Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Feb 02, 2020

ÖzU in Press - Yükseköğretimde Sürdürülebilirlik İyi Uygulama Örneği (Turkish)

Forbes Türkiye

Yükseköğretim sektöründe sürdürülebilirlik iyi uygulama örneği: ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ

"ÖYLE bir üniversite hayal ediyorum ki aynı anda ekonomiye, iş dünyasına doğrudan yetişmiş iş gücü hazırlayan ve binlerce öğrencinin aynı anda kampüsü paylaştığı bir üniversite olsun" vizyonuyla Hüsnü Özyeğin'in kurduğu Özyeğin Üniversitesi, kuruluşunun 10. yılını, hedeflerine birer birer ulaşarak geride bıraktı. Çağdaş eğitim sistemi, yaşamla iç içe yenilikçi yapısı ve sektör odaklı eğitim programlarıyla "özgün, yaratıcı ve kullanılabilir bilgi üreterek toplumsal gelişime katkı sağlama" hedefini bir adım öteye taşıyan Özyeğin Üniversitesi; eğitim ve araştırma gibi temel faaliyetlerinin yanına, üretilen bilginin üniversite-sanayi iş birlikleri ve girişimcilik yollarıyla topluma aktarılmasını da ekledi.

3. nesil üniversite kavramını benimseyen Özyeğin Üniversitesi, bilginin topluma aktarılmasında üstlendiği sorumluluk ve öncü yaklaşımıyla 2008'de başladığı eğitim yaşamına bugün, sayısı 6 bini aşan öğrencileri ile en çok tercih edilen vakıf üniversitelerinden biri olarak devam ediyor. Ancak Özyeğin Üniversitesi'nde rakamlar ve oranların ölçtüğünden çok daha fazlasını öğrencilerinin ve mezunlarının yaşamlarına sağladığı katma değerle anlatmak mümkün. Fark yaratan eğitim içeriği ve sunduğu olanaklarla toplam kalitenin benimsendiği bu yönetimsel yaklaşım üniversiteye, Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) Genel Memnuniyet Sıralamasfnda 2017, 2018 ve 2019'da üst üste üç kez birincilik getirdi. 

Bu memnuniyetin ve yaklaşımın bir diğer önemli yansıması da mezunların iş bulma hızlan. Türkiye genelinde yapılan Calibre Yükseköğretim İstihdam Endeksi araştırmasının ortaya koyduğu sonuçlara göre Özyeğin Üniversitesi "Mezunları En Hızlı İş Bulan Üniversiteler" arasında son iki yıldır ilk sırada yer alıyor.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk bu başarıların ardında, öncü ve yenilikçi eğitim uygulamalarının yer aldığını ifade ediyor. Prof. Dr. Gençtürk, "ÖzÜ Dönüştürücü Öğrenci Deneyimi' ile öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini dünya standartlanna getirmeyi ve öğrenmeyi öğrenmelerini hedefliyoruz. Kendi dönüşümlerini gerçekleştirme becerisi kazandırırken, öğrenci yolculuğu haritası ile her öğrencinin öğrenim deneyiminin sürekli planlanabilmesini, takip edilebilmesini ve iyileştirilebilmesini, veri temelli bir yaklaşım ile destekliyoruz. Bir diğer yenilikçi uygulamamız olan Sektörel Eğitim ve Profesyonel Gelişim Programı ise iki odaklı bir program. İlki, öğrencilerimizin kayıtlı olduklan program derslerine ilave olarak aldıklan Sektörel Eğitim bünyesindeki Sektörel Çözümler dersleri. Bu derslerde konuk konuşmacılar, sektör analizleri, vaka çalışmaları, şirket projeleri gibi çeşitli pedagojik araçlar kullanarak öğrencilerimizin farklı sektörleri tanımalarını ve değişik çalışma alanları hakkında bilgi edinmelerini sağlıyoruz. Programın ikinci noktası olan Profesyonel Gelişim Birimi ise ilk yıldan itibaren kişiye özel bir yaklaşımla öğrencilerin bireysel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlayan bir danışmanlık sunuyor, öğrencilerin kariyer hedeflerine bilinçli tercihlerle ulaşmalarına yardımcı oluyor." dedi.

BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ni Sahipleniyor

Özyeğin Üniversitesi, öğrencilerinin akademik olarak yetkin ve iş hayatına hazır olmalannın yanı sıra çevre bilincine ve sosyal duyarlılıklara da sahip bireyler olmalarını amaçlıyor. Mimarisinden yönetim anlayışına kadar sürdürülebilirliği içselleştiren Özyeğin Üniversitesi, LEED Gold sertifikalı binalardan ISO 14001 Çevre Yönetim Sertifikası'na, yakın çevresi ile yürüttüğü Yaklaş Nişantepe gibi projelerden TÜSİAD ile ortak imza attığı Sürdürülebilir Kalkınma Forumu'na kadar farklı alanlarda Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ni sahipleniyor. İçeriği sürdürülebilirlik üzerine kurgulanmış zorunlu dersler ile dünyanın çözüm bekleyen sorunlanna öğrencilerin proje ve yaklaşım geliştirmesini bekleyen Özyeğin Üniversitesi, mezunlannın da edindikleri deneyimlerle sadece "profesyonel" olarak değil; bireysel, kurumsal ve sosyal girişimciler ve topluma duyarlı liderler olarak hayata atılmalannı sağlıyor.

Sürdürülebilirlik alanındaki başanlan uluslararası platformda tescilleniyor

  • Üniversitelerin topluma olan katkısını değerlendiren THE (Times Higher Education) Impact 2019 sıralamasında en iyi Türk üniversitesi oldu.
  • GreenMetric 2019 sıralamasında En Yeşil ve Sürdürülebilir Vakıf Üniversitesi olarak ilk sırada yer aldı.
  • ACEEU (Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities) tarafından üçüncü nesil girişimci üniversitelerin toplumsal faydalanna dikkat çekmek amacıyla düzenlenen TripleE (Avvards on Entreprenuership and Engagement Excellence in Higher Education) ödül programında ÖzÜ-X oluşumu Yılın Yenilikçilik ve iş Birliği Alanında birinci seçilirken, Özyeğin Üniversitesi Yılın Yeşil Üniversitesi kategorisinde üçüncülük ödülü aldı.