Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Tem 21, 2023 - Tem 31, 2023

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Candan Türkkan’ın Kitabı “İstanbul’u Doyurmak” Yayımlandı

Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Candan Türkkan’ın İstanbul’u Doyurmak: Gıda İaşesinin Politik Ekonomisi adlı kitabı, Temmuz 2023’te İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. İstanbul’u Doyurmak, Dr. Candan Türkkan’ın 2021 yılında Brill Yayınevi tarafından basılan Feeding Istanbul: The Political Economy of Urban Provisioning adlı kitabının kendisi tarafından Türkçeleştirilmiş hali.

Dr. Türkkan kitabında; Osmanlı İmparatorluğu’na yüzyıllar boyu başkentlik yapan İstanbul’da 15. yüzyılın ortalarından 19. yüzyıla kadar, tüketiciye ucuz fiyatla çeşitli bir yelpazede ürün sunan ve arz yönlü bir iktisat politikası üzerinden şehri kıtlıktan ve açlıktan uzak tutma stratejisi olan “iaşe”ye odaklanıyor. İaşe sisteminin, iktidarın kendini var etmek için uyguladığı bir yönetim politikası olduğunu iddia eden Dr. Türkkan; söz konusu tespitin yüzyıllar içinde imparatorluğun kendine has ekonomi politiği üzerinden dönüşümünü ve bu dönüşümün yarattığı sosyal ve siyasi sonuçları irdeliyor. Konuya ilişkin birincil kaynakların yanı sıra tarih, antropoloji ve coğrafya yöntemlerinden yararlanarak gıda sistemini inceleyen Dr. Türkkan, iaşe sisteminin 19. yüzyıldaki çözülüşünü takip etmenin yanında, imparatorluktan Cumhuriyet’e uzanan tarihsel süreçte derinlikli bir gıda rejimi analizi yapıyor.

Kitaba dair detaylı bilgi için İletişim Yayınları’nın web sitesine buradan ulaşabilirsiniz: https://iletisim.com.tr/kitap/istanbul-u-doyurmak/10411