Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 07, 2016

Öğrencilerimiz TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışlarında “En Orijinal Dizayn" Ödülünü

Haber-1_2-(1).JPG

Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencilerimizden Metehan Emlik'in liderliğinde öğrencilerimiz Buğra Önal, Eray Ünal, Berkan Güven, İsa Çağrı Keskin ve Gürol Sağlam tarafından 2016 yılında Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Altuğ Melik Başol’un desteği ile kurulan Kartal gÖZÜ UAV Takımı, 10-16 Ekim 2016 tarihleri arasında  Gebze Teknik Üniversitesi'de gerçekleşen “TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışların”da "Sabit Kanat" kategorisinde 45 takım arasından En Orijinal Dizayn ödülüne layık görüldü.

İki aylık bir çalışma sonunda öğrencilerimiz tarafından yapılan İHA'ın en dikkat çeken özelliği, dikey olarak iniş ve kalkış yapabilirken istenilen durumlarda yatay uçuşa geçebilmesidir. Bu özelliği sayesinde helikopter sistemlerinde olduğu gibi  herhangi bir piste ihtiyaç duymadan kalkış ve iniş yapabilen uçak sistemlerinde olduğu gibi yatay uçuşa geçerek az enerji tüketimi ile uzun mesafelere uçuş yapabilir. 

Aracın genel özellikleri:
Kanat açıklığı:1.2 m
Ağırlık: 3.5 kg
Yük Taşıma Kapasitesi: 400 gr
Kontrol mesafesi: 2 km
Seyir hızı: 60 km/s

Hazırlık ve yarışma süreci ile ilgili videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
 https://www.youtube.com/watch?v=EPCWCkMoQ90

Yarışma Hakkında:
Yarışmanın amacı özellikle yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik olarak İnsansız Hava Araçları (İHAlar) geliştirilebileceğini ortaya koymaktır.
Yarışmada, takımların yarışma alanında önceden belirlenmiş yerlere hızlı ve düzgün bir şekilde ekipman taşımak üzere bir İHA (Sabit veya Döner Kanatlı) geliştirmeleri beklenmektedir.
 
TÜBİTAK, yurt dışından katılacak takımları 5000 TL katılım desteği, yerel takımları ise Kavramsal ve Detaylı Teknik Raporlar sonrasında verilecek teşvik ödülleri ve 2500 TL’lik katılım desteği ile yarışmaya davet etmektedir.