Yabancı Kimlik Numarası ve Vergi Kimlik Numarası

Yabancı Kimlik Numarası
Türkiye’de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. Bu numarayı, öğrenim amaçlı ikamet tezkerelerinizi aldıktan sonra T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü  web sitesinden sorgulayarak temin edebilirsiniz.

Yabancı uyruklu öğrenciler için düzenlenen tüm bilgi ve belgelerde, öğrencilerin yabancı kimlik numarası kullanılır. Yabancı kimlik numarası alınana kadar tüm öğrenci bilgi ve belgelerinde pasaport numarası kullanılır. Mavi Karta sahip öğrencilere ayrıca bir yabancı kimlik numarası verilmediğinden, bu öğrenciler için T.C. kimlik numaraları kullanılır.

Vergi Kimlik Numarası
Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’deki bankalarda bankacılık işlemleri yapabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Vergi Kimlik Numarası almaları gerekir. (Yabancı kimlik numarası, aynı zamanda vergi kimlik numarası olarak kullanılabilmektedir.) Mavi Karta sahip olan öğrenciler, bu işlemlerini T.C. kimlik numaraları ile yapabilirler. Ancak Vergi Dairesi’ne yapılacak ödemelerde (ikamet tezkeresi geç başvuru ceza harcı) Vergi Kimlik Numarası kullanılmaktadır.

Henüz yabancı kimlik numarasına sahip olmayan öğrencilerin, vergi kimlik numarası almak için, pasaport aslı ve fotokopisi ile birlikte herhangi bir vergi dairesine dilekçe ile başvurarak alabilirler.