Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 22, 2017

Basında ÖzÜ - Prof. Dr. Ümit Özlale Sözcü Gazetesi

Merkezin Müdahalesi Yetmedi / 4 Liraya Dayandı

Dolar Zirvede

Yurtiçi ve yurtdışı risklerinde yaşanan artış nedeniyle dolar dün yeni tarihi zirvesi olan 3.9781 liraya çıktı.

ABD ile devam eden gerilim, NATO'yla yaşanan kriz, siyasilerin faiz açıklamaları ve süren konjonktür el risklere bağlı olarak piyasaların ateşim yükseltti. Güne 3.92 TL seviyesinde başlayan dolar, kısa süre içinde hızla yükseldi ve 3.9781 lira üe tüm zamanların rekorunu kırdı. Dolarda dün yakalanan bu tarihi zirve, AKP Hükümeti'nin ekonomi politikalarının da uğradığı erozyonu ortaya koyuyor. 2013 yılında TBMM'ye sunulan 10. Beş Yıllık Kalkınma Plam'na göre, 2018'de 1 doların 1.97 TL olması öngörülüyordu. Ancak dolar 2018'e girmeden 4 liraya yanaştı ve AKP'nin hayalleri ile gerçekleri yine birbirini tutmadı. 

Piyasalarda Euro da dün 4.6727 TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı. İngiliz Sterlini 5.2734 lirayla, İsviçre Frangı da 4.0084 lirayla rekora imza attı. 

Merkez'den 4'üncü Hamle 

Döviz piyasalarında sabah saatlerinde yaşanan sert hareketlerin ardından Merkez Bankası'nın (TCMB) örtülü faiz müdahalesi geldi. Merkez, bankaların borç alabilme limitini bugünden geçerli olmak üzere gecelik vadede yanılan işlemler için sıfıra dünürdü. Yera adımla, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 25 baz puan artarak, yüzde 12.25'e çıktı. "Örtülü faiz artışı" olarak nitelendirüen bu adım Merkez BankasTnm kasım ayında attığı dördüncü hamle oldu. Ancak bu hamle de piyasaları yatıştırmak için yeterli olmazken kurlar yüksek seyrini korudu. Dolar günü 3.9540 liradan, Euro ise 4.6340 liradan tamamladı. 

Borsa ise yüzde 1.3 artışla 105.267 puana çıktı. Türkiye'de 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 13.03'e ulaşarak rekor tazeledi. Türkiye'nin risk algısını ölçen 5 yıllık kredi iflas takası (CDS) primleri de 7 ayın en yüksek seviyesi olan 222 baz puana kadar çıktı. 

'Bir gece ansızın' faiz artırabilir.

LONDRA merkezli varlık yönetimi şirketi BlueBay uzmanı Timoty Ash, Merkez'in bir sonraki PPK toplantısının 14 Aralık'ta olduğunu söyledi. Ash, PPK'nın bu tarihten önce acilen toplanarak faiz oram artışı yapmak zorunca kalabileceğini kaydetti. 

İNGİLİZ Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye ve ABD arasında yaşanan gerilimin ve Merkez Bankası'na dair endişelerin yatmmcıları korkuttuğunu yazdı. Nicholas Megaw imzalı yazıda Türkiye'de döviz piyasasındaki hareketliliğe değinilirken, Türkiye ve ABD arasında yaşanan gerilimin ve Merkez Bankası'nm enflasyonla mücadele edebileceğine dair endişelerin yatırımcıları korkuttuğu belirtildi. Gazete, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'm, "Rıza Sarraf davası Türkiye'ye dönük açık bir kumpastır" şeklindeki sözlerine de yer verdiği makalede, TL cinsinden 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin de, yüzde 13'ü aşarak rekor seviyeye çıktığım kaydetti. 

Merkez net mesaj vermeli 

GEDİK Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, Merkez'in piyasalan yeterince ikna edemediğini belirtti. Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale ise 'faizlere dokunmadan faizi artır' politikasının sonuna gelindiğini ifade etti. Özlale, "Johan Cruyff 'Futbol basittir, zor olan onu basit oynamaktır' demişti. Merkez'in hamlelerine balonca bu sözü hatırlıyorum" diye konuştu.