Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 08, 2023 - Kas 16, 2023

“Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın Hareketi Tarihini Yeniden Düşünmek” Konferansı 21 Ekim’de Gerçekleşti

Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlileri Dr. Senem Timuroğlu, Dr. Özlem Dilber ve Dr. Murat Narcı’nın, Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında 21 Ekim 2023 Cumartesi günü Reşat Aytaç Oditoryumu’nda düzenlediği, “Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın Hareketi Tarihini Yeniden Düşünmek” başlıklı konferans gün boyu süren yoğun bir ilgi ile gerçekleşti.

Öğretim görevlileri Dr. Senem Timuroğlu ve Dr. Özlem Dilber konferansı düzenleme nedenlerini şu şekilde dile getirdi: “Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinden bugüne kadınların hak mücadelesi ve toplumsal hareketliliği bazı dönemlerde daha çok öne çıkmıştır. Kadın hareketi tarihi üzerine yapılan çalışmalar da genellikle bu dönemlere odaklanır. Halbuki kadınların hak mücadelesi, örgütlenmeleri ve politik gündemleri her dönem farklılık ve süreklilik arz eder. Biz de bu farklılıkları ve süreklilikleri bir arada vurgulayabileceğimiz, kadın hareketi tarihinin az bilinen dönemlerini ve yönlerini hep birlikte yeniden ele alabileceğimiz bir konferans düzenlemek istedik. Böylece kadın hareketi tarihinin ‘dalga’ anlatısının, bir ‘dip dalga’ olarak sürekli akan feminizmin düşünsel zemininin katkılarıyla zenginleşeceğini, entelektüel birikim ile örgütlülük arasındaki ilişkileri görmenin kadın hareketi tarih yazımına farklı pencereler açacağını düşünüyoruz.”

İnci Özkan Kerestecioğlu konferansın açış konuşmasında, Türkiye’deki feminist hareketin eril ideolojiler karşısında aldığı tavrı, bu ideolojilere nasıl meydan okuduğunu tarihsel çerçevede ele aldı. Dr. Murat Narcı moderatörlüğünde gerçekleşen “Soğuk Savaşın İlk Yıllarında Kadın Hareketi (1945-1960)” başlıklı ilk oturum kadın hareketi tarihinin az bilinen fakat kadın derneklerinin sayısının arttığı Soğuk Savaş’ın ilk on beş yılına odaklandı. Dr. Özlem Dilber’in moderatörlüğündeki “Darbeler Döneminde Kadın Hareketi (1960-1980)” başlıklı ikinci oturum, askeri darbelerin etkisi altında şekillenen ve sol hareketin güçlü olduğu 1960-1980 yılları arasına odaklandı. Konferansın Dr. Senem Timuroğlu moderatörlüğündeki “Neoliberalizm ve Kadın Hareketi” başlıklı son oturumunda, 1980 sonrası neoliberal ekonomi politikaları etkisinde kadın hareketinin düşünsel zeminine, örgütlenme stratejilerine, gündemlerine ve söylemlerine dair bildiriler sunuldu.