Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 16, 2017

16 Ekim Dünya Gıda Günü

1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) doğum günü de sayılan 16 Ekim her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bu yılki Dünya Gıda Günü”nün teması; Göçün geleceğini değiştir. Gıda güvenilirliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yap - Change the future of migration. Invest in food security and rural development.

FAO üyesi ülkelerde herkesin yeterli, güvenilir ve adil gıdaya ulaşabilmesi ve farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu tema çerçevesinde yıl boyunca projeler yürütülmektedir. Ülkemizde bu alanda yapılan FAO destekli projelerin amacı tarım sektöründe istihdam yaratmak ve gıda üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

Savaş ve göç, dünyada gıda güvenilirliğini riske eden birinci faktör olurken hemen arkasından gelen iklim değişikliği ve bununla birlikte ortaya çıkan su, toprak gibi doğal kaynakların kullanımının sınırlı hale gelmesi, dünya genelinde nüfus artışı ve farklı beslenme modelleri gıda üretiminin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokmaktadır.

Yemeğin topraktan tabağa kadar olan serüvenine tarım, ekonomi, beslenme ve gıda bilimi, kültürel miras, mutfak sanatları, turizm ve hizmet sektörü pencerelerinden bakarak çok disiplinli bir bakış açısıyla eğitim alan Özyeğin Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerimiz gıdadaki sürdürülebilirliğin öneminin farkına varmakta ve üzerlerine düşen görevi yerine getirebilecek bireyler olarak sektöre hazırlanmaktadırlar.

Öğrencilerimize üretimde karşılaşılan zorlukların çözümü ile birlikte, tüketim aşamasında gıda kayıplarının minimuma indirilmesi ve gıda atıklarının yeniden değerlendirilmesi alanında da farklı bir bakış açısı kazandırılmaktadır.

Gıda, altında birçok paydaşı barındıran büyük bir çatıdır ve dünya üzerinde bulunan bu kısıtlı arzın en iyi şekilde yönetilmesi, dağıtılması ve tüketilmesi her birimizin sorumluluğundadır. Bu bağlamda başta öğrencilerimiz olmak tüm sorumlu tüketicilerin Dünya Gıda Gününü kutluyor, sürdürülebilir gıdanın bir temel ihtiyaç olduğunun altını çiziyoruz.

16 Ekim Dünya Gıda Gününü üniversitemizin kampüsünde öğrencilerimizin girişimiyle başlatılan Kampüs Bostan projesiyle kutluyoruz.

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Doç. Dr. Özge Samancı
Yrd. Doç. Aslı Zuluğ
Yrd. Doç. Celale Kırkın

Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü

Defne E. Tüysüzoğlu