Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 19, 2014

Özyeğin Üniversitesi İlk Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) projesini aldı

logo.pngÖzyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu, Avrupa Araştırma Konseyi’nin Başlangıç Düzeyi Bağımsız Araştırmacı Desteği’ni (Starting Grant) almaya hak kazandı. Dr. Nizamoğlu, konsey tarafından 5 senelik bir süre boyunca sunulacak olan araştırma desteğini, “Yeni Nano-Mühendislik Ürünü Optoelektronik Biyo-Arayüzler” adlı araştırma projesi için kullanacak.

Dr. Nizamoğlu, araştırma projesi kapsamında gece körlüğü (retinitis pigmentosa), Stangart hastalığı ve yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) için nano-malzeme tabanlı yeni sinir arayüzleri geliştirecek. Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD), Batı toplumlarında ciddi görme kayıplarının başlıca nedenlerinden biri olup bugün, dünya genelinde 30 milyonu aşkın insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Bu nedenle, projenin yüksek bir etkiye sahip olması ve sinir arayüzleri alanında yeni bir paradigma teşkil etmesi beklenmektedir.

Dünyanın en iyi araştırmalarını ve çığır açan araştırma projelerini destekleme geleneğine sahip ERC, her yıl dünya genelindeki pek çok ülkede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak için çeşitli araştırma fonları sunuyor. Avrupa’nın en prestijli araştırma desteği olarak kabul edilen ERC desteklerinin sahipleri arasında, Nobel Ödüllü bilim insanları da bulunuyor.

Avrupa Birliği tarafından sağlanan diğer desteklerin aksine, ERC desteği, bir araştırma grubuna, bir kuruma ya da konsorsiyuma değil, tek bir kişiye veriliyor. Proje desteğinin sahibi, projesini Avrupa’daki herhangi bir kuruma taşıyabiliyor. ERC projeleri, kariyerlerinin farklı aşamalarındaki araştırmacılara yönelik olarak doktoradan sonra, “2-7 yıl (başlangıç)”, “7-12 yıl (konsolidatör)” ve “12 yıldan fazla süre geçmiş araştırmacılar (ileri)” olmak üzere üç farklı gruptan oluşuyor. Dr. Nizamoğlu’nun projesi ise, başlangıç kategorisinde destek almaya hak kazandı.

Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), Avrupa’daki en yüksek kaliteli araştırmaları teşvik etmek için, Avrupa Birliği tarafından sağlanan en prestijli bireysel desteği sunuyor. ERC, hedeflerini Avrupa’da bilim ve mühendisliğin bütün alanlarında “en iyilerin de en iyisini” desteklemek olarak tanımlıyor. Bu nedenle, dünya çapındaki bütün adaylara açık olan bu araştırma desteği için çok yoğun bir rekabet yaşanıyor. 

Dr. Nizamoğlu’nun kazandığı araştırma desteği aynı zamanda Özyeğin Üniversitesi’nin ERC’den aldığı ilk destek olmasıyla da önem taşıyor. ERC, 2007’de verilmeye başlandığından beri, Türkiye’de yalnızca 6 araştırmacı bu desteğe layık bulundu.

akademisyen.pngYard. Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu Hakkında: Sedat Nizamoğlu, lisans derecesini 2005 yılında Elektrik Elektronik Mühendisliği üzerine ve yüksek lisans derecesini 2007 yılında Fizik alanında bölüm birincisi olarak Bilkent Üniversitesi'nden aldı. Doktorasını Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’nde özellikle kuantum noktacık entegre edilmiş ışık yayan diyotlar (LED’ler) üzerine odaklandığı, yenilikçi katı-halli aydınlatma teknolojileri üzerine yaptı. Doktoradan hemen sonra, Harvard Tıp Fakültesi ve Wellman Center for Photomedicine, Massachusetts General Hospital’da araştırma görevlisi olarak çalışmalarına devam etti.  Biyoloji, tıp ve mühendislik alanlarını birleştiren çok disiplinli araştırma projelerinde aktif olarak yer aldı.

ERC Hakkında: Avrupa Araştırma Konseyi, Avrupa’da gerçekleştirilen en özgün ve ilerici bilimsel araştırmalar için destek sunan, Avrupa’nın en prestijli ve lider bilim kurumudur.