Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Jun 01, 2020 - Jun 30, 2020

ÖzU in Press - Gezegen Gezgini Dünya Finalinde (Turkish)

Seyyah Magazine - June

Türkiye'nin ilk Mars keşif aracını tasarlayan Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinden oluşan özü Rover Takımı, seyahat severleri heyecanlandıracak bir başarıya imza attı.

Amerika Birleşik Devletlerı'nin Utah eyaletinde düzenlenen ve robotik alanında dünyanın en prestijli yarışmalarından biri olan URC'ye (Unıversity Rover Challenge) "Hope" (Umut) adını verdikleri yeni keşif aracı ile katılan ekip, 16 ülkeden 93 takım arasında yapılan değerlendirme ve eleme sonucunda yarışmada finalist oldu. Tüm dünyadan katılıma açık olan etkinlik, üniversite öğrencilerini kızıl gezegen Mars'ı keşfedecek yeni nesil keşif ve gezgin
aracı tasarlama ve inşa etme konusunda yarıştıran en önemli uluslararası etkinliklerden biri olarak kabul ediliyor.

Mars'a Yolculuk

2014 yılından bu yana keşif araçlan geliştiren ÖzÜ Rover Takımı, Ekim 2019'da yeni bir gezgin geliştirmek üzere çalışmalarına başladı. Gerçekleştirilen halk oylamasında; "Uzay her zaman yeni yerlerin ve değerlerin keşfi için insanlığa umut olmuştur." önerisinin en fazla oyu almasıyla yeni gezgine, "Hope" (Umut) adı verildi. Takım hem Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleşecek olan URC'ye hem de Polonya'nın ev sahipliğindeki European Rover Challenge (ERC)'ye katılmak için başvuru yaptı. Özü Rover Takımı, URC'de finale kalma başarısı gösterirken, ERC'de de ön eleme süredni geçti. Eylül 2020'de gerçekleşmesi beklenen yarışmaya katılmak için ekip, coronavirus salgını nedeniyle çalışmalannı evlerinden sürdürüyor. Bugüne dek URC'ye Türkiye'den yalnızca üç takım katılabilmişti.

Adım Adım Başarı

Robotik alanında araştırma yapmak isteyen lisans öğrencileri tarafından Özyeğin Üniversitesi Robotik Laboratuarı direktörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Özkan Bebek'in danışmanlığında kurulan ÖzÜ Rover Takımı, lisans öğrencilerine pratik yapabilecekleri bir ortam sunarak geliştirdikleri projelerle onları gelecekteki meslek hayatlarına hazırlıyor. Takıma katılan lisans öğrencileri, Robotik Laboratuarı'nda gezegen gezginleri üzerine araştırma ve geliştirme projeleri konusunda çalışmalar yürütüyor. Kurulduğundan bu zamana dört farklı robot ile "European Rover Challenge"da ülkemizi başarıyla temsil eden takım, geçen yıl toplam 16 değişik ülkeden 56 takımın yarıştığı ERC-2019'da Theia II isimli gezginleri ile 13'ncü olmuştu.

Farklı Alanlarda Eğitim

Özyeğin Üniversitesinde farklı alanlarda eğitimini sürdüren öğrencilerin oluşturduğu takımda Makina Mühendisliğinden Suavi Yıldırım, Ahmet Emre Toprak, Alp Çamsakız, Ataberk Yapıcı, Burcu Kaya, Mehmet Emil ve Ozan Aktürk, Bilgisayar Mühendisliğinden Ahmet Çağatay Savaşlı, Berkecan Koçyiğit, Damla Tütüncü, Deniz Uğur, İsmail Can Yağmur ve Salih Metin Arkanöz. Elektrik - Elektronik Mühendisliğinden Tuğberk Nurtan, Mert Birgün ve Zeynep Yılbırt, Endüstri Mühendisliğinden Asena Ayşe Gevşek, Atahan Çaldır ve Özge Özcan ile İşletme bölümünden Zeynep Örüklü yer alıyor.


Gezegen Gezgini Nedir? 

Gezegen Gezginleri (İngilizcesi Planetery Rover), gök cisimleri üzerinde araştırma yapmak için geliştirilen robotlara verilen isimdir. Gezgin olarak adlandınlan insansız kara araçları, çoğunlukla Mars ve Ay yüzeylerinde inceleme yapmak amacı ile tasarlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda gezginlerde zorlu koşullara dayanabilecek bir yürür sistem, astronotlara yardıma
olabilecek çeşitli ekipmanlan kaldırabilme özelliğine sahip robotik kol, çeşitli sensörler ve görüntü aktarımı için yüksek çözünürlüklü kameralar gibi ekipmanlar bulunur. Gezegen yüzeylerinde yapılan araştırmanın temel amacı, önceden var olan veya varlığını sürdüren yaşamı tespit etmektir.

Özyeğin Üniversitesi Robotik Loborotuon direktörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Özkan Bebek'in danışmanlığında kurulan ÖzÜ Rover Takımı, lisans öğrencilerine pratik yapabilecekleri bir ortam sunarak geliştirdikleri projelerle onları gelecekteki meslek hayatlarına hazırlıyor.