Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Nis 29, 2021 - Mayıs 20, 2021

Psikolojik Gelişim Birimi - Bahar Dönemi Biterken Duyguları Anlamak

Bahar Dönemi Biterken Duyguları Anlamak

Pandemi koşullarında yaşarken bir akademik dönemi daha geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Bu durumun getirdiği kural ve gereklilikler çerçevesinde, tam kapanma gibi alınan kararlara uyum sağlamaya çalışıyoruz. Her birimiz ÖzÜ ailesinin bir parçası olarak ortak duygular deneyimlesek de biliyoruz ki duygularımızın bizi ne kadar etkilediği, içimizde bizi zorladıkları yerler bize özgü

Bir yanımızla belirsizliğe dair kaygı, geçmiş hayatımıza dair özlem hissetsek bu sürece adapte olur hale geldik. Zaman ilerledikçe kontrol edemeyeceğimiz durumlara odaklanmaktansa kendi hayat yapımızı oluşturarak büyümeye, gelişmeye başladık.

Gelişme ve uyum sürecinde de zaman zaman bunalmış, tükenmiş, huzursuz hissediyor olmak doğaldır. İnişli çıkışlı duygusal durumlarla bir arada kalabiliriz. Örneğin; akademik yoğunluğumuzun fazla olduğu süreçlerde, sınav haftalarında, bizi zorlayan durumlarla karşılaştığımızda bu dalgalanmaları daha yoğun hissederiz. Bu tür duygulara neden olan durumları değiştiremediğimizde, duygularımızı anlayarak kendimizi rahatlamak önemlidir.

 

Duyguları Anlamak Neden Önemli?

Duygularımızı düşünceler, hisler ve bedensel reaksiyonlarımızın bir bütünü olarak düşünebiliriz.  Nasıl hissediyorsanız adını koymak, duygularımızla akışta kalmanın başlangıç noktasıdır. Duygularımızı anlamak, kendimizin daha farkında olmamızı sağlar. İyi hissetmediğimiz zamanlarda bize iyi gelecek aktivitelerde bulunmamız için de bize rehberlik eder. Duygularımızı anlamak akademik sorumlulukları yerine getirme, odaklanma ve motivasyon gibi süreçler için de oldukça değerlidir.

 

Duygularınızı Anlamak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Duygularınızı Paylaşın: Sevdiğimiz, güvendiğimiz insanlarla konuşmak nasıl hissettiğimizi anlamamız için önemlidir.

Zihin & Beden İlişkisine Önem Verin: Bedenimizin daha farkında olmak için beden zihin bütünlüğüne dair nefes egzersizleri, yoga yapmayı deneyebilirsiniz.

‘‘Şimdi ve Burada’’ Olun: Nefesinize ve hareket etmeye zaman ayırarak dikkatinizi “şimdi ve burada’’ deneyimlerine getirebilirsiniz.

Kendinize "Şefkat" Gösterin: Zor ya da kolay diye sınıflandırmadan her türlü duyguya izin verin ve kendinize yüklenmemeye çalışın.

Destek Alın: Hocalarınızla paylaşımda bulunabilir, Öğrenci Gelişimi ve Deneyimi birimlerinden destek isteyebilirsiniz.

 

Psikolojik Gelişim Birimi (PGB)

Dönemi bitirirken ve tam kapanmaya girdiğimiz bu günlerde, psikolojik olarak sizi zorlayan, içinden çıkamadığınız durumlar olduğunu düşünüyorsanız Psikolojik Gelişim Birimimizden destek almayı düşünebilirsiniz. MyOzu’den ön görüşme randevusu alabilir, sorularınız için counseling@ozyegin.edu.tr üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.