Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Feb 11, 2022

ÖzU in Press - Bilimle Buluşan Gençlere Destek

Oksijen

Liseli gençleri bilimle buluşturacak yeni bir proje başlıyor. YGA ve Bayer'in Bilimle Buluş projesinde gençlere 1 yıl boyunca eğitim verilecek. Özyeğin Üniversitesi'nde yapılacak kampta "Açlığa Son" ile "Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam" üzerine yapılacak 2 proje seçilecek ve bu projelerin hayata geçmesi sağlanacak.

Uluslararası Liderlik Okulu - YGA'yı (Young Guru Academy) uzun zamandır takip ediyorum. 2000 yılında Sinan Yaman tarafından gençleri desteklemek, gençlere bilimi sevdirmek ve gençleri geleceğin liderleri olarak yetiştirmek amacıyla kurulan YGA'nın zirvelerinde özgüvenli, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan çok sayıda gençle tanıştım, o gençler tarafından gerçekleştirilen projeleri takip ettim. Geçen hafta Bayer'in Kurumsal İletişim Direktörü Nevra Çağman ve YGA'nın Ülke Direktörü Fulden Küçük ile bir araya geldik. Hatırlatmakta yarar var, 83 ülkede faaliyet gösteren Bayer 65 yıldır Türkiye'de. Bayer'in odağında sağlık ve beslenme var. Sosyal fayda yaratmak amacıyla da bilim alanındaki birçok çalışmayı destekliyorlar. Gençlerin hayatlarında kapılar açan YGA ve Bayer "gençleri bilimle buluşturma" ortak noktasında buluşarak yeni projeye adım attılar. Türkiye'nin dört bir yanında 10. ve 11. sınıftan lise öğrencileriyle bir araya gelerek gençlerin kendilerini geliştirmelerini, yerel sorunlara bilimi temel alarak yenilikçi çözümler üretmeyi amaçlıyorlar.

Nevra Çağman, aslında bu çalışmaların temellerini 10 yıl önce Toplum Gönüllüleri Vakfı ile attıklarını, 10 yıldır bilim okur yazarlığıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, liselerarası bilim yarışmaları da düzenlediklerini söylüyor.

Bilimle Buluş'la ne yapılacak?

Çağman, "En iyi bildiğimiz şey bilim. 1000'in üzerinde çalışanımızla gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerini de içselleştiriyoruz. Yeni yolculuğumuzu da YGA ile birlikte başlattık" diyor.

Bilimle Buluş projesinin duyuruları YGA ve Bayer tarafından yapıldı. Projeye 1.800'den fazla gencin başvurduğunu, başvuranların yüzde 65'inin de kız öğrenciler olduğunu da YGA Ülke Direktörü Fulden Küçük söylüyor.

BM'nin kalkınma hedeflerinden Açlığa Son ile Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam konularını seçen YGA ve Bayer proje üreten gençlere eğitimler verecek, mentorluk yapacak. İlk çalışmalar online platformdan gerçekleşecek. Program 1 yıl sürecek.

Fulden Küçük, "Buraya katılan her öğrenci bilim insanı olmayı hedefliyor olmayabilir ama bu projeye katılarak kendilerini daha iyi tanıyabilir, yetkinliklerini geliştirebilirler. Bizim canlı yayınlarımız oluyor. Örneğin son olarak Mete Gazoz yayın yaptı. Onun nasıl yılmadığını öğrendiler. YGA'nın hayal ortakları olan Prof. Aziz Sancar, Harvard MIT Profesörü Mehmet Toner gibi kişilerin başarı reçetelerini de bu program kapsamında öğreniyorlar" diye anlatıyor.

Bilimle Buluş projesi kapsamında gençler 1-5 Temmuz tarihleri arasında da Özyeğin Üniversitesi'nde kampa alınacaklar.

Bayer'in desteklediği 5'inci yılını dolduran bir startup programı da var. Nevra Çağman, bugüne kadar 100'ün üzerinde startup'ı desteklediklerini ve Bilimle Buluş projesine katılan gençlerin bu startup'larda staj olanağı da bulacağını aktarıyor.

Özyeğin Üniverisitesi'ndeki kampta ise 2 proje seçilecek ve bu projelerin hayata geçmesi sağlanacak.

"Çevremdeki sorunlara bir çözüm bulmak istiyorum" diyen tüm lise öğrencilerine duyurulur. Başvurular Mart'a kadar devam ediyor, ayrıntılar yga.org.tr adresinde var.

Pelin gibi örnekler var

Projeye 81 ilden başvurular geliyor. Ağrı'dan Manisa'ya lise öğrencileri başvurma nedenleri, hedeflerini yazıyorlar. Bir örnek 15 yaşındaki Pelin. Anadolu lisesinde 10. sınıf öğrencisi Pelin'in annesi emekli, babası çiftçi. Babasının kalp rahatsızlığı var. Babasının hastalığı ve küçük yaşında okulunda katıldığı deneyler onun bilim alanına olan merakını artırmış. Pelin, Aziz Sancar gibi hem tıp okuyup iyi bir doktor olmanın hem de bir bilim insanı olup gelecekte insanlığa faydalı tedaviler üretmenin hayalini kuruyor. Pelin "Hayata geçireceğimiz projelerle hayalime olan inancım daha da artacak." diyor.

Mühendis kızlara destek

Türkiye'de maalesef eğitimde fırsat eşitliği yok. Devlet okulları ve özel okullar arasındaki makas her geçen gün açılıyor. "İyi eğitim" konusu ise çok tartışılır.

Son dönemde bana gelen mail ve mesajlarda da gençlerin çoğu eğitim desteği için yol göstermemi istiyorlar. Vakıfların, derneklerin web sitelerine defalarca başvuru gönderen gençler var.

Bu yüzden de "umutverenişler" sayfasında özellikle eğitimle ilgili el uzatan dernek ve vakıflara yer veriyorum. Türkiye'de birçok sivil toplum örgütü bu konuda taşın altına elini sokuyor, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlayacak projeler üretiyor. Türkiye de hala kız-erkek çocuk ayırımı yapılıyor. Özellikle mühendislik bölümlerinde kız öğrenci sayıları çok düşük. Türkiye'de üniversitelerde mühendislik alanlarını seçen kız öğrenci oranı yüzde 15 civarında.

0 projelerden birinin mimarı da dev sanayi kuruluşu Hasçelik'in kurucusu Faydasıçok ailesi. 2016 yılında kurulan Haşan Faydasıçok Eğitim Vakfı eğitimde fırsat eşitliği sağlamak, özgüveni yüksek, güçlü, fark yaratan, değer katan, sorumluluk bilincine sahip gençler yetiştirmeyi hedefliyor. Vakfın ilk projesi Sedefteki İnciler adıyla bundan 5yıl önce başladı.. Burs ve öğrenci desteklerine 5 milyon lira ayıran vakfın Başkanı Selcen Faydasıçok, vakfın 3 farklı projesiyle de 586 öğrenciye ulaşıldığını söylüyor. Vakfın İz Bırakanlar Projesi de kız-erkek öğrencilerie maddi destek veriyor.

El Ele Projesi

Vakfın bir diğer projesi El Ele Projesi de Türkiye'de yaşanan doğal afetlerde zarar gören, geçim kaynağını kaybeden öğrencilere maddi ve manevi anlamda destek sağlamak amacıyla oluşturuldu. Faydasıçok Vakfı'navveb sitelerinden ulaşabilir, burs koşullarıyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.