Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Oca 10, 2023 - Şub 09, 2023

ÖZÜ HUKUK KLİNİKLERİNDEN ANLAMLI BAŞARI: Artık Ceza İnfaz Kurumlarındaki Tüm Kadınlar ve Kız Çocukları Hijyenik Pede Ücretsiz Olarak Erişebilecek!

ÖZÜ HUKUK KLİNİKLERİNDEN ANLAMLI BAŞARI:
Artık Ceza İnfaz Kurumlarındaki Tüm Kadınlar ve Kız Çocukları Hijyenik Pede Ücretsiz Olarak Erişebilecek!

ÖzÜ Hukuk Klinikleri, Ombudsmanlık Kliniği çalışmaları kapsamında, hapishanedeki kadın ve kız çocuklarının regl yoksulluğu yaşadıklarını, kapalı kurumlarda ücretsiz ve yeterli hijyenik pede erişememenin sağlık hakkı ihlali olduğunu belirterek Adalet Bakanlığının gerekli düzenlemeleri yapması için Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.
Hukuk Klinikleri Koordinatörü Av. Selmin Cansu Demir ve Öğretim Görevlisi Ferhat Yıldırım kolaylaştırıcılığında, Ombudsmanlık Kliniğinde gönüllü olarak görev alan 16 öğrenci, başvuru öncesinde, “Kamu Denetçiliği Kurumu”, “Hapishanede yaşam” ve “Etkili başvuru dilekçesi hazırlama” konularında klinik eğitimler alarak hazırlıklarını tamamladılar. Başvuru, Dünya Kadın Hakları Günü etkinlikleri kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla Mart 2022’de KDK’ya sunuldu.

KDK’nın, ÖzÜ Hukuk Kliniklerinin başvurusunu, dostane çözüm çabası ile Adalet Bakanlığına iletmesinin ardından önemli bir adım atılmış oldu: Adalet Bakanlığı, ÖzÜ Hukuk Klinikleri başvurusunu dikkate alarak, kadınlara özgü hijyen malzemelerinin gecikmeksizin, ayrım yapılmaksızın, ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğine ilişkin 23.11.2022 ve E-9189/170104 Sayılı “Kişisel Temizlik Malzemeleri” konulu Genel Yazıyı, tüm ceza infaz kurumlarına ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletti.
KDK, kadınların hijyenik pedlere eşit erişim sağlayabilmeleri için gerekli önlemlerin alınması konusunda Adalet Bakanlığının işlemde bulunması üzerine 26.12.2022 tarihli ve 2022/10925 başvuru numaralı kararı ile dostane çözüm kararı verdi.

Bu karar ile artık ceza infaz kurumlarında tüm kadınlar ve kız çocuklarının sağlık hakları korunarak ücretsiz olarak hijyenik pede erişmeleri sağlanacak. Kararda emeği geçen öğrencilerimiz Arın Türk, Büşranur Karatekin, Ebrar Şehit, Eylül Tarım, Feyzanur Karci, Helin Nur Kartal, İlkim İnanır, Meltem Erden, Muhammed Ömer Yılmaz, Rabia Aktürk, Selensu Armağan, Simge Lara Otlu, Tuğçe Uğur, Umay Sezen Acar, Zeynep Onat ve Zuhal Melike Karataş’a gönüllü çalışmaları için teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

ÖzÜ Hukuk Klinikleri, verilen kararın takipçisi olmaya ve adalete erişimde güçlük yaşayan kişiler için çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.