Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ara 18, 2020

Basında ÖzÜ - Özyeğin Üniversitesi, Dünyada Sürdürülebilirlik Çalışmalarıyla Vakıf Üniversiteleri Arasında Birinci Oldu

İstanbul Gazetesi

Çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan GreenMetric, 2020'de üniversite kampüslerindeki sürdürebilirlik çalışmalarını dünya çapında derecelendirdiği sonuçları açıkladı.

Buna göre, Özyeğin Üniversitesi, bu yılki sıralamada 912 ünirversite arasında 143'üncii sıraya yerleşerek, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında birinci oldu. Rektör Prof. Dr. Esra Gençtürk, "Çevre, enerji, geri dönüşüm, altyapı, su kaynaklarının etkin kullanımı, atık yönetimi gibi f, konularda akademik ve idari kadromuzla iş birliği içerisinde çalışıyor ve sürdürülebilirlik felsefemize uygun planlamalarla ilerliyoruz" dedi.

Üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çalışmalarını dünya çapında derecelendiren ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan UI GreenMetric World University Rankings, yükseköğretim kurumlanmanı her değerlendirme alanı için puanlayarak uluslararası arenada sıralıyor.

2010 yılından bu yana, her yıl dünya genelindeki üniversiteleri enerji, geri dönüşüm, altyapı, ikj litn değişikliği, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi farklı alanlarda değerlendiren platform, 2020 sonuçlarını açıkladı.

Dünyadaki tüm yükseköğretim kurumlarımn katılımına açık olan platformun 2020 yılı değerlendirmesine 912 üniversite katıldı. Özyeğin Üniversitesi, bu yılki sıralamada 912 üniversite arasında 143'üncü sıraya yerleşerek, Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında birasında birinci olurken, 56 Türk üniversitesi arasında ise üçüncü oldu. Üniversite, 2019'da da birinci sırada yer almıştı.

"Topluma olan sorumluluğun bilinciyle etkili olmaya devam edeceğiz"

Üst üste iki yıl elde edilen birinciliğe ilişkin açıklama yapan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, "Çevre ve toplumu ilgilendiren konularda yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda uluslararası arenada elde ettiğimiz başarılar bizleri ayrıca gururlandırıyor. Çevre, enerji, geri dönüşüm, altyapı, su kaynaklarının etkin kullanımı, atık yönetimi gibi konularda akademik ve idari kadromuzla iş birliği içerisinde çalışıyor ve sürdürülebilirlik felsefemize uygun planlamalarla ilerliyoruz.

Birleşmiş Milletler'in belirlediği 'Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları' konusunda aktif çalışmalar yürütüyor, bu konuda Türkiye ve dünyadan önemli STK'larla iş birliklerine imza atıyoruz" dedi.

Kampüsü planlarken çevreye hem kültürel hem fiziksel açıdan katkıda bulunacak bir mimari esas olmasına dikkat ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Gençtürk, "Enerjiyi maksimum tasarrufta kullanabilmek için birçok yenilikçi sistem hayata geçirildi.

Kampüsümüz içinde yer alan binalarımız, dünya çapında kabul görmüş bir derecelendirme sistemi olan LEED Sertifikasını 'Gold' seviyesinde alan ilk Türk üniversitesi olma özelliğine sahip. Üniversite olarak topluma ve yaşadığımız dünyaya olan sorumluluğumuzun bilinci ile şekillenen sürdürülebilirlik çalışmalarımız ile dünya çapında etkili olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Üniversite Sıfır Atık Belgesi almıştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında Türkiye'de 'Sıfır Atık Belgesi' alan ilk üniversite olma özelliğine sahip olan Özyeğin Üniversitesi, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 14 Şubat'ta tebliğ ettiği karar ile Çekmeköy'de bulunan kampüsünde ve yurtlar kapsamında yürüttüğü, kaynakların sağlıklı ve verimli biçimde kullanılması, atıkların kaynağında yönetim altına alınması, ayrı toplanması ve geri kazanımmın sağlanması çalışmaları sayesinde 'Sıfır Atık Belgesi' ile ödüllendirildi.