Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Şub 05, 2020

Basında ÖzÜ - Gastronomi Kültürleri Birleştirdi

Hotel Restaurant Hi-Tech

Le Cordon Bleu, 2020 Gastronomi Trendleri'ni 125. Yılın Işığında ve "Kesişimler" temasıyla buluşturdu...

Mutfakta prestij ve mükemmelliğin simgesi Le Cordon Bleu'nun ünlü mezun şefleri ve sektörün kanaat önderleri; 2020 gastronomi trendlerini 125. yılın ışığında ve "Kesişimler" teması altında buluşturdu. 9 Ocak 2020'de Fransız Sarayı'nda yapılan 4. Gastronomi Trendleri toplantısında gastronominin multi disipliner yönü ve kültürleri birleştirme gücü anlatıldı. 2012 yılında Özyeğin Üniversitesi'nin çatısı altında açılan Le Cordon Bleu-İstanbul'un düzenlediği toplantıda; gastronominin sadece yemekten ibaret olmadığının altı çizilirken tarım, coğrafya ve sanatı barındıran bir sektör olduğu vurgulandı. Le Cordon Bleu mezunu ünlü şeflerin ve gastronomi alanında uzmanların katıldığı toplantının açılış konuşmasın yapan Özyeğin Üniversitesi Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu, "Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin kesişim noktası olan Le Cordon Bleu'nün bu yıl 125. yılını kutluyoruz. Bu vesile ile bu yılki Gastronomi Trendleri Buluşmamızda, gastronominin multi-disipliner yaklaşımı ile dünyanın farklı ülkelerinde eğitimlerini tamamlamış mezunlarımızın kendi yolculuklarında ne gibi kesişimler deneyimlediğinin paylaşmalarını istedik. Çünkü inanıyoruz ki, değişen/gelişen dünyada kültürel, coğrafi ve etnik unsurların etkileşiminin yanı sıra tarım, antropoloji, sanat ya da teknoloji gibi birçok farklı alanlarla iş birliği içinde olmak ve bu minvalde ilerlemek önümüzdeki yılları etkileyecek bir ana akım olacak" dedi.

Buchvvalter: "Le Cordon Bleu ve Özyeğin Üniversitesi'ni tebrik ediyorum"

Toplantıya ev sahipliği yapan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Bertrand Buchvvalter ise Fransa Sarayı'nda, Gastronomi Trendleri Buluşması vesilesiyle, konuklarını ağırlamaktan son derece mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi, "Bugün, konumuz "Gastronomi 2020 trendleri ve kesişimler". Etimolojik olarak baktığımızda, Gastronomi, kelime olarak içinde kesişimleri barındırıyor. Fransa Başkonsolosluğu olarak gastronomiye verdiğimiz önemi ve bu çerçevede düzenlediğimiz etkinlikleri duymuşsunuzdur. Goût de France bunlardan biri. Geçtiğimiz sene, Türkiye'den 50'den fazla restoran katılım sağladı ve dünya çapında yedinci olduk. Bu yıl, daha fazla restoranın katılımıyla, Türkiye'yi, Goût de France sıralamasında, dünya birincisi yapmayı amaçlıyoruz. Son olarak, Le Cordon Bleu ve Özyeğin Üniversitesi'ni, huzurlarınızda, yaptıkları çalışmalar ve sundukları eğitimler için tebrik etmek istiyorum. Le Cordon Bleu, bu yıl, 125. yılını kutluyor ve senenin ilk etkinliğinin Fransa Sarayı'nda yapılmasından dolayı mutluyum."

Mezun şefler hikayeleriyle ilham verdi

Toplantı için Venezüela'dan İstanbul'a gelen ünlü Pasta Şefi Maria Evans Amazon'da kakao yerine kullanılan endemik bitki "copoazu" ile yaptığı petit-four'larla büyük beğeni aldı. Le Cordon Bleu istanbul Yönetici Eğitmen Şef Erich Ruppen, yenilik arayışındaki şeflerin kendilerini diğerlerinden ayıracak şeylerin peşinde olduklarını söyledi. Sosyoloji eğitiminden sonra Le Cordon Bleu Fransa mezunu olan ve devamında yoğun olarak yerel ürün ve Anadolu mutfak kültüründen ilhamlar alan şef Aylin Yazıcıoğlu, kendi mutfağının tam bir kesişim hikayesi olduğunu anlattı. Aşçılık, göç, yerel mutfak kültürü, modern teknik sunumları ve koku üzerine çalışan şef Umut Karakuş ve ortağı Fırat Gürcüoğlu da tasarımın göbeğinde mutfağın olduğunu belirttiler. Karakuş, "iyi bir gözlemci iseniz kesişimleri iyi anlarsınız ve bu kesişimler hayatınıza yeni kapılar açabilir" dedi. Rakılı çikolata üretimi ile Dünya Çikolata Ustaları yarışmasında "çikolata, çikolatalı pasta ve gösteri çikolatası kategorilerinde" birincilik alan Gamze Baş çikolatanın kendisi için bir büyü olduğunu belirtti. Gıda mühendisi, televizyon programcısı, gezi yazarı Ebru Erke gastronominin medya ile kesişiminden bahsetti.

İtalyan şef Francesca Rosa, kesişimin kendisi çın Türkiye'deki kadın hikayelerini yemekle anlattığını söyledi. Venezuela'lı ünlü Pasta Şefi Maria Evans Amazon'un kakao yerine kullanılan endemik bitkisi "copoazu" ile yaptığı petit-four'larla büyük beğeni aldı.

Gastronometro'dan Elif Günay ürün ve strateji geliştirme, genç girişimci Ece Cankat ise şarap eşleşmesi ve yemek üzerine konuştu. Art Cafe'nin sahibi Mimar Şeyda Tomruk pasta üretimi ve kesişim üzerine konuşurken, blogger, Blondie Şef izem Armağan sektörde konum değiştirip yaratıcı kısma geçmesinin öyküsünü anlattı.

4. Gastronomi Trendleri Buluşması'nın moderatörü Semen Öner kesişimin hayatımızın her alanında mutlaka yaşandığını ve mutfak işinin fizik, kimya, matematik gibi alanlarda bilimle kesiştiğini söyledi.