Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ara 15, 2023 - Ara 22, 2023

Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde “Cumhuriyet Dönemi Lokantaları” Semineri ve Akşam Yemeği Verildi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı ve Özyeğin Üniversitesinin kuruluşunun 15. Yılını kutlayan Özyeğin Üniversitesi’nde Uygulamalı Bilimler Fakültesi, 13 Aralık 2023’te Türkiye turizm ve gastronomi tarihinde iz bırakan önemli 15 dönüm noktasını içeren albüm niteliğindeki bir kitap çalışması kapsamında “Cumhuriyet Dönemi Lokantaları” başlıklı bir seminer düzenledi. Mükemmellik Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik, seminer sonrası “Bir Cumhuriyet Dönemi Lokantası: Karpiç” temalı kokteyl ve akşam yemeğiyle devam etti.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı’nın kolaylaştırıcılığında 15.30’da gerçekleşen “Cumhuriyet Dönemi Lokantaları” başlıklı seminerin konuğu; gastronomi alanındaki kitap çalışmalarıyla tanınan Galatarasay Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Artun Ünsal idi. Prof. Dr. Ünsal Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana İstanbul’da ve Ankara’da lokantaların ve restoranların tarihsel sürecini anlattı. Seminer sonrasında “Bir Cumhuriyet Dönemi Lokantası: Karpiç” temalı kokteyl ve akşam yemeğine geçildi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’da iz bırakmış ve Atatürk’ün çok sevdiği Karpiç lokantasının 13 Aralık 1948 yılına ait bir davet menüsü 75 yıl sonra, Le Cordon Bleu Türkiye şeflerinin yönetiminde Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından yeniden hazırlandı.

Karpiç Lokantası hakkında:

Karpiç, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’nın ilk asri lokantasıdır. Çarlık Rusyası göçmenlerinden George Karpovitch, Ankara’da Ulus semtinde Şölen adıyla 1928’de kentin ilk modern restoranını açar; adı sonraki dönemlerde Şehir Lokantası’na dönüşen restoran Atatürk’ün önerisiyle Karpiç olarak anılır. Karpiç Lokantası yıllar içerisinde meclis üyelerine, bürokratlara ve başkentin önde gelenlerine Rus lezzetleriyle renklendirilmiş Batı mutfak kültürünü sunan önemli bir mekân haline gelir. 1953 yılında Karpiç Baba’nın vefatından sonra lokanta 9 yıl daha açık kalır ve 1962’de kapanır.