becerisi kazandırmak üzere, üst seviye etkileşimli uygulamalar geliştirmek, form yaratmak, programlama kullanarak form verilerini işlemek ve etkileşim uygulamalarını tasarlayıp modüler hale getirebilmek amaçlanır. Ders, XML dosya formatı ve etkileşim uygulamalarındaki kullanımının gösterilmesi ile başlar ve etkileşimli oyunlar, oyun elemanları, oyunların teknik çözümlemesi üzerinden devam ederek öğrencilerin kendi geliştirecekleri proje çalışması ile sonuçlanır.
 
COD 319 Mekânsal İletişim                                                                                                                                (3-0) 3 ECTS
Bu dersin amacı, mekânsal iletişim kavramını, kullanıcı ve mekan ile kullanıcı ve ürün arasındaki ilişki üzerinden etkileşim tasarımını ve çokluortamın rolünü anlatmaktır. Bu ders kapsamında,  gerçekleştirilecek fiziksel ve sanal, farklı ölçeklerdeki kurulum çalışmaları ile mekânsal tasarım, medya kullanımı ile ergonominin ilişkisi, insan-mekan-ışık ve malzeme arasındaki ilişki, kamusal alan ve ortak bilinç konuları ile ilgili bilgiler aktarılması hedeflenmektedir. Derste elde edilen deneyim ve bilgi ile, öğrenciler, mimarlar ve endüstriyel tasarımcılar gibi takımın geri kalanıyla sanat ve tasarımın bütünleşik işlerinde çalışabileceklerdir.
 
COD 320  3-Boyutlu Modelleme                                                                                                                         (3-0) 3 ECTS
Bu dersin amacı 3 boyutlu ortamda temel modelleme kavramlarının ve çeşitli modelleme tekniklerinin kullanımının öğretilmesidir. Bu doğrultuda, bu ders, modelleme programlarının arayüzünün tanıtılması ve modellemeye ilişkin temel kavramları, 2 boyutlu çizimden 3 boyutlu çizime geçilmesini, tasarımda kullanılabilecek başlangıç ve ileri düzeyde modelleme tekniklerini, yüzeylere malzeme atamasını, ışık kullanımını ve kamera hareketlerini kapsayacak, ve öğrencilere çeşitli örnekler üzerinden anlatılarak uygulama yaptırılacaktır. 
 
COD 321 Görsel Üretim, Gerçekçilik ve Etik                                                                                                   (3-0) 3 ECTS
Bu ders görsel üretimin gerçekçilikle ve etikle ilişkisine yoğunlaşmaktadır. Burada özellikle belgesel fotoğraf ve belgesel sinema çalışmalarında gerçekçiliğe nasıl yaklaşıldığı ve bu yaklaşımın etik boyutu tartışılmaktadır. Tartışmalar belgesel fotoğrafın ve belgesel sinemanın tarihine ait önemli örnekler çerçevesinde yapılmaktadır. Daha sonra katılımcılarından derste tartışılanları göz önüne alarak birer belgesel çalışma üretmeleri ve ürettikleri çalışmanın etik boyutu hakkında birer metin hazırlamaları beklenmektedir. 
 
COD 322 Tasarım için Rol Oynama                                                                                                                    (3-0) 3 ECTS
Fikir geliştirme ve kullanıcı odaklı tasarım için drama temelli alıştırma teknikleri yakın zamandan itibaren kullanılmaktadır. Bu dersin amacı, sadece varolan bu tekniklerin değil, aynı zamanda belirli özel ihtiyaçlar için bu tekniklerin geliştirilmesinin temellerinin de öğretilmesidir. Öğrencilerden rol oynama tekniklerinin avantajını derinlemesine anlamaları ve çeşitli tasarım problemleri için farklı drama odaklı teknikleri yaratabilmeleri beklenmektedir.
 
COD 323 Ses Dokusunun Temelleri                                                                                                              (3-0) (3 ECTS)
Bu ders ritim, tonlama, harmoniklik ve melodi gibi temel müzik ilkeleri ile ilgili temel düzeyde bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler medya ürünlerinin müzikal tasarımı için uyum, melodi ve ritim tasarımında temel becerileri kazanacaktır.
 
COD 412 Medya için İşitsel Tasarım                                                                                                                 (3-0) 3 ECTS
Bu ders, son dönemde kullanılan ses işleme için bilgisayar-tabanlı üretim araçları, temel akustik prensipleri ve elektronik (analog ve dijital) eşdeğerleri hakkında temel bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler müzik tasarımında temel becerileri kazanacak; ritim, tonlama, harmoniklik ve melodi gibi müzik prensiplerini kullanarak küçük formları geliştireceklerdir.
 
COD 413 Post Prodüksiyon Teknikleri                                                                                                            (3-0) 3 ECTS
Bu ders çeşitli film ve medya için kullanılabilecek post-prodüksiyon tekniklerini tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu teknikler ve beceriler çok geniş bir alanı kapsamak üzere, standart kurgulama teknikleri, iş akışının düzenlenmesi ve çoklukanal ses düzenlemelerinden 3 boyutlu entegrasyon, animasyon ve green-box kurulumuna kadar farklılaşan konuları kapsamaktadır. Öğrencilerden dersin sonunda takım olarak veya tek başlarına çalışarak bir proje tamamlamaları beklenmektedir. 
 
COD 414 Göstergebilim ve Görsel Kültür                                                                                                        (3-0) 3 ECTS
Bu ders, göstergebilimin temel ve öncül konu başlıkları olan işaret, sembol, ikon, jest ve mesajlaşma kavramlarını iletişim tasarımı ile bağlantılı olarak aktarmaktadır. Temel tanımlarla başlayarak, gösterilen ve gösteren açısından işaret, göstergebilim, mantık, dilbilim, matematik ve psikanaliz, göstergebilim teorisi ve bir göstergebilim sistemi olarak mitler dersin odaklandığı konular olacaktır.
 
COD 415 İnteraktif Sistemler için Kullanıcı-Odaklı Tasarım                                                                         (3-0) 3 ECTS
Bu ders etkileşimli sistemlerin geliştirilmesi sürecinde ortaya çıkan temel kavram ve eylemlere odaklanmaktadır. Bu amaca paralel olarak, bu ders kullanım kavramının anlaşılması ve tanımlanması, kullanıcı gereksinimlerinin belirlenmesi, tasarım çözümlerinin üretilmesi ve ihtiyaçlara dayalı tasarımın değerlendirilmesi konuları üzerine yapılandırılmaktadır. İçerik belirleme, seçilen yöntemlerin anlatılması ve içerik kullanımı üzerinde geribesleme vermeye uygun kullanıcıyı deneme yöntemlerinin ve tekniklerinin seçilmesine ilişkin konular dersin kapsamını oluşturur. Dersin sonunda öğrenciler, kullanıcı-odaklı tasarım gerçekleştirmek için gerekli anahtar yöntemlerle ilgili pratik deneyim kazanacak ve kaynakların kısıtlı olması durumuna uygun sınırlı yöntemleri nasıl seçeceklerine ilişkin yeterli bilgi sahibi olacaklardır.
 
COD 416 Sanat Yönetmenliği                                                                                                                             (3-0) 3 ECTS
Bu ders, öğrencilere sanat yönetmenliği konusunda bilgi ve deneyim kazandırmak amacıyla bir ürün, servis ya da fikrin tanıtımı için geniş kapsamlı reklam kampanyaları tasarlamayı içerir. Öğrenciler, araştırma ve strateji geliştirme konularınd