Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Jul 29, 2020

ÖzU in Press - Sıcak yaz günlerinin ferahlatan lezzeti: Dondurma (Turkish)

Food in Life

Çocukluğumuzdan gelen belki de en güzel anların ve mutluluğun şahididir dondurma... Şöyle bir geriye dönüp baktığımızda, sıcak yaz günlerinin ferahlatan bu lezzetine dair ne çok hikâyeler biriktirmişizdir... İster kaşık kaşık ister külahta tercih edilen dondurmayı son yıllarda nerede yediğimiz belki daha da çok önem taşıyor. Lezzetinin yanı sıra doğallığı, içeriği, çeşitleri ve daha birçok seçenek dondurma yeme tercihlerimizi belirliyor. Bizler de bu noktada işin ehillerine konuyu danışıyoruz ve gurmelerimizden "Artizan Dondurmanın en iyi noktalarını öğreniyoruz.

Gurmelerden

Dondurmacci

Isparta'nın gülü, Çeşme'nin sakızı, Bodrum'un mandalinası, Antep'in fıstığı, Giresun'un fındığı, Datça'nın bademi, Antalya'nın portakalı, bergamotu, Bursa'nın şeftalisi, vişnesi, çileği, Maraş'ın salebi derken uzun ve bol alternatifli bir liste Dondurmacci'de karşılıyor lezzet düşkünlerini... Doğal lezzetleri dondurma haline getiren marka İstanbul'un en iyileri arasında gösteriliyor.

Girandola

İtalyan dondurmasının Türkiye'deki temsilcilerinden Girandola, dondurma severlerin ilk tercihlerinin başında geliyor. Veganların da gözdesi olan Girandola'da dondurmalar süt ve süt ürünü içermiyor. Girandola İstanbul'da Caddebostan, Arnavutköy, Yeşilköy gibi birçok yerde bulunuyor. Taze ve mevsimine uygun meyvelerden yapılan dondurmaları ile dikkat çekiyor.

Cremeria Milano

Cremeria Milano'yu diğerlerinden ayıran özelliği, iki tip geleneksel dondurma üretmesi; biri "gelato" diğeri de "sorbetto" oluyor. Özellikle beslenmesine dikkat edenlerin tercih ettiği Cremeria Milano'nun dondurmaları su, şeker ve taze meyveler ile yapılan su bazlı hafif dondurmalar olarak müdavimlerini cezbediyor. Öne çıkan lezzeti ise bitter çikolatalı ve narlısı...

Dondurmino

Dondurmino, Alaçatı'yı İtalyan tipi "gelato" ile tanıştıran ilk marka oluyor. İlk günden bu yana ilgiyi kaybetmeyen marka, 60 çeşit ile çıktığı dondurma serüveninde bugün 150'yi aşkın çeşide ulaşıyor. Markanın en sevilenleri arasında; Orman meyveli, bal badem krokan, karamel, yoğurt, muzlu Nutella, tuzlu yerfıstığı, Hindistan cevizli yer alıyor.


Giliğ Dondurma, Korkuteli

1950 yılında Korkuteli'nde 3 tekerlekli el arabasında dondurma satarak başlayan Giliğ Dondurma, bugün şubeleşerek lezzetli işler yapmaya devam ediyor. Tamamen doğal içeriklere sahip Giliğ Dondurması'nı eşsiz kılan o özel formül ise Beydağları'ndan eşekle getirilen kekik yemiş keçi sütünün saleple karışımıyla başlıyor. Yanıksı keçi sütü tadı da buradan geliyor.

Roma Dondurma

Büyükada'nın en iyi dondurmacılarından biri olarak karşımıza çıkıyor Roma Dondurma. Hem uygun fiyatı hem de lezzeti ile adada popülerliğini hiçbir zaman kaybetmiyor. 20'ye yakın dondurma çeşidi ile dondurma severlerin kalbinde taht kuran Roma Dondurma; karadut, kavun, limon, Nutella, bal badem, krokan ve redbullu dondurmalarıyla beğeninizi kazanacak.

Damla Dondurma

Yaklaşık 31 yıldır Feriköy Kurtuluş Caddesi üzerinde hizmet veren Damla Dondurma, az ve öz dondurma çeşidiyle kalitesini her daim ortaya koyuyor. En sevilenler ise; böğürtlenli, muzlu, kaymaklı, karamelli olurken, sabah 09:00 akşam 00:30 arası hizmet veriyor.

Arpege

Arpege, klasikleşmiş lezzetlerinin yanı sıra yaratıcılığın karıştığı yeni patisserie lezzetleri ile öne çıkıyor. Arpege'de tabii dondurmaların müdavimleri de oldukça fazla. Dondurma için Bologna'da kursa giden İşletme Sahibi Metin Saruhanlı, dondurmaları kendisi yapıyor ve bol hammadde kullanıyor. Örneğin bir kilo çilekli dondurmanın 600-700 gramı çilekten oluşuyor.