Ağu 31, 2020 - Eyl 30, 2020

Prof. Dr. M. Pınar Mengüç Purdue Üniversitesi “Üstün Makine Mühendisi Ödülü”nü aldı

Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Purdue Üniversitesi tarafından “Üstün Makine Mühendisi Ödülü”ne layık görüldü. Ödül, 2020 – 2021 Bahar Dönemi’nde Purdue Üniversitesi West Lafayette kampüsünde düzenlenecek özel bir törenle Prof. Dr. Mengüç’e takdim edilecek.

Her yıl Purdue Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi tarafından endüstri, akademi, devlet hizmetleri veya makine mühendisliğiyle ilgili diğer alanlarda gösterdiği üstün başarılar nedeniyle mezunlara verilen Outstanding Mechanical Engineer Award (Üstün Makine Mühendisi Ödülü), Üniversitenin en prestijli ödüllerinden biri olarak görülüyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde 30 bini aşkın Purdue Makine Mühendisliği mezunundan sadece 285’i şimdiye kadar bu ödüle layık görüldü.

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine  Mühendisliği bölümlerinde tamamlayan Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, 1985 yılında Purdue Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı.

1999 yılında Amerikan Makine Mühendisleri Odası (ASME) şeref üyeliğine seçilen Prof. Dr. Mengüç, 2010 – 2016 yılları arasında Avrupa Birliği Çerçeve Programları Enerji Komisyonu'na TÜBİTAK tarafından Türkiye Delegesi olarak görevlendirildi. Özyeğin Üniversitesi 2014 Bilgi Transfer Ödülü ve 2015 En İyi Araştırmacı Ödülünü kazanan Prof. Dr. Mengüç, 2016’da Türkiye Bilim Akademisi’ne seçildi. Mengüç, 2018’de ASME’nin en prestijli ödüllerinden birisi olan ASME Heat Transfer Memorial Award’a (ASME Isı Transferi Onur Ödülü) layık görüldü. Kendisinin direktörlüğünü yaptığı EÇEM, 2019 sonunda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Ödülü’nü ve 2020 başında da T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası’nın ortaklaşa verdiği Enerji Verimliliği Ödülünü kazandı.

Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, Eylül 2021’de Purdue University’de düzenlenen törenle ödülünü aldı.