Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Haz 30, 2021 - Ağu 29, 2021

Psikolojik Gelişim Birimi - Yaz Döneminde Kendimize İyi Gelmek

Yaz Döneminde Kendimize İyi Gelmek

Paylaşımlarımızın her geçen gün arttığı, birbirimizin varlığının ve sosyal bağlarımızın önemini daha çok hissettiğimiz bir bahar dönemini daha geride bırakıyoruz. Bir yanımız uzun süren Pandemi sürecine bağlı olarak yorgun ve bıkkın hissetse de yazın gelmesiyle rahatlıyoruz ve hayata karşı heyecanımız artıyor.

Geçtiğimiz dönemde var olan kapasitemizi canlandırarak yeni koşullara adapte olmanın önemini bir kez daha anladık. İçinde bulunduğumuz durumu değiştiremediğimizde, kontrol edebileceklerimizin ve edemeyeceklerimizin neler olduğunu sorgulamayı öğrendik. Esnek bakmanın ve duygusal dayanıklılığımızı arttırmanın önemini tekrar deneyimledik.

Kendimizi dinleyip duyabilme ve ihtiyaçlarımız farkında olma becerimiz içinde bulunduğumuz zorlu durumlar karşısındaki psikolojik esnekliğimizi ve duygusal dayanıklılığımızı belirler. İşte tam bu noktada yaz dönemini size iyi gelecek bir şekilde değerlendirmek ve kendinize zaman ayırmak hem zihninizi ve bedeninizi dinlendirmeniz hem de yeni döneme taze bir başlangıç yapmanız için önemli olacaktır.

Yaz Döneminde Size İyi Gelecek Neler Yapabilirsiniz?

Güneşin tadını çıkarın- Araştırmalar temiz hava ve güneş ışığının Serotonin salgılamamıza yardımcı olarak ruh sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor; şimdi güneşle en iyi ilişki kuracağımız zamanlar… 20-30 dakikalık açık hava yürüyüşleri yapabilir, kahvelerinizi alıp arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle açık havada vakit geçirebilirsiniz.

Rutinlerinizi yenileyin- Yaz ayları zaman kontrolünü kaybettiğimizi hatta yer yer tembelleştiğimizi düşündüğümüz bir dönem olabilir. Her ne kadar içimiz kıpır kıpır olsa da rehavete biraz daha meyilli oluruz. İhtiyacınız olan dinlenme süresini kendinize ayırdıktan sonra gününüzü nasıl planladığınızı gözden geçirmek size iyi gelecektir. Tüm ihtiyaçlarınıza yer açan günlük ve haftalık rutinler oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Hem zihinsel hem fiziksel olarak aktif olmaya çalışın- Açık hava yürüyüşleri, yoga, yüzme gibi bedeninizi aktif tutabileceğiniz aktivitelere yer vererek günlerinizi planlayabilirsiniz. Beden ve zihnin bir bütün olduğunu kendinize hatırlatarak günlük hayat içinde aktif olmak yaz dönemi için oldukça değerli olacaktır.

Kendinize zaman ayırın- Yaz aylarının o tazelenme, yenilenme enerjisiyle uzun zamandır başlamak istediğiniz bir hobiye başlayabilirsiniz. Anda kalma egzersizleri yaparak kendinize alan yaratabilir ve bilinçli olarak farkındalığınızı arttırabilirsiniz.

Duygularınıza alan açın- Duygularınıza alan açıp nasıl hissettiğinize bakmanız oldukça kıymetlidir. Bunun ilk adımı olarak duygularınızı tanımakla ve nasıl hissettiğinizi fark etmekle başlayabilirsiniz. Duygularımızın ipuçları bedenimizdedir; nefes egzersizleri ve Mindfulness alıştırmaları ile duygularınızı fark etmeyi deneyebilirsiniz

Biz Psikolojik Gelişim Birimi ekibi olarak yaz dönemi boyunca da sizlere çevrim içi psikolojik destek vermeye devam edeceğiz. Desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bize her zaman MyOzÜ üzerinden randevu alarak veya counseling@ozyegin.edu.tr adresimize mail göndererek ulaşabilirsiniz.

İşin özü; nasıl bir bahar dönemi geçirdiğinizin üzerine düşünmenin, kendinize dönmenin, nasıl hissettiğinize alan açmanın ve size iyi gelebilecek aktivitelerle bir yaz geçirmenin zamanı geldi.

Bu yaz dönemi kendinizle daha çok temas etmeniz ve bu dönemin size iyi gelmesi dileğimizle…


Psikolojik Gelişim Birimi Ekibi