Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Tem 18, 2023 - Tem 31, 2023

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ünver’in Koordinatörü Olduğu Araştırma Projesi, AB Desteği Kazandı

Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Akın Ünver’in koordinatörlüğünde yürütülecek DE-CONSPIRATOR (Uluslararası Ölçekte Enformasyon Baskılamanın Tespiti ve Mücadelesi) projesi, Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı Ufuk Avrupa’dan (Horizon Europe) 3 milyon avro bütçe desteği aldı. Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinin başvurduğu Ufuk Avrupa Programı’nın Küme-2 kapsamında fonlanan DE-CONSPIRATOR; Ufuk Avrupa Kültür, Yaratıcılık ve Kapsayıcı Toplumlar Kümesi’nde bir Türk kuruluşunun koordine ettiği ikinci çok ortaklı proje olması açısından da önemlidir.

DE-CONSPIRATOR projesi; dijital iletişim araçlarında son yıllarda artan dış-destekli enformasyon manipülasyonu ve müdahalesi (FIMI) stratejilerinin, 25 AB üye ile Türkiye’nin dahil olduğu 3 partner ülkede siyasi, sosyal ve toplumsal olaylara etkisini ölçmeyi ve buna yönelik mücadele stratejileri geliştirmeyi hedeflemektedir. Proje sonunda uluslararası siyasette gözlemlenen dış enformasyon manipülasyonu stratejilerinin sebeplerini, araçlarını ve sonuçlarını daha büyük ölçekli ve kıyaslamalı bir şekilde anlayarak kesin çözüm önerileri geliştirmek planlanmaktadır. Proje aynı zamanda, uluslararası dezenformasyon hakkında Türkiye ve AB ülkelerinin direncini ve farkındalığını artırarak haber alma ve tüketme özgürlüğünü korumayı amaçlamaktadır.

Özyeğin Üniversitesi’nde koordine edilecek projenin 12 partner kuruluşu arasında İtalyan Dış İlişkiler Vakfı (IAI), Riga Stradiņš Üniversitesi, Groningen Üniversitesi, VUB Brüksel Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi, Litvanya İleri Bilişsel Araştırmaları Merkezi (AdCogito), Barselona Uluslararası İlişkiler Merkezi (CIDOB), Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi (EDAM İstanbul) ve Gürcistan Reform Merkezi (GRASS) da bulunuyor.