Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 12, 2020

Basında ÖzÜ - İki Üniversitenin Rover Başarısı

Para Dergisi

Türkiye'de azımızın haberi olabilir ama ODTÜ ve Özyeğin Üniversiteleri geçtiğimiz haftalarda European Rover Challenge isimli, 2014 yılından bu yana her yıl düzenli olarak Polonya'da gerçeleştirilen Avrupa'nın en prestijli uluslararası uzay ve robotik yarışmasında ilk 10'a girdi.

Yarışma geçmiş yıllarda takımların ürettikleri araçlar ile Polonya'da Mars esas alınarak hazırlanmış alanda fiziksel olarak mücadele etmeleri ile gerçekleştiriliyordu ancak bu yıl pandemi nedeniyle farklı bir formatta yapıldı.


Yarışmada takımlar, Polonya'daki alanda yer alan komite tarafından sağlanmış keşif aracını kendi ülkelerinden kontrol etti.

Yarışmacıların gerçekleştirmeleri beklenen dört ana görevden ilki bilim göreviydi. Takımlara yarışma öncesinde alandan İHA ile çekilmiş görüntüler ve alanın dijital yükselti haritası iletildi. Yarışmacıların verilen model ve fotoğraflarla, alandaki jeomorfolojik ve jeolojik yapıları araştırarak bu yapıların özellikleri, görece yaşlarını ve nasıl oluştuklarını içeren bir araştırma raporu oluşturmaları istendi.

Bu araştırma raporundaki bulguları yarışma esnasında keşif aracını kullanarak alanda yaptıkları gözlem ve çektikleri fotoğraflarla desteklemeleri beklendi. Diğer görevlerde ise yarışmacılardan kendi algoritmalarını geliştirip yazılımlarını araca aktararak aracın haritada belirlenen noktalara otonom hareketini sağlamaları, bir panelde robot kol ile uzaktan kontrolle operasyon yapmaları, proje sürecini ve detaylarını jüriye sunmaları isteniyordu.