Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ara 07, 2020

Basında ÖzÜ - Güç Politikaları Başarısız

BirGün

YUNANİSTAN, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, İsveç, İngiltere, Polonya, Irak, Lübnan ve Türkiye'de yapılan araştırmanın sonuçları, göç politikalarının giderek güvenlik konusu haline getirildiğini gösterdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve İstanbul-İsveç Araştırma Enstitüsünden akademisyenlerin yer aldığı İsveç Uppsala Üniversitesinin yürüttüğü "Ufuk 2020 RESPOND Araştırma Projesi"nin sonuçları, göçmenlerin yaşadıklarını göz önüne serdi.

Araştırmada, göçmenlerin korunmasına ilişkin büyük yasal ve pratik boşlukların ortaya çaktığı, göçmenlere ve mültecilere karşı uygulanan şiddetin giderek normalleştiği, uluslararası insan hakları normlarının ve hukukun üstünlüğünün gözardı edildiği ortaya çıktı.

540 mülteci ve göç konusuyla ilgilenen 220 paydaşla yapılan görüşmelere, İsveç ve Türkiye'de bin 600'den fazla Suriyeli mülteciyle gerçekleştirilen bir anket çalışmasına ve RESPOND araştırması sonucunda ayrıntılı bir analiz sunuldu.

Bulgulara göre iyi karşılama yaklaşımından genel bir sapma var. Kitlesel göçün başlangıcında Türkiye ve Lübnan'da uygulanan açık kapı politikası ve Almanya'da uygulanan iyi karşılama kültürünün giderek zayıfladığı görülüyor. 2015'ten sonra yapılan tüm değişiklikler, mevcut haklar standartlarına kısıtlamalar veya sınırlamalar getirerek koruma sistemine erişimi daraltıyor.