Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Dec 02, 2017

ÖzU in Press - Defne Ertan Tüysüzoğlu Hürriyet Kelebek (Turkish)

Beş yıl geçmiş aradan

Özyeğin Üniversitesi beş yıl önce Fransa'nın efsanevi yemek okullanndan Le Cordon Bleu ile işbirliğine giderek üniversite bünyesinde eğitime başlamıştı.

Bir grup yazar Hüsnü Özyeğin ile birlikte Cordon Bleu'nun master şefleriyle yemek yapmış ve okulun sembolik ilk sertifikalannı almıştık.

Hatta son anda parmağımı kestiğim için bir de mavi bantla çıkmıştım mutfaktan.

Geçen hafta içinde Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu ile okulun mezunlanndan Umut Karakuş'un şefliğini üstlendiği Aila Restoran da buluştuk.

122 yılı geride bırakan Le Cordon Bleu, sadece Fransız mutfağını öğreten bir okul değil, burada Fransa'dan tüm dünyaya yayılmış yemek pişirme teknikleri de öğretiliyor.

Zaten söz konusu olan 500 yıldır yaratıcılığın sınırlannı zorlayarak yemek yapmayı sanata dönüştürmüş bir gelenek.

Ayrıca Türk mutfağı ve malzemeleri dersleri de var.

Aslında artık tüm ülkelerin mutfaklan birbirleriyle etkileşim içinde. Bu sayede yaratıcı şef mutfağı ortaya çıkıyor. Defne Ertan gururla, son beş yılda mezun olan öğrencilerinin hem yurtiçinde hem de yurtdışmda çok iyi yerlerde çalıştıklarını söylüyor.

Önce Alaylı Sonra Okullu

Fairmont Quasar'ın içindeki Aila'nm şefi Umut Karakuş'un da ilginç bir öyküsü var. Ağnlı lokantacılık yapan bir ailenin çocuğu olan Karakuş'un İstanbul macerası 10 yıl kadar önce başlıyor.

Bu dönemde kendini biraz daha geliştirme arzusuyla okullu olmaya karar veriyor. Bankadan kredi alarak Le Cordon Bleu'ye kaydını yaptırıyor. 9 aylık mutfak eğitimini tamamlayarak Le Grand diplomasını alıyor.

Ardından 6 ay da pastacılık okuyor.

Umut şef gelenkesel mezeleri derece yaratıcı biçimde yorumluyor. Yöresel ve mevsiminde ürünler kullanıyor. Topik, tabule, muhammara, abaganuş, nazuktan, paçanga böreği, marine levrek, aktapot önümüze ne gelirse hepsi özel dokunuşları olan mezeler ve ara sıcaklardı. Hiçbir meze püre kıvamında değil, damakta patlama yapacak şekilde mutlaka içine bir çıtırlık katılmış…