Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Nov 06, 2020

ÖzU in Press - TÜBİTAK Üniversite Endeksi 2020 Açıklandı (Turkish)

Dünya

Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri:
ODTÜ, Bilkent, İTÜ

TÜBİTAK tarafından oluşturulan yöntemle her yıl belirlenen TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksine göre Girişimci ve Yenilikçi Üniversite sonuçları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklandı. Sırasıyla ODTÜ ve aynı puanı alan BİLKENT ve İstanbul Teknik Üniversitesi ilk üçü paylaştı. Aynı toplantıda TÜBİTAK 2020 Bilim Ödülleri sahipleri de açıklandı. 4 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül ve 13 Teşvik Ödülü, aralık ayı içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle sahiplerine verilecek.

Üniversitelerarası Rekabet

Toplantıda konuşan Bakan Varank, TÜBİTAK'ın oluşturduğu Endeksin 2012'den bu yana duyurulduğunu hatırlattı, çalışmanın bir "eğitim kalitesi" niteliği olmadığını, sadece üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performansının dikkate alındığını vurguladı. Varank, üniversitelerin rekabetini artırmak istediklerinin de altını çizerek, "Bugüne kadar çok yapıcı ve güzel geri bildirimler aldıjc. TÜBİTAK'ın da verdiği desteklerin katkısıyla, akademide girişimcilik ekosistemi ciddi bir atılım ve hareketlilik içinde. Bir taraftan üniversiteler girişimciliğe yatırım yaparken, diğer taraftan gençlerin vizyonu değişmeye başladı. Gençler artık, kendi işlerini kurmanın ve girişimci olmanın peşinden daha fazla koşuyor. Son dönemlerde göğsümüzü kabartan başarı hikâyeleri işte bu yüzden tesadüf değil." dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kamu kurum ve kuruluşları dahil veri kaynaklarından 9 ayda 1 milyon hücrelik veriyle değerlendirmenin yapıldığını, bilimsel ve teknoloj ik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, ekonomik katkı ve ticarileşme kriterlerinde 22 göstergeye göre sıralama yapıldığını kaydetti.

Listede 53 üniversite yer aldı

TÜBİTAK endeksinde en yüksek puan alan ilk 50 üniversite açıklanıyor. Puanları eşit olan üniversiteler aynı sıraya yerleştiriliyor. Bu nedenle 2020 listesinde 53 üniversite yer aldı. 2019 listesinde bulunan Yalova, Çanakkale 18 Mart, İzmir Ekonomi, İnönü, Başkent, Galatasaray, İstanbul Aydın üniversitesi 2020 listesine giremedi. Buna karşılık İstanbul Kültür, Konya Teknik, Düzce, Bezm-i Alem Vakıf, Eskişehir Osmangazi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Eskişehir Teknik üniversiteleri 2020 listesine girdi. Bir önceki yıl listesinde bulunmayan Eskişehir Teknik'in 19, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'nın 24, Eskişehir Osmangazi'nin 32. sıradan listeye girmeği dikkat çekti. Listede dikkat çeken bir başka husus da ODTÜ'nün liderliğini sürdürmesi yanında, ilk 10'da yer alan üniversitelerin sadece basamaklarında oynama görülmesine rağmen aynı üniversitelerden oluşması oldu.