Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Şub 15, 2022 - Şub 28, 2022

Doç. Dr. Akın Ünver'e İki Önemli Uluslararası Görev

Doç. Dr. Akın Ünver “Carnegie Endowment For International Peace” Bünyesinde Bu Yıl Yeni Oluşturulan “Digital Democracy Network”üne Kurucu 11 Üyeden Biri Olarak Seçildi

Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ünver, merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu “Carnegie Endowment for International Peace” bünyesinde bu yıl yeni oluşturulan “Digital Democracy Network”üne kurucu 11 üyeden biri olarak seçildi. Network bünyesinde, hem önemli NATO üye ülkelerden üst düzey yönetici ve bürokratlar, hem de alanında lider araştırmacı statüsünde olan akademisyen ve bilim insanlarıyla her iki alanı da bir araya getirerek önemli araştırma ve strateji geliştirme yayınları ortaya koyuyor.

1910 yılında Andrew Carnegie tarafından kurulan, dünyanın en etkili 5 dış politika düşünce kuruluşundan birisi olarak bilinen “Carnegie Endowment For International Peace”, belli dönemlerde güncel konular ve acil cereyan eden küresel olaylarla ilgili araştırma ağları geliştirerek, bünyesinde bu konularla ilgili ekspertiz yetersiz kaldığında dünyada bunlarla ilgili çalışan dış uzmanları da yörüngesine alıyor. En yeni bilimsel ağlarından biri olan “Digital Democracy Network”ü de gelişmekte olan yapay zekâ, siber güvenlik, bulut bilişim ve blockchain gibi teknolojilerin siyaset, diplomasi, güvenlik ve demokrasi gibi süreçlere nasıl etki edeceğini ve NATO üye ülkelerin ve büyük uluslararası kuruluşların bu teknolojilere adapte olabilmesi için ne tip stratejiler geliştirmeleri gerektiğini araştırmakla görevli bir bilimsel topluluk olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, Dünya Bankası, IMF, Münih Güvenlik Konferansı gibi en önemli uluslararası kurumlardan aldıkları strateji geliştirme taleplerini değerlendirerek, bu talepler ve soruları cevaplayan teknik raporların hazırlanması için düzenli olarak bir araya geliyor. Oluşturulan raporlar katılım gösteren kurum ve kuruluşların stratejik planlama daireleri ile paylaşılarak küresel pozisyon ve politika belirleme süreçlerinde etkin rol oynuyor.

Tiktok Güvenlik Danışma Kurulu’nda Yer Alacak 6 Uzmandan Biri Oldu  

Doç. Dr. Akın Ünver’e bir diğer uluslararası görev ise sosyal medya platformu TikTok tarafından verildi. Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünver, TikTok’un Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesi (MENA-T) Güvenlik Danışma Kurulu’na seçilen 6 uzmandan biri oldu. Son 3 yılın en hızlı büyüyen, 1 milyar kullanıcıya ulaşan TikTok'ta, gençlerin ruhsal ve duygusal sağlıklarını olumsuz etkileyecek veya şiddet içerikli/şiddeti teşvik eden tarzda içerikler olmasını engellemek için oluşturulan kurul, alanın uzmanlarından oluşan bir panel ile birlikte bu tip olumsuz içeriklerle nasıl başa çıkılacağı konusunda fikir geliştirmek üzere bir araya gelecek.

TikTok, bu danışma kurullarını bölgelere ayırarak her bölgenin kendi kültürel, coğrafi, ahlaki değerlerini yansıtacak ayrı stratejiler geliştirme kararıyla sektörde bir ilke imza attı. Bölgesel kurulların en yenisi olan MENA-T Bölgesi’ndeki (Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye) dijital radikalleşme, yasadışı grupların sosyal medyadaki izdüşümleri gibi konularda yayınladığı bilimsel makalelerin alanda tek olması sebebiyle uzman olarak seçilen Doç. Dr. Ünver’in de içinde olduğu danışma kurulu, TikTok'un karşılaştığı en önemli güvenlik açıkları ve kullanıcı güvenliği konularında içerik politikası belirleyerek içerik idaresi ile ilgili stratejiler geliştirecek.

Doç. Dr. Akın Ünver’i yeni görevlerinden ötürü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.