Ara 18, 2023 - Ara 24, 2023

Özyeğin Üniversitesi Öğrencisi Emre Yiğit Ay, Uluslararası İklim Değişikliği Konferansı COP 28’de Türkiye’yi Temsil Etti

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi ve ÖzÜ Sosyal Farkındalık Kulübü Başkanı Emre Yiğit Ay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023-2024 yılında UNICEF ile yürüttüğü İklim Elçiliği projesi kapsamında üniversitemizi temsil etti. Öğrencimiz Ay, UNICEF’in her yıl düzenlediği ve bu yıl 30 Kasım – 9 Aralık tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP 28’de, Türkiye’deki 150’ye yakın üniversite temsilcisi arasından seçilen 5 iklim elçisi öğrenciden biri oldu. Konferansın ilk günü Türkiye’yi temsilen delegasyon ile ülkemiz gençlerinin iklim konusundaki gündemini aktaran Ay, aynı zamanda müzakereleri yerinde tecrübe etti.

Birleşmiş Milletler’in 1995’te Berlin’de düzenlemeye başladığı ve 2023’te 28.si düzenlenen Taraflar Konferansı (Conferences of the Parties – COP), iklim değişikliğiyle mücadeledeki ilerlemeyi değerlendirmek ve Birleşmiş Milletler İlkim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) yönergeleri dahilinde iklim eylemi için bir plan yapmak üzere her yıl gerçekleştiriliyor. COP21’de tüm ülkeler tarafından imzalanan Paris İklim Antlaşması’nda, sıcak artışının 1.5 derece altında tutulmasını hedeflenmiş, ülkeler konferans boyunca bu hedef doğrultusunda müzakereler gerçekleştirmiş, iklim ve biyoçeşitlilik krizi ile küresel çapta mücadele edecek kararlar almıştır.

Konferansla ilgili detayla bilgilere bu linkten erişebilirsiniz: https://www.cop28.com/