Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mar 20, 2024

Özyeğin Üniversitesi “Dünya Su Günü” Kapsamında Bir Dizi Etkinliğe Ev Sahipliği Yaptı

Özyeğin Üniversitesi Sürdürülebilirlik Platformu bünyesinde 2018’de başlayan Yaklaş 2030 Programı, gündemdeki zorlu meselelere yaklaşmanın, düşünceyi ve eylemi tetiklemenin yollarını aramaya devam ediyor. Program bu sene, “Bir Derenin Kenarında” başlığı altında, yoğun kentleşmenin ekosistem üzerindeki etkilerini kampüsteki kuru dere aracılığıyla tartışmaya açıyor; tatlısu kaynaklarının güncel durumuna ve geleceğine disiplinlerötesi bir bakışla yaklaşıyor. Yaklaş 2030 ekibinin Dünya Su Günü Programı kapsamında 20-22 Mart 2024 tarihlerinde planladığı etkinliklerde öğrenci projelerinin sunulduğu serginin açılışı yapıldı; yapılan çalışmalara dair paneller gerçekleştirildi ve atölye çalışmaları ile bir film gösterimi düzenlendi.

Program Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk’ün “Bizi Bir Araya Getiren Müşterekler” başlıklı konuşmasıyla açıldı. Küresel ölçekte su krizinin yaşandığı bugünün dünyasında tatlısu kaynaklarının ve bu kaynakların sürdürülebilir yönetiminin önemine dikkat çeken Prof. Gençtürk, üniversitemizde bu doğrultuda yapılan çalışmalardan şu şekilde bahsetti:

“Özyeğin Üniversitesi olarak Cumhuriyetimizin 100., üniversitemizin ise 15. yılını kutlarken, ülkemizin ve dünyanın acil çevresel sorunlarına bilim ışığında çözümler üretmeyi ve araştırmalarımızla katkıda bulunmayı sürdürüyoruz. Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacına dair üniversitemizde pek çok bilimsel çalışmayı destekleyen ve takip eden bir yapımız olduğunu bu vesileyle bir kez daha belirtmek isterim.

Kurulduğumuzdan itibaren enerji verimliliğini bilimsel temelli çalışmalarımızın çıktıları olarak binalarımızın inşasında uygulayan, sürdürülebilirlik kavramını 2015’ten itibaren en önemli gündem maddelerinden biri olarak çalışmalarının odağına alan ve hatta yaşam kültürünün ayrılmaz parçalarından biri haline getiren, sanayi ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliklerimizin somut çalışmalarla ilerlemesi neticesinde de 2018’de Sürdürülebilirlik Platformu’nu kuran, tüm bu faaliyetleriyle Türkiye’de ve dünyada öncü üniversiteler arasında yer alıyoruz. 2018’den bu yana süregelen ve gurur duyduğumuz bir program olan Yaklaş, disiplinlerin arasındaki mesafeleri azaltan, enformel ve yatay bir öğrenme anlayışını hayata geçiriyor. Bu sayede farklı bölümlerden akademisyenlerimizle, dış paydaşlarımızla ve öğrencilerimizle, kampüsümüzü bir laboratuvar olarak değerlendiriyor; birlikte çözüm üretme ve yaratıcı yollarla harekete geçme fırsatı buluyoruz.”

Bu seneki Yaklaş programında kampüsteki dereyi merkezine alan bilgisayar oyunundan dijital hikâyeleme ve hayalleme işlerine, kent mobilyalarından farkındalık çalışmalarına geniş bir yelpazede yer alan öğrenci çalışmalarından oluşan “Bir Derenin Kenarında” sergisi, farklı öğrenci gruplarının çalışmalarıyla zenginleşerek Özyeğin Üniversitesi Pavilion Binası’nda 11 Ekim 2024’e kadar açık kalacak.