Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

 

İnşaat mühendisliği, öz olarak, inşa edilmiş çevrenin tasarımı, inşası ve bakımına dair sanat ve bilimin bileşimidir, ancak günümüz hızla değişen dünyasında yeni boyutları kapsayacak şekilde evrilmiştir. Köprüler, gökdelenler, baraj ve limanlar, enerji sistemleri ve ulaşım sistemlerinin yaratıcısı olarak geleneksel rollerinin ötesinde, inşaat mühendisliği, zamanımızın baskılayıcı zorluklarına ve medeniyetin büyüyen ihtiyaçlarına yanıt vermek için dönüştürücü bir yaklaşım benimsemiştir. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik artık bu mesleğin ayrılmaz birer parçasıdır. İnşaat mühendisleri, iklim değişikliğinin etkisini azaltmak ve inşaat ve altyapı geliştirmelerinde sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmek için yenilikçi çözümler geliştirmenin ön saflarındadır. Projelerin karbon ayak izini azaltmaya çalışırken ve değişen iklimlere uyum sağlarken, inşa edilmiş çevremizin dirençli ve çevre dostu olmasını sağlamaktadırlar.

Buna ek olarak, dijital çağ inşaat mühendisliğinin yeni bir dönemini başlatmıştır, burada dijitalleşme ve yapay zeka vazgeçilmez araçlar haline gelmiştir. En son teknolojilerin entegrasyonu ile inşaat mühendisleri proje planlamasını optimize eder, inşaat süreçlerini akıcı hale getirir ve proje yönetimini geliştirirler. Özellikle yapay zeka, tahminsel modelleme, risk analizi ve gerçek zamanlı izlemede yardımcı olarak projelerin verimli bir şekilde tamamlanmasını ve çevresel etkinin minimumda tutulmasını sağlar. Bu yeni öğelerin geleneksel inşaat mühendisliği prensipleri ile birleşimi, yalnızca dünyayı şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda sürdürülebilir, teknolojik olarak ileri ve 21. yüzyılın zorluklarına karşı hazır bir inşa edilmiş çevre sağlar.

Özetle, inşaat mühendisliği artık geleneksel kalıplarla sınırlı değildir. İklim değişikliği etkilerini en aza indirme ve sürdürülebilirlik entegrasyonu, inşaat mühendislerinin çevresel sorunları ele almada sahip olduğu öncü ve kritik önemdeki role hazırlanmalarının gereğidir. Ayrıca dijitalleşme ve yapay zekanın entegrasyonu mesleği devrim niteliğinde bir hale getirmiş, verimliliği, güvenliği ve çevresel sorumluluğu artırmıştır. İnşaat mühendisleri artık günümüz ve gelecek nesiller için daha sürdürülebilir, teknolojik olarak ileri ve dayanıklı bir inşa edilmiş çevre tasarlamanın öncüsüdür.

Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nün amacı, bu daha geniş perspektifi anlayabilen ve yönetebilen inşaat mühendislerini yetiştirmektir. Sağlanan eğitim buna göre şekillendirilmiş olup öğrencilere Yapılar, Geoteknik, Hidrolik, Ulaştırma, Yapı Malzemeleri ve Yapım Yönetimi gibi inşaat mühendisliğinin tüm temel alanlarının derin bir anlayışını kazandırmaktadır. Ayrıca öğrencilere bu alanlardan birinde ileri seviye dersler verilmekte ve modern inşaat mühendisliği tanımını vurgulayan iki uzmanlaşma alanından birinde sertifika almaları sağlanmaktadır.

Bu iki uzmanlaşma alanı aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:

  1. İklim Değişimi ve Sürdürülebilirlik,
  2. İnşaat Mühendisliği’nde Dijitalleşme ve Yapay Zeka.

Ayrıca, Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, her biri kendi alanlarında bilimsel birikimleri ve mesleki deneyimleri ile tanınmış bilim insanları olan tam zamanlı öğretim üyelerinden oluşan özel bir ekip ile bu hedefi gerçekleştirmektedir. Bu bölümde yetiştirilen öğrenci profili, inşaat mühendisliğinin çok disiplinli ve çok yönlü doğasına uygun olarak değişikliklere ve yeniliklere adapte olabilecek yetenektedir. Öğrenciler yalnızca sağlam bir teknik temel kazanmakla kalmaz, aynı zamanda iletişim, işbirliği ve girişimcilik gibi temel becerileri geliştirirler; bu da üniversite ortamı ve verilen eğitimle pekiştirilir. Bu kapsamlı yaklaşım, mezunlarımızın yalnızca geleneksel inşaat mühendisliği uygulamalarında bilgili olmalarını değil, aynı zamanda iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve alandaki dijitalleşme ve yapay zeka etkisini ele alma konularında da donanmış olmalarını sağlar. Bu anlayış ve eğitim sisteminin sonucu olarak mezunlarımız hem endüstride hem de akademide taze bakış açıları sunabilecek şekilde donatılmış olarak mesleki ortamda hak ettikleri yeri almaktadırlar.