Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 16, 2018

16 Ekim 2018 Dünya Gıda Günü: 2030’a Kadar Sıfır Açlık

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından belirlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü bu sene, “2030 yılına kadar dünyada sıfır açlık” mesajıyla kutlanıyor. FAO’nun mesajında açıkladığı gibi, dünyanın her yerinde, herkesin güvenilir, sağlıklı ve besleyici gıdaya ulaşmasını amaçlayan “Sıfır Açlık” hedefi, ancak herkesin daha sürdürebilir bir hayat şeklini kabul ederek, tüm dünyayı daha yaşanabilir bir yer kılmak için bu konuda başkalarıyla birlikte çalışarak, bilgisini paylaşması ile mümkün olacaktır.

Sıfır açlık hedefi için her bireyin kendi gündelik hayatında uygulayabileceği en kolay yöntem, gıda tüketim alışkanlıklarımıza sıfır atık felsefisiyle yön vererek yiyeceği boşa harcamayan, artan gıdaları yeniden dönüştürüp tüketilebilir hale getiren veya gıdayı paylaşan modeller benimsemek olabilir. “Sıfır Açlık” hedefinde bireylerin sağlıklı ve sürdürebilir bir beslenme modelini benimseyerek kendi çevrelerini açlığa karşı bilinçlendirmeleri önemlidir. Tüm bunların yanı sıra daha az enerji kullanımıyla gıda üretimini artırmak ve herkese ulaşımını  kolaylaştırmak sıfır açlık hedefinde izlenebilecek diğer önemli bir yoldur.

Yemeğin topraktan tabağa kadar olan serüvenine tarım, ekonomi, beslenme ve gıda bilimi, kültürel miras, insan bilimleri, mutfak sanatları, işletme, turizm ve hizmet sektörü pencerelerinden görmeyi hedefleyen çok disiplinli bir eğitim alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerimiz, sıfır açlıkla mücadele konusunda gıdanın sürdürülebilirliğinin öneminin farkında olan profesyoneller olarak sektörde yer almaktadırlar.

Gıda, altında birçok paydaşı barındıran kocaman bir çatıdır ve dünya üzerinde bulunan bu kısıtlı arzın en iyi şekilde yönetilmesi, dağıtılması ve tüketilmesi her birimizin sorumluluğundadır. Bu bağlamda başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm sorumlu tüketicilerin Dünya Gıda Gününü kutluyor, sürdürülebilir gıdanın bir temel ihtiyaç olduğunun altını çiziyoruz.

Doç. Dr. Özge SAMANCI
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı