Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Sep 20, 2020

ÖzU in Press - Türk Mutfağını Dünyaya Tanıtacak (Turkish)

Hürriyet

Emine Erdoğan'ın himayesinde hazırlanacak ve Türk mutfağını dünyaya tanıtacak kitap için bir araya gelen akademisyenler ve şefler Hürriyet'e konuştu.

Ebru Erke: Bu eser, klasik bir yemek kitabı olmayacak. Vedat Başaran: Türk mutfağı, tüm zamanların mutfağı olarak adlandırılabilir. Doç. Dr. Özge Samancı: Kendi gastronomi mirasımızı tanıtmamızın turizm ve ekonomi açısından önemli katkısı olacak.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Türk mutfağının zengin yemek kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla, "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" adlı kitap hazırlanıyor. Kitap, Türkçe ve İngilizce baskılarıyla ocak ayında yayınlanacak, daha sonra başka dillere de çevrilecek. Yabancı ülkelerin başkanlarına hediye edilecek, yurt dışı elçiliklerinde bulunacak ve aynı zamanda çok prestijli bir yayınevi tarafından da yayımlanarak, dünyadaki en prestijli kitapevlerinde satılacak. Kitapta, Emine Erdoğan'dan da özel, kendi mutfağından katıksız ve sağlıklı, Türk mutfağına özgü birkaç tarif yer alacak. Kitaba katkı sunan akademisyen ve şefler ise proje hakkında şunları söyledi:

Klasik Bir Yemek Kitabı Olmayacak

Emine Erdoğan tarafından kitabın yayın koordinatörlüğüne getirilen Hürriyet Pazar'ın Gastronomi Yazarı Ebru Erke: "Bu eser, klasik bir yemek kitabı olmayacak. Kitap bölüm ayrımlarını da ona göre yaptık. Türk kültürümüzü simgeleyen elimizdeki en değerli malzemelerimiz, ritüelleri, hikayeleri ve önemli detaylarıyla tariflerin yer alacağı bir kitap olacak."

Tüm Zamanların Mutfağı

Araştırmacı-Şef Vedat Başaran: "Beslenme teknikleri bir milletin kimliğini oluşturur. Bu sebeple bir ülkenin en üst düzeydeki kişilerinin böyle bir çalışmaya destek vermesi ve sahiplenmesi günümüzün en önemli ihtiyaçlarından.

Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı: "Türk ve Osmanlı mutfağı üzerine çalışan bir yemek tarihçisi olarak bu kitabın oluşmasında konsept, içerik, tarihsel arka plan alanlarında katkı sunduk. Farklı beslenme gruplarından var olan reçetelerin bir arada olmasına dikkat ettik. Sebze, et, zeytinyağı bütün bu gruplardan olacak."