Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Araştırma Laboratuvarları

Araştırma Laboratuvarları

Laboratuvarlarımız ve bölümümüz akademisyenlerinin araştırmaları hakkında detaylı bilgiler üniversitemizin Teknoloji Transfer Ofisinin periyodik olarak yayınladığı kataloglarda da yer almaktadır.

Gelişim Psikolojisi Laboratuvarları:

Gelişim Psikolojisi bireylerin doğumdan ölüme kadar yaşadıkları değişimi inceler. Özyeğin Üniversitesi Gelişim Psikolojisi laboratuvarlarında özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde gerçekleşen sosyal ve bilişsel gelişim incelenir.

1. Çocuk Gelişim ve Öğrenme Çalışmaları Laboratuvarı

Laboratuvarımızın araştırmaları, çocukların gelişimini ve öğrenmesini etkileyen bireysel ve çevresel faktörlere ortaya çıkarmaktır. Çocukların mizaçları ve çevreleri arasındaki etkileşimlerinin onların gelişimlerini nasıl etkilediklerini inceliyoruz. Son araştırmalarımızda, Türkiye’deki diğer araştırmacılarla iş birliği içinde, ev ve sınıf süreçlerinin çocukların sosyal-duygusal ve akademik sonuçlarını nasıl etkilediği üzerinde çalışıyoruz.

Araştırmaya ek olarak, laboratuvarımız ebeveyn ve öğretmenlere çocukların gelişim ve öğrenmelerini desteklemeleri üzerine eğitimler yapmaktadır.

Direktör: Doç. Dr. İbrahim H. Acar 

Websitesi: http://labs.ozyegin.edu.tr/cdll/

E-posta:  cdll@ozyegin.edu.tr

2. Ergenlik ve Gençlik Çalışmaları Laboratuvarı 

Ergenlik dönemine ilişkin yürütülmekte olan bir araştırmamızda ise ergenlerin ebeveynleri ile bilgi paylaşma davranışlarınını belirleyen bireysel ve ailesel faktörler incelenmektedir. Ergenlik çalışmaları olumlu genç gelişimi ve gelişimi destekleyici etmenler üzerine odaklanmaktadır.

Direktör: Doç. Dr. Ayfer Dost-Gözkan

Websitesi: https://ergenlikvegenclik.ozyegin.edu.tr/

E-posta: ayfer.dost@ozyegin.edu.tr 

Dil ve Bilişsel Gelişim Çalışmaları:

Araştırmalarımızda dil yetisinin edinimini ve dilin diğer zihinsel süreçlerle ilişkisini gelişimsel ve diller-arası karşılaştırmalı olarak inceliyoruz. Bunun için dilin hem işitsel (konuşma) hem de görsel (işaret, jest) modalitedeki ifadelerini inceleyek dili multimdodal bir iletişim sistemi olarak ele alıyoruz. Araştırmalarımızda farklı gelişimsel dönemlerden (erken çocukluk, okul çağı ve yetişkinlik) ve ana dilleri farklı olan bireylerle (Türkçe, İngilizce, Felemenkçe veya Türk İşaret Dili) davranışsal yöntemler veya göz-izleme deneylerini kullanarak çalışıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda bilişsel süreçlerin ne ölçüde evrensel olduğunu ve ne ölçüde diller-arası çeşitlikten etkilendiğini belirlemeyi amaçlıyoruz.

Direktör: Doç. Dr. Ercenur Ünal

Websitesi: https://labs.ozyegin.edu.tr/gelisim/tr/anasayfa/

E-posta: gelisimlab@ozyegin.edu.tr

Sosyal Biliş Laboratuvarı:

Sosyal biliş laboratuvarında benliğin ve benlikle diğer insanların/grupların etkileşimlerinin işbirliği, güven gibi sosyal karar verme süreçleri üzerindeki etkilerini çoğunlukla deneysel çalışmalar yürüterek araştırıyoruz. Bu laboratuvarla ilişkili araştırmalar ekonomi, tasarım ve bilişsel bilimler gibi farklı disiplinlerden ve çeşitli ülkelerden araştırma ortakları ile birlikte yürütülmektedir. Laboratuvar bünyesinde, ÖZÜ psikoloji bölümü lisans öğrencilerinden oluşan social minds ekibi de yazılarıyla ve yeni araştırma fikirleriyle laboratuvara katkı yapmaktadır.

Direktör: Dr. Öğr. Üyesi Pınar Uğurlar

Web Sitesi: https://labs.ozyegin.edu.tr/socialcognition/

E-Posta: socialcognition@ozyegin.edu.tr // pinar.ugurlar@ozyegin.edu.tr

Algı Laboratuvarı:

Algı, dikkat ve hareket süreçleri hakkında çalışmalar yürütülmektedir. Bir yandan insanların doğal ve karmaşık sahneleri nasıl algıladıklarını tepkilerini ve bakış desenlerini analiz ederek araştırmaktayız. Bir yandan da plastik el yanılsaması ve ilgili paradigmalara dayalı deneyler geliştirmekteyiz.

Direktör: Dr. Öğr. Üyesi Alper Açık 

İnsan Belleği Laboratuvarı:

Bellekle ilgili çeşitli konularla ilgileniyoruz. Bunlardan biri otobiyografik bellek ve bu konuda kolektif bellek ile karşılaştırmalı olarak otobiyografik bellekten geri getirmenin altında yatan potansiyel mekanizmaları araştırmaktayız. Ayrıca görsel imgelemin geçmiş deneyimlere erişim ve bunların hatırlanmasının fenomenolojisi üzerindeki rolü hakkında devam eden bir ilgimiz var. 

Direktör: Profesör Dr. Ali İ. Tekcan

İlişki Araştırmaları Laboratuvarı:

Özyeğin Üniversitesi İlişki Araştırmaları Laboratuvarı'nın amacı kişiler arası yakın ilişkileri araştırmak ve anlamaktır. Haziran 2014’te kurulmuş olan laboratuvarımızda çift ilişkisi, aile ilişkileri gibi yakın ilişkilerin çocuklarda ve yetişkinlerde duygu, düşünce ve davranışlara etkisini incelemek hedeflenmektedir. Araştırma ekibimiz, projelerimiz ve araştırmalarımıza katılım gibi konularla ilgili bilgileri web sayfamızda bulabilirsiniz.

Websitesi: https://rrl.ozyegin.edu.tr/
Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/rrl.ozu.edu.tr
Twitter Hesabı: https://twitter.com/iliski_lab