Hakkında

Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, uygulamalı politika yapımı ile akademik bilgiyi birleştiren, ülkemizin önde gelen eğitim ve araştırma merkezlerinden biridir. Misyonumuz, öğrencilerimize çağdaş küresel sistem hakkında güçlü bir uluslararası ve karşılaştırmalı bakış açısı sunmak, karmaşık küresel sorunlar hakkında analitik düşünmelerini teşvik etmek ve onları farklı siyasal sistemlerin isleyişi hakkında bilgi sahibi yapmaktır. İngilizce eğitim veren bölümümüzde, ikinci bir yabancı dil eğitimi de zorunludur.

Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü lisans programı 2013 yılının Güz döneminde başlamış ve kısa zamanda Türkiye’nin en iyi Uluslararası İlişkiler programlarından biri haline gelmiştir. Tüm öğretim üyelerimiz doktora ve diğer lisansüstü derecelerini ABD ve Avrupa’da yer alan saygın üniversitelerden almışlardır. Ayrıca bünyesinde birçok uluslararası öğretim üyesi de barındıran akademik kadromuz yurt dışında yer alan saygın üniversitelerde ve Türkiye’de yer alan prestijli kurumlarda eğitim ve araştırma deneyimine sahiptir. Öğretim üyelerimizin araştırma alanları ve uzmanlıkları, uluslararası ilişkilerdeki farklı alanlara karşılık gelmektedir. Bölümümüz Uluslararası İlişkiler Teorisi, Uluslararası Hukuk, Dış Politika Analizi ve Türk Dış Politikası dahil olmak üzere çok çeşitli dersler sunmaktadır. Ayrıca Avrupa Birliği, Rusya, Orta Doğu ve Afrika üzerine alan çalışmaları derslerinin yanı sıra Liderlik, Uluslararası Göç, Siyasi Kurumlar, Barış, Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları üzerine uzmanlık dersleri de sunmaktadır.

OzU - IR Faculty Members

Uluslararası standartlara uygun birinci sınıf bir eğitim sunan ÖzÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, bizler uluslararası ilişkilerin güncel olaylar üzerinden interaktif bir biçimde incelenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple, bölümümüz politika dünyasıyla iş birliğine dayalı bir ortamda eğitim vermekte; ulusal ve uluslararası politika yapıcılar ve sivil toplum kuruluşları ile öğrencilerimizin de dahil olabildiği çeşitli ortak projeler yürütmektedir. Bölümümüz politika yapıcılar, gazeteciler, sivil toplum kuruşluları ve akademisyenleri buluşturduğu birçok yüksek profilli etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Tüm öğrencilerimiz lisans eğitimleri boyunca zorunlu stajları tamamlayarak hem politika oluşturmayı hem farklı kurumlarda liderlik yapmayı tecrübe ederler. Böylelikle öğrencilerimiz eğitim hayatlarının her adımında gerçek dünyaya dahil olarak, uluslararası ilişkileri gündelik hayatlarının bir parçası haline getirirler.

Lisans programımızdan mezun olan öğrencilerimiz farklı sektörlerde iş bulmaktadırlar. Mezunlarımızın yarısından fazlası profesyonel veya girişimci olarak özel sektörde çalışmaktadır. Diğer yarısı ise yurt dışında ya da Türkiye’de en iyi programlarda yüksek lisans eğitimi almış veya uluslararası kuruluşlarda, kamu sektöründe ve sivil toplum kuruluşlarında kariyer yapma fırsatı bulmuşlardır. Programımızda edindikleri evrensel akademik donanım ve buna eşlik eden dil becerileri, birçok mezunumuzun Çin, Fransa, Almanya, İspanya ve İsviçre gibi ülkelerde çalışmaya hak kazanmalarını sağlamıştır. Ayrıca, programımıza kayıtlı olan çok sayıda uluslararası öğrenci, bölümümüzün uluslararası bir çekim merkezi haline gelmesine büyük katkı sağlamaktadır.