Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Oca 11, 2023 - Oca 31, 2023

Özyeğin Üniversitesi Klinikleri’nin başvurusu sonuçlandı: Artık ceza infaz kurumlarındaki tüm kadınlar ve kız çocukları hijyenik pede ücretsiz olarak erişebilecek

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Klinikleri, Ombudsmanlık Kliniği çalışmaları kapsamında, hapishanedeki kadın ve kız çocuklarının regl yoksulluğu yaşadıklarını ve kapalı kurumlarda ücretsiz ve yeterli hijyenik pede erişememenin sağlık hakkı ihlali olduğunu belirterek Adalet Bakanlığı’nın gerekli düzenlemeleri yapması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Klinikleri Koordinatörü Av. Selmin Cansu Demir ve Öğretim Görevlisi Ferhat Yıldırım kolaylaştırıcılığında, Ombudsmanlık Kliniği’nde gönüllü olarak görev alan Özyeğin Üniversitesi’nden 16 öğrenci, başvuru öncesinde, “Kamu Denetçiliği Kurumu”, “Hapishanede yaşam” ve “Etkili başvuru dilekçesi hazırlama” konularında klinik eğitimler alarak hazırlıklarını tamamladılar. Bu kapsamda Arın Türk, Büşranur Karatekin, Ebrar Şehit, Eylül Tarım, Feyzanur Karci, Helin Nur Kartal, İlkim İnanır, Meltem Erden, Muhammed Ömer Yılmaz, Rabia Aktürk, Selensu Armağan, Simge Lara Otlu, Tuğçe Uğur, Umay Sezen Acar, Zeynep Onat ve Zuhal Melike Karataş, gönüllü olarak bu çalışmalara katıldılar.

KDK, ilgili başvuruyu, dostane çözüm çabası ile Adalet Bakanlığı’na iletti ve Bakanlık, bunu dikkate alarak, kadınlara özgü hijyen malzemelerinin gecikmeksizin, ayrım yapılmaksızın, ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğine ilişkin genel yazıyı, tüm ceza infaz kurumlarına ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletti. Bu karara bebekler ve çocuklar için hijyenik bezler de eklendi ve böylece yapılan başvuru çocukların da sağlıklı ürünlerle bakımına olanak tanıdı.

Bu karar ile artık ceza infaz kurumlarında tüm kadınların, kız çocuklarının ve bebek ve çocukların sağlık hakları korunarak ücretsiz olarak hijyenik ürünlere erişmeleri sağlanacak. Özyeğin Üniversitesi Hukuk Klinikleri, verilen kararın takipçisi olmaya ve adalete erişimde güçlük yaşayan kişiler için çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.