Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Apr 02, 2021

ÖzU in Press - Üniversitelerden Zengin Burs Olanağı (Turkish)

Milliyet

IB Diploması olan öğrenciler, Avrupa, Amerika, Avustralya gibi kıtalarda, gözde üniversitelere başvurularda sınavsız geçiş hakkı gibi avantajlara sahip. Türkiye'de de birçok vakıf üniversitesi bu diplomayı alanlara özel burs olanakları sunuyor

Amerika, Avrupa, Avustralya, Asya kıtalarında pek çok ülkedeki üniversiteler, IB Diploması olan öğrencilerin kabullerinde sınavsız geçiş, burs gibi bir dizi avantaj sağlıyor. Bu diplomayla gidebilecek üniversiteler arasında ABD'de Harvard, Stanford, Yale, Chicago, Boston, Fransa'da Sorbonne, Hollanda'da Amsterdam, Delft, Tilburg, Kanada'da Toronto, İngiltere'de Oxford, Cambridge, King's College Londoıı, Manchester gibi gözde üniversiteler öne çıkıyor. Bazı ülkeler için IB diploması yeterli olurken bazı ülkelerde adayların farklı sınavlara girmesi de istenebiliyor. Örneğin İngiltere'deki üniversiteler, tüm birinci derece kurslara ve yüksek öğretim kurumlarma giriş için IB diplomasını kabul ediyor.

Amerika'da ise merkezi kabul olmadığı için üniversitelerin sitelerinin incelenmesi gerekirken IB diplomasına sahip öğrencilerin gözde üniversitelere kabul edilme şansı daha yüksek oluyor.

Japonya'da da üniversiteye giriş için IB, resmi yeterlilik olarak tanınıyor. İsveç'te ise İngilizce ve Matematik alanındaki giriş koşullarının yerine getirilmesi şartıyla öğrenciler kabul ediliyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'daki bazı üniversiteler IB Diploma Programı kapsamında alman 'HL English' dersindeki öğrenci notuna göre öğrencilerin İngilizce bilgi ve becerilerini yeterli görebiliyor.

Türkiye'de de kabul görüyor

Türkiye'de ise birçok vakıf üniversitesi IB diploma programını tamamlayan öğrencilere burs veriyor. Örneğin Bilgi, Yeditepe
üniversiteleri yüzde 25 indirim sağlıyor. Özyeğin Üniversitesi'nde IB diploma notu 32 ve üzeri olup yüzde 25 burslu kontenjandan yerleştirilenlerin öğrenim ücreti muafiyetleri yüzde 50'ye, yüzde 50 burslu kontenjandan yerleştirilenlerin de yüzde 75'e yükseltiliyor. Sabancı Üniversitesi'nde de IB diploma notu 34 ve üzeri olan öğrencilere "Diploma Katkı Bursu" veriliyor.

Diploma Katkı Bursu kapsamında, ek olarak yüzde 10 öğrenim ücreti muafiyeti sağlanıyor. Beykent Üniversitesi'nde diploma derecesine göre burs veriliyor. Diploma notu 40 ve üstü olanlara sunulan burs, yüzde 50'ye kadar çıkıyor. Ayrıca Koç, Bahçeşehir, Işık, MEF gibi birçok vakıf üniversitesinde değişen oranlarda burs olanakları sağlanıyor. Tabii Türkiye'deki üniversitelere girişte öğrencilerin Yükseköğretim Kurumlan Sınavı'na (YKS) da girmeleri gerekiyor.