Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Dec 03, 2018

ÖzU in Press - En Yeni Sınav Konusu (Turkish)

Para Magazine

Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile hayatımızda yepyeni bir dönem başladı. Bu konuda çok bilinmeyen var. Konu üniversitelerde ders olarak işlenmeye başladı. Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özlem Armağan, yeni dönemin neler getirdiğini anlattı...

GÜNÜMÜZDE en sıkı sahip çıkmamız gereken şey online paylaştığımız verilerimiz. Kişisel bilgilerimizin online ortamda nasıl, ne için kullanılacağı, ne kadar süre saklanacağını ve kişilerin gelecekte karşılaşabileceği tehlikelere karşı sahip olduğu hakları bilmesi hayati önem taşıyor. Türkiye'de nisan ayında yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVK) vatandaşları koruma altına alıyor. Veri ihlali ve yapay zekayla ilgili etik konularını, Türkiye'de ilk kez yapay zeka ve robot hukuku dersi veren Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özlem Armağan ile konuştuk...

Yeni yasalarla dünyada ve ülkemizde kişisel verilerimiz koruma altında mı? Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) etik başlıklı toplantısında yapay zekayla ilgili etik konusundan önce veri güvenliğinin tartışılması gerektiği, bireylerin şu anda verinin nereye gittiği ve nerede toplandığı konusunda bilgi sahibi olmadığı konularına dikkat çekildi. Çünkü bugün nerede olduğumuz rahatlıkla takip edilebiliyor. Big Brother realite şovundan daha kötü bir noktadayız şu anda. Pazarlamacılar ve politikacılar için kullanılan bilgilerden, hükümetleri devirebilen ya da tekrar yeni hükümetlerin kurulmasını sağlayabilen bilgilerden bahsediyoruz. Eskiden petrol çok önemliyken şu anda değerli olan şey bilgi. Şu anda herkes dinlenebilir ve izlenebilir durumda. Vatandaşları nereye kadar izleyip, bu verileri nereye kadar değerlendirebileceğinizin sınırı olmalı. Örneğin, otonom araçlarda bir kara kutu var. ikinci el bir aracın kara kutusunda bulunan bilgileri kim silecek? Kimin silme yetkisi var? Ve sildiğinde ne olacak? Belki araç geçmişte yasadışı bir amaçla kullanıldı? Bu bilgiler silindiğinde yasadışı bilgiler de silinmiş olacak. Bunun nasıl çözüleceğine dair sorular var. O yüzden bilgi güvenliğinin nasıl sağlanacağı noktasında düğümleniyor her şey.

Kişisel veriler yasal düzenlemelerle nasıl korunabilir?

Unutulma hakkıyla ilgili 95/46 sayılı Avrupa Birliği (AB) direktifi var. Bilgi güvenliği hakkında bilgiler ne zaman unutulabilir, kim tarafından ne zaman silinebilir gibi sorulara cevap veren bir kontrol mekanizması. Bu önemli bir gelişme. Şimdi ABD ve AB, aralarında bilgi güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Bazı düzenleyici kurumların uluslararası boyutta çalışması gerekiyor. Sağlık bilgilerine ilişkin veriler için "AB'de 72 saatte silinmesi gerekiyor" diyor. ABD ise "60 gün içinde silinmeli" diyor. O sürede ne olacak? Mevzuatın olması maalesef uygulamaya kolay uyum sağlanacağı anlamına gelmiyor. Küreselleşme adı verilen olgudaki en vurucu nokta veri. Bilgilerin aktarımı ile küreselleşme sağlanıyor. Uluslararası ticaret ulaşım ağları sınırlı olsa da bilgi aktarımında böyle bir durum söz konusu değil. Uluslararası mevzuatın oluşturulmasının bilgi güvenliği için gerekli olduğunu düşünüyorum.

Görüşünüz neden bu yönde?

Hızlı yol alınması şart çünkü insan haklarının tekrar tanımlanması gerekiyor. Biz robotlardan bahsediyorsak bunların aile kurumuna ne tür etkisi olduğu da önem kazanacak. Robot Sofia'yı soracaksınız belki. O'na kişilik verilmesi ne kadar anlamlı olur? Ben bazı koşullarla özel olarak tanımlanmış kişilik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Drone kendisi karar verip ateş edebilirse ceza kime verilecek? Tasarlayan kişiye mi, üreticiye mi, yoksa programcısına mı? Bu noktada ciddi sorunlar olacak ki şu anda Türk hukukundaki mevzuata göre tüzel kişiye zaten cezai sorumluluk atfedilcmiyor. Bu noktada ne olacak? Sadece idari para cezaları ile bazı şeylerin çözülmesi mümkün değil. O noktada ciddi sorunlar olacak.